Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70)

miro.nasz 13 Apr 2013 11:01 6795 4
  • Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70)

Na prośbę kolegów radioamatorów pragnących zbudować iluminofonię. Postanowiłem opisać urządzenie z lat 70, a tym samym ocalić od zapomnienia pomysł kol. Stanisława Szymczyszyna, które wykonałem 40 lat na polskich częściach (tranzystorach). Urządzenie działa 40 lat bezawaryjnie (jedyna awaria to spalony bezpiecznik w momencie spalenia żarówki).
    Urządzenie jest bardzo proste, są trzy wzmacniacze, których każdy wzmacniacz skutecznie przenosi różne pasma częstotliwości a emiter drugiego tranzystora wprowadza w stan przewodzenia w wyniku czego żarówka włączona w obwód tyrystora świeci w takt muzyki. Potencjometr P1 służy do ustawiania poziomu sygnału sterującego. Potencjometr P2-P3-P4 do ustawiania czułości poszczególnych kanałów. Kondensatory C2|C3|C5|C6|C8|C9 ograniczają pasma częstotliwości.
    Pierwszy wzmacniacz przenosi od 5Hz do 200Hz, drugi od 300Hz do 1000Hz, trzeci od 1000Hz do 10000Hz. Włączniki S2|S3|S4 służą do wyłączania i włączania poszczególnych żarówek przy braku sygnału sterującego. Wyłącznikiem można załączyć dowolny kolor.
    Zasilanie tranzystorów: dowolny zasilacz prądu stałego 6V. Można samemu wykonać byle transformator 8-10V prądu zmiennego podłączając diodę i kondensator 500uF-1000uF/15V. Zasilenie tranzystorów od 4V do 10V regulujemy potencjometrem P5. Tyrystory zastosowałem 15A w zależności od mocy żarówek. Tyrystory muszą być na radiatorach. W razie braku można umieścić na blachach aluminiowych.
    Obudowa wg uznania. Ja wykorzystałem obudowę z radia. W przedniej części umieściłem potencjometry do regulacji kolorów, pod nimi wyłączniki i bezpieczniki tablicowe. Potrzebne są bezpieczniki w razie uszkodzenia żarówki. Z braku kolorowych żarówek można stosować kolorowe szybki od reflektorów estradowych. Wyjście do podłączenia żarówek umieściłem z tyłu. Wejście z głośnika do sterowania urządzenia z tyłu lub z przodu- wg uznania. Transformator łączący głośniki z urządzeniem z przekładnią 1-10. Może być dowolny z zasilacza od mikrofonu, od telewizora, który steruję linię (BU).

W opisie urządzenia starałem się pokazać oryginalny schemat i budowę urządzenia z lat 1970. W tym czasie wzmacniacze miały moc 20W, 40W a w radiowęzłach 100W. Układ wejścia, który łączy wyjście głośnikowe z wejściem urządzenia zastosowałem transformator 1-10 po to żeby oddzielić wzmacniacz od urządzenia. W obecnych urządzeniach wzmacniających stosuje się też transformatory 1-1, który zabezpiecza wzmacniacz. Zasilacz dlatego na jednej diodzie ponieważ transformatory nie miały wyprowadzenia środka. Budując urządzenie chodziło o niskie koszta. Koszt budowy takiego urządzenia wynosił wynagrodzenie ucznia 5 dni pracy. Obecnie takie urządzenie zbudujemy za około 30zl. Każdy majsterkowicz posiada części, które może wykorzystać do budowy tego urządzenia obniżając koszta.

W latach 70 Iluminofonia była nowością i migające światła wprowadzały wspaniały nastrój ludziom bawiącym się.

