Jest jakiś w miarę prosty sposób na wyłączenie jtaga? Dzisiaj próbowałem z jakimiś komendami to zablokowałem jeden procesor ;/ .
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamskyline11 napisał:JTAG-a wyłącza się poprzez przestawienie odpowiedniego (JTAGEN) Fusebit'a w stan "Disabled" + dodatkowo ODCEN (również na "Disabled").Jest jakiś w miarę prosty sposób na wyłączenie jtaga?
skyline11 napisał:Z jakimi komendami. Niestety domyśleć się nie potrafi(my).Dzisiaj próbowałem z jakimiś komendami to zablokowałem jeden procesor
MCUCR =(1<<JTD);
MCUCR = (1<<JTD);skyline11 napisał:Według poniższego linku:
http://www.engineersgarage.com/embedded/avr-microcontroller-projects/disable-jtag-port
gościo twierdzi, że wystarczy 2 razy wpisać komendę "MCUCSR|= (1<<JTD);". Niestety, łącząc się za pośrednictwem AVR Studio 4 z mikrokontrolerem wyskakuje mi w zakładce "Fuses", że pin "SPIEN" jest zaznaczony (z tego co się orientuję ten pin odpowiada za transmisję isp, a jeżeli jest zaznaczony to znaczy że jest wyłączony).
piotrva napisał:Możesz rozwinąć tą myśl?a tym bardziej na SPIEN, którego wyłączenie z poziomu SPI jest niemożliwe
miszczo997 napisał:Czyli z poziomu ISP nie wyłączę sobie SPIEN (programowania przez ISP)?The SPIEN Fuse is not accessible in Serial Programming mode
piotrva napisał:Przecież to nie oznacza "zablokowania" MCU, wystarczy podpiąć kwarc/generator RC/zewnętrzny zegar i powinien hulać.Ustawienie nieprawidłowej opcji źródła sygnału zegarowego w stosunku do dostępnego sprzętu (np. ustawienie taktowania na kwarc przy braku jego podłączenia, zewnętrzny sygnał zegarowy, generator RC itp.)
piotrva napisał:Mógłbyś dokładniej to rozwinąć? Jakie są te "inne opcje/reserved".4. Inne opcje, np. wpisanie gdzieś wartości reserved itp.
Cytat:"Some of the tiny AVR devices allow access to the SPIEN and RSTDISBL fuses. Unprogramming/programming these fuses will disable further ISP programming."
mickpr napisał:Przecież to nie oznacza "zablokowania" MCU, wystarczy podpiąć kwarc/generator RC/zewnętrzny zegar i powinien hulać.