Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Qoltec - Czarna lista zasilaczy

luki56 13 Kwi 2013 19:30 28284 115
  • #31 13 Kwi 2013 19:30
    luki56
    Poziom 39  

    Mój ma inne wnętrze niż ten ;P

  • #32 13 Kwi 2013 20:07
    Robert B
    Poziom 43  

    To znaczy jakie?

  • #33 13 Kwi 2013 20:17
    luki56
    Poziom 39  

    Bardziej przypomina Fortrona niż to co widać na tamtych zdjęciach.

  • #34 14 Kwi 2013 02:24
    _haker_1
    Poziom 32  

    Tyle rozmowy a wystarczy spojrzec na bebechy - faktycznie nie zawsze wszystko jest jasne i osobiscie tez monitowalem o aktualizacje listy (Xilence i cos tam jeszcze), ale tutaj na pierwszy rzut oka widac totalna "chinszczyzne".

    Gdyby zdjecie bebechow tego Qolteca bylo na poczatku tematu to skonczylby sie on zaraz po tym jak sie zaczal bo nijak nie mozna tego porownac do chocby Fortronow.

  • #35 14 Kwi 2013 08:18
    krakarak
    Poziom 38  

    luki56 napisał:
    Mój ma inne wnętrze niż ten ;P

    Robert B napisał:
    To znaczy jakie?

    Może w tym przypadku jest jak z artystami - z zewnątrz cherlawy, nijaki i nie pozorny, lecz ma bogate wnętrze :D .

  • #37 14 Kwi 2013 15:47
    elektryku5
    Poziom 37  

    Przydałoby się zrobić zdjęcie i sprawdzić co pisze na PCB, ostatnio widziałem zasilacz firmy z tematu i nie odbiegał jakością od Tracera itp...

  • #38 14 Kwi 2013 18:00
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    elektryku5 napisał:
    Przydałoby się zrobić zdjęcie i sprawdzić co pisze na PCB, ostatnio widziałem zasilacz firmy z tematu i nie odbiegał jakością od Tracera itp...


    Dokładnie. Chyba, że Quoltec kupił licencję na pewien okres czasu, a po wygaśnięciu tej lcencji, musiał wykonać swój projekt w określonym dla mniejszej firmy budżecie.

    No nic. Czekamy na dokładne zdjęcia wnętrza zasilacza.

  • #39 14 Kwi 2013 18:11
    luki56
    Poziom 39  

    Widze że szykujecie na mnie teorie spiskowe, zasilacz jest oryginalny z przełomu 2006/2007, zdjęcia jak obiecałem w poniedziałek.

  • #40 14 Kwi 2013 18:18
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    luki56 napisał:
    Widze że szykujecie na mnie teorie spiskowe, zasilacz jest oryginalny z przełomu 2006/2007, zdjęcia jak obiecałem w poniedziałek.


    Żadne teorie spiskowe. Czysta praktyczna prawda. Nikt na nikogo się nie szykuje, zresztą zobacz - na tyle postów NIKT nie przychylił się do Twojego zdania, a to o czymś świadczy.

    Rozważania takie sam prowadziłem tworząc tematy o XFX oraz o Aerocool'ach. Znajdź, poczytaj.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...=xfx+mit&sid=d802e58c98f494c8c2cf7f47ecc1a182

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...aerocool&sid=d802e58c98f494c8c2cf7f47ecc1a182

    W Twojej kwestii (Quoltec'a) nie mam ŻADNYCH wątpliwości, że JEST TO ZŁOM, a nie zasilacz z zabezpieczeniami. Owszem, mogą pojawić się pojedyńcze sztuki bardzo długo działające, ale nawet w takich Codegenach wyjątki się zdarzają, ale to nie oznacza, że są to dobre produkty.

  • #41 14 Kwi 2013 20:11
    partyzancik
    Poziom 17  

    Witam
    Mam takie same wątpliwości jak autor tego wątku
    W warsztacie używam do zasilania wkrętarki (nupower npek 14,4V) zasilacza atx deer 350 ale w związku z planowaną przeróbką na ładowarke do akumulatorów postanowiłem wymienić zasilacz wkrętarkowy na inny i wybór padł na Qoltec q355(na sg6105 ) i zostałem mile zaskoczony możliwościami zasilacza , przy deerku zasilacz gasł gdy próbowałem zatrzymać wkrętarkę ręką to zasilacz zdychał a przy qoltecu to mogłem również zatrzymać ręką wkrętarkę ale zasilacz nie wyłączał się (piszczał, pykał i dmuchał dalej) to tylko przewody 1,5 mm2 łączące zasilacz z wkrętarka zrobiły się ciepłe i gietkie
    Oba zasilacze maja porównywalna wydajność linii 12V

  • #42 14 Kwi 2013 20:17
    MrDoimer
    Poziom 38  

    Deer to przecież też złom...