Parę wyjaśnień:

Migające światła z lat 70 przetestował Pan Stanisław- konstruktor. Kondensatory c1,c4,c7 są do zabezpieczenia układu. W latach 50 robiłem migające światło podłączając żarówkę w miejsce głośnika. Był to typowy wzmacniacz zbudowany na lampach przedwojennych z lat 1928 roku takich jak RE,REN,AF,AL. Lampy przedstawiam poniżej:

Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70)

Początek produkcji lamp w Polsce to 1947 rok. Zakupiona licencja Philipsa. Zakład z Dzierżeniowa przeniesiono do dawnych zakładów Tungsram. Powstał zakład imienia Róży Luksemburg. To przyczyniło się do produkcji polskich aparatów radiowych typu Pionier w 1949 roku. Pioniery były na talony dla wybranych i przodowników pracy. Pionier jak i inne radia po 60 roku były dostępne w sklepach.

Co się tyczy tyrystorów:

Tyrystory w tych latach były sprowadzone z zachodu. Były trudno dostępne.
    Tyrystory w późniejszych czasach zaczęły pokazywać się w pastuchach (elektryzator ogrodzeniowy). Pierwszy pastuch był zrobiony na zasadzie wahadła, dotyk styku wyzwalał cewkę wysokiego napięcia. Po tym modelu powstał następny już na tranzystorach TG50 i końcowy na AL100. Po tym modelu weszły tyrystory.

Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70)

Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70)

Tyrystory zaczęły ukazywać się w sklepach z częściami radiowymi.

Kondensatory w tych latach trudno było dostać. Wstawiało się je z demontażu z aparatów radiowych przedwojennych. Oto przykład kondensatora wyprodukowanego 80 lat temu firmy Telefunken.
    Ciekawostka: Pojemność kondensatora podana jest w cm.

Oznaczony kondensator CDE 603 o pojemności 4000 cm.

Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70) Migające kolorowe lampy w takt muzyki (Iluminofonia z lat 70)

Poniżej przedstawiam film o radiofonizacji Polski:

Gdyby były jakieś problemy chętnie pomogę:tel 606 348 796,
    pozdrawiam Miro.Nasz.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    miro.nasz
    Level 26  
    Has specialization in: rtv
    miro.nasz wrote 651 posts with rating 144, helped 84 times. Live in city Orneta. Been with us since 2012 year.
    cacperro
    Level 13  
    Ciekawa konstrukcja podłączana pod wyjście wzmacniacza razem z kolumną głośnikową. Problem pojawia się gdy wzmacniacz jest za mocny i albo pali trafo głośnikowe albo rezystory przed potencjometrami.
    Wykonałem tą konstrukcję z pewnymi modyfikacjami aby to usprawnić.
    Zamiast wyjścia mocy wzmacniacza sygnał pobieram z RCA cinch i zostaje on wzmocniony na prostym stopniu z OPampem.
    Sygnał z niego przez potencjometry regulacji trafia do płytki filtrów (tej ze schematu), której wzór gdzieś posiadam na kalce technicznej.
    Zamiast tyrystorów (wiadomo, że przenoszą tylko połowę sinusa) zastosowałem optotriaki "zmostkowane triakami. Optotriaki MOC3041 mają detekcję przejścia przez 0 więc układ nie wprowadza zakłóceń podobnych do tyrystorowych układów załączających. Niedawno przerabiałem reflektory z 3 na 5 żarówek 40W ale sama konstrukcja wiele się nie zmieniła.
    Tranzystory zastosowałem BC547 taka uwaga bo widzę że kolega w artykule nie napisał że konstrukcja jest tak stara że tranzystory o tych oznaczeniach ze schematu są nie do dostania:)
    mkpl
    Level 37  
    Wszystko jest ok. Ba można dodać układ zabezpieczający przed zbyt dużą amplitudą sygnału ale... zasilacz jest nieakceptowalny... Prostowanie jedno połówkowe ujdzie ale zmniejszenie napięcia potencjometrem to paranoja jakaś...

Taniej wyjdzie dać mostek 1A + 470uF + 7805 niż jedna dioda duży kondensator i drogi potencjometr
    kuba2509
    Level 14  
    Witam
    Koledzy tu piszący riposty chyba nie zrozumieli autora napisał on wyraznie że jest to oryginalny schemat z lat 70-tych. O opto-triakach i układach 7805 nikt wtedy nie słyszał.Pamiętam ten układ doskonale, świetnie działał i był niezawodny.Łezka się w oku kręci.
    Pozdrawiam