Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Whirpool AWM 8123 - Szarpanie przed wirowaniem, wyrywa amortyzatory

13 Kwi 2013 12:52 2445 9
  • Poziom 9  
    Jak w temacie...

    Wymieniłem już amortyzatory, ale jednak bęben znowu je wyłamał i bije całością wanny po bocznych ściankach. Co można być powodem? Jak się z tym uporać? Może wymienić sprężyny, na których wisi wanna? Czy to może mieć coś wspólnego z łożyskami bębna?

    Pomoc potrzebna, a że do części mam dostęp (hurtownia części Popularna), to będę walczył.
  • Poziom 28  
    Na początek sprawdź tachogenerator, czy aby wszystko z nim ok.
  • Poziom 9  
    karol5608 napisał:
    Na początek sprawdź tachogenerator, czy aby wszystko z nim ok.


    Oczywiście mam to zrobić przez ocenę wizualną...
    No to jest, jak widać na zdjęciu. Wygląda, że jest OK. Nit jest sztywno osadzony.

    Whirpool AWM 8123 - Szarpanie przed wirowaniem, wyrywa amortyzatory

    Wypadałoby pewnie jeszcze sprawdzić to miernikiem?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Tak, ja... była wciśnięta tylko.

    Efekt po podłączeniu miernika:

    Whirpool AWM 8123 - Szarpanie przed wirowaniem, wyrywa amortyzatory

    Czytając podobny temat wnioskuje, że odczyt jest OK, znaczy że mam iść w programator?

    Dodano po 2 [godziny] 12 [minuty]:

    Po wyjęciu programatora oraz rozbebeszenia go widok następujący:

    Whirpool AWM 8123 - Szarpanie przed wirowaniem, wyrywa amortyzatory

    ... a w konciku okopcone elementy:

    Whirpool AWM 8123 - Szarpanie przed wirowaniem, wyrywa amortyzatory

    ... i od strony druku:

    Whirpool AWM 8123 - Szarpanie przed wirowaniem, wyrywa amortyzatory

    Wymieniać?

    A co z triakiem BTB, ruszać go? Z tego co czytałem, po wymianie w podobnym przypadku, o którym czytałem, kolega John Doe wymieniał.
  • Admin grupy AGD
    wojtas2305 napisał:
    ... a w konciku okopcone elementy:

    wojtas2305 napisał:
    Wymieniać?


    Nie zostaw s spokoju.
    Sprawdź komunikację taho/moduł
  • Poziom 9  
    ROBSON33 napisał:
    Nie zostaw s spokoju.
    Sprawdź komunikację taho/moduł


    Sprawdziłem...

    Przewody z taha - OK
    Między kostką na silniku, a kostką wchodzącą w programator - OK
    Kostki - OK

    Miałem sugestię, aby sprawdzić płytkę, która stoi pionowo, znaczy jej połączenie - OK

    Co więcej?
  • Poziom 28  
    Sugeruje, żeby wpiąć się pod kable od tacha i włączyć pranie monitorując cały czas napięcie. Czekać do momentu szarpnięcia, i sprawdzić czy w tym momencie dawał impulsy. Miałem tak kiedyś w elektroluksie, że dopiero po rozgrzaniu, a akurat zbiegało się to z wirowaniem tacho przestawało działać.
  • Poziom 9  
    Nie pisałem w temacie, bo od dwóch dni nie mam czasu do niej podejść. Napewno się odezwę, bo coś mi się wydaje, że to nie koniec... ale czas pokaże...

    Dodano po 35 [minuty]:

    Jeszcze pytanie, samo taho jak coś, można dokupić, czy to integralną część silnika...?

    Aha, dodam, że wyrwało już jeden amortyzatory, ale oba zmieniłem niedawno na nowe.

    Dodano po 4 [godziny] 58 [minuty]:

    A jeszcze jedno, a może należałoby jeszcze wymienić sprężyny, na których jest zawieszona wanna...?
  • Poziom 10  
    I jak tam prace przy Twojej pralce?
    Udało się ją uruchomić?