Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stany nieustalone - 2 zadania

michos32 12 Apr 2013 21:52 1794 6
    michos32
    Level 9  
    Witam. Proszę o sprawdzenie czy zadania wykonałem w sposób poprawny. Z góry dziękuję!

Quarz
    Level 43  
    Witam,
    michos32 wrote:
    Witam. Proszę o sprawdzenie czy zadania wykonałem w sposób poprawny. Z góry dziękuję!

Stany nieustalone - 2 zadania Stany nieustalone - 2 zadania
    z tak "ostrymi" fotkami to pytaj u jasnowidza, ale nie mnie... :!: :cry: :black: ... praktycznie to na Twoich "fotkach" nic nie widac.
    Wzrok mam tylko jeden - a stary już i sfatygowany - wiec nie mam zamiaru go tu dla Ciebie nadwerężać.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    bulek01
    Level 15  
    Bzdury pod jakim względem bo nie rozumiem? Chodzi o to, że bzdurą jest, że wszystko odczytałem? Bo jeśli chodzi o wyniki to policzyłem to swoim sposobem i wyszło to samo.
    michos32
    Level 9  
    Wstawiłem nowe zdjęcia. Najbardziej zależy mi na punkcie III, bo nie wiem czy rozpisuję prawidłowe równanie.

Quarz
    Level 43  
    bulek01 wrote:
    Bzdury pod jakim względem bo nie rozumiem? Chodzi o to, że bzdurą jest, że wszystko odczytałem? Bo jeśli chodzi o wyniki to policzyłem to swoim sposobem i wyszło to samo,
    Wypraszam sobie taki ton Twojej odpowiedzi, a ja tam prawie nic nie odczytałem.

Dodano po 43 [minuty]:

michos32 wrote:
    Wstawiłem nowe zdjęcia. Najbardziej zależy mi na punkcie III, bo nie wiem czy rozpisuję prawidłowe równanie.

To jest poprawnie rozwiązane, tylko po co tak "pokrętnie" i niezrozumiale.
    Korzystając z Metody Przewidywań rozwiązywania równania różniczkowego liniowego pierwszego stopnia - rozwiązałem to "z czapki" i tu masz moja odpowiedz:
    iL(t) =(10•exp[-α•t] +10)A, gdzie;
    α = R1/L =10•(1/s)

michos32 wrote:
    Rozwiazanie jest niepoprawne - a policzyłem, jak poprzednio "z czapki", korzystając z tej samej metody:
    iL(t) =(40/19)•(1 - exp[-α•t])A, gdzie;
    α = RZ/L =38/7•(1/s), a;
    RZ =(12/7 + 10)Ω
    michos32
    Level 9  
    Niestety nie znam tej metody. Rozwiązałem zadanie metodą operatorową. Wynik pokrywa się z tym z ćwiczeń na uczelni. Czuję się skonfundowany.

• Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    michos32 wrote:
    Niestety nie znam tej metody. Rozwiązałem zadanie metodą operatorową. Wynik pokrywa się z tym z ćwiczeń na uczelni. Czuję się skonfundowany.

A to jest właśnie efekt Twojego "wyraźnego" rysowania schematu - odczytałem tam, ze łącznik jest zamykany, a tu widzę, iż jest odwrotnie, czyli jest otwierany.
    A wtedy;
    α =(R2 + R3)/L =100•(1/s), oraz równanie prądu;
    iL(t) =(40/19)•exp[-α•t]A
    A wiec, rozwiązanie Twoje jest poprawne.