    A to o czym piszesz " a przy qoltecu to mogłem również zatrzymać ręką wkrętarkę ale zasilacz nie wyłączał się (piszczał, pykał i dmuchał dalej) to tylko przewody 1,5 mm2 łączące zasilacz z wkrętarka zrobiły się ciepłe i gietkie"

    To tylko przemawia na nie korzyść tego zasilacza...

  • #43 14 Kwi 2013 20:19
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    Ale sama linia +12V nie jest dobrym porównaniem, bo zasilacz musi pracować na wszystkich napięciach STABILNIE. Masz rację poniekąd, ale chodzi o newralgiczne momenty w pracy komputera, czyli nagły wzrost/ spadek poboru mocy, nagłe wyłączenie z sieci, zwarcie podczas pracy itd.

    Fajnie by było znaleźć kogoś, kto ma oscyloskop w warsztacie, i porównać piki napięć na markowym produkcie, a na Quoltecu. Wiemy (prawda?), że najgorsze co może być dla elektroniki to są właśnie okresowe wzrosty/spadki napięcia. Muszą byc STABILNE.

  • #44 14 Kwi 2013 20:25
    MrDoimer
    Poziom 38  

    Ale przecież jak pisał kolega wcześniej że zasilacz się nie wyłączał a kable robiły się ciepłe i gietkie to powinien się wyłączyć (?). Powinien mieć takie zabezpieczenie a robić ryzyko pożaru przez zapalenie się izolacji kabli.

  • #45 14 Kwi 2013 20:28
    _haker_1
    Poziom 32  

    partyzancik napisał:
    przy deerku zasilacz gasł gdy próbowałem zatrzymać wkrętarkę ręką to zasilacz zdychał a przy qoltecu to mogłem również zatrzymać ręką wkrętarkę ale zasilacz nie wyłączał się (piszczał, pykał i dmuchał dalej) to tylko przewody 1,5 mm2 łączące zasilacz z wkrętarka zrobiły się ciepłe i gietkie



    I jak bedzie przepiecie w sieci to tez bedzie piszczal, pykal, palil sie ale masz racje - nie wylaczy sie tylko spali wszystko to co zasila bo jakiekolwiek zabezpieczenia nie sa mu znane.

    Po drugie - od kiedy testujemy zasilacze podlaczajac do nich wiertarki?! Ten temat ma coraz mniej wspolnego z merytoryczna dyskusja na temat jakosci jakichkolwiek zasilaczy.

    partyzancik napisał:
    Oba zasilacze maja porównywalna wydajność linii 12V


    Tzn? Jaka dokladnie obciazalnosc ma ten Deer a jaka Qultec? Jak to zostalo zmierzone? W ten sposob, ze i jeden i drugi ciagnal jakas wiertarke? Litosci..


    1. Dobry zasilacz ma bebechy takie jak dobry zasilacz powinien miec.
    2. Jakiekolwiek testy, ktore maja jakas wartosc to obciazenie zasilacza (konkretne obciazenie a nie moze 200W a moze 250) i sprawdzenie czy zasilacz trzyma norme ATX (3.3V , 5V , 12V) czy poza nia wychodzi, sprawdzenie tetnien, sprawdzenie zabezpieczen.

    Z tego tematu nie wynika absolutnie nic. Dwie osoby zachwalaja szrot, ktorego zdjec nie ma i jakichkolwiek testow tez brak. To jest forum specjalistyczne - jesli ktos stwierdza, ze cos jest nie tak z ogolnie przyjetymi standardami (tutaj - czarna lista zasilacz) to na Boga - niech przedstawi jakies dowody, zdjecia, testy!

  • #46 14 Kwi 2013 20:30
    luki56
    Poziom 39  

    Zdjęcia beda w poniedziałek, wczesniej zasilacz juz rozkrecałem, przypominał najbardziej fortrona(z tych zasilaczy co rozkręcałem)

  • #47 14 Kwi 2013 20:35
    _haker_1
    Poziom 32  

    luki56 napisał:
    Zdjęcia beda w poniedziałek, wczesniej zasilacz juz rozkrecałem, przypominał najbardziej fortrona(z tych zasilaczy co rozkręcałem)


    Zdjecia to nie wszystko - skoro kolega kwestionuje zdanie kilkudziesieciu innych osob to niech przedstawi testy tego zasilacza. Normalne testy a nie "ciagnie moj komputer juz 3 lata". Testy pod konkretnymi obciazeniami, pokazanie jak trzyma norme ATX przy maksymalnym dopuszczalnym obciazeniu, tetnienia.

    Zdjecia moga pokazac "na oko" czy to szrot czy nie, ale stawianie tez "ten zasilacz nie powinien znajdowac sie na czarnej liscie" musi byc poparte dowodami.


    Napisze wiecej: jesli kolega przeprowadzi rzetelny test (obciazenie pecetem i zarowkami 12V o konkretnej mocy) i obciazy ten zasilacz w - a niech strace - w 80% (365W) i zasilacz bedzie trzymac normy ATX (wystarczy mi linia 12V) to stawiam koledze szesciopak dobrego piwa. Kazdy markowy zasilacz nie powinien zajaknac sie przy takim obciazeniu. Jesli zasilacz tego testu nie przejdzie to temat trafia do kosza jako wierutne bzdury.

  • #48 14 Kwi 2013 20:39
    MrDoimer
    Poziom 38  

    Tym bardziej że od środka może imitować markowy zasilacz.
    Ale elementy mogą być b.słabej jakości.

  • #49 14 Kwi 2013 20:40
    luki56
    Poziom 39  

    Jak mi ktoś dostarczy sprzet żeby te testy nie ma problemu, osobiscie ich nie posiadam.

  • #50 14 Kwi 2013 20:44
    _haker_1
    Poziom 32  

    luki56 napisał:
    Jak mi ktoś dostarczy sprzet żeby te testy nie ma problemu, osobiscie ich nie posiadam.


    Ale co za sprzet? Kilka zarowek 12V?

    I tu przechodzimy do sedna - na jakiej podstawie kolega w takim razie skrytykowal decyzje o wystapieniu tego producenta na czarnej liscie zasilaczy? Na podstawie swoich odczuc? Na podstawie swoich doswiadczen? Na podstawie swojego widzi mi sie?

    Dla mnie i dla kazdej osoby, ktora ma pojecie o zasilaczach jedynym dowodem jest prosty test,a nie opinia pierwszej lepszej osoby nie poparta zadnymi dowodami a jedynie zwrotami "dzial mi 3 lata - jest super" - nic wiecej.


    Teraz widze, dlaczego moderatorzy nie chcieli uaktalniac tej listy gdy podsylalem im informacje na temat producentow, ktorzy naprawde sie poprawili przez okres ostatnich kilku lat (xilence chociazby).
    To po prostu prowokuje niepotrzebne dyskusje, a i tak w 99% kupuje sie zasilacze moze 4 czy 5 producentow. Jesli ten 1% osob musi koniecznie miec cos innego to moze po prostu zapytac albo samemu poczytac testy.

    Lista ma sluzyc ogolowi i doszukiwanie sie jakis kruczkow, choc takie istnieja, nie ma po prostu sensu.

  • #51 14 Kwi 2013 20:45
    MrDoimer
    Poziom 38  

    luki56 napisał:
    Jak mi ktoś dostarczy sprzet żeby te testy nie ma problemu, osobiscie ich nie posiadam.

    Zwykły miernik uniwersalny za 30 zł ze sklepu elektronicznego.
    Kilka żarówek.

  • #52 14 Kwi 2013 20:47
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    _haker_1 napisał:
    luki56 napisał:
    Jak mi ktoś dostarczy sprzet żeby te testy nie ma problemu, osobiscie ich nie posiadam.


    Ale co za sprzet? Kilka zarowek 12V?

    I tu przechodzimy do sedna - na jakiej podstawie kolega w takim razie skrytykowal decyzje o wystapieniu tego producenta na czarnej liscie zasilaczy? Na podstawie swoich odczuc? Na podstawie swoich doswiadczen? Na podstawie swojego widzi mi sie?

    Dla mnie i dla kazdej osoby, ktora ma pojecie o zasilaczach jedynym dowodem jest prosty test,a nie opinia pierwszej lepszej osoby nie poparta zadnymi dowodami - nic wiecej.


    I kończmy ten temat na obecnym etapie - zgoda?

    Siedzę w samych zasilaczach i pierwsze słyszę, by ktoś się nie zgodził z czarną listą zasilaczy. Przepraszam- LEDWO wyciągneliśmy firmę Aerocool, ale tam to jest podparte dowodami!

  • #53 14 Kwi 2013 20:47
    Dacomos
    Poziom 33  

    Nie no bez przesady same żarówki do testu to trochę mało - jeszcze przydałby się miernik a raczej rejestrator bo ciężko obserwować przez godzinę dwie wyświetlacz :D

  • #54 14 Kwi 2013 20:48
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    MrDoimer napisał:
    luki56 napisał:
    Jak mi ktoś dostarczy sprzet żeby te testy nie ma problemu, osobiscie ich nie posiadam.

    Zwykły miernik uniwersalny za 30 zł ze sklepu elektronicznego.
    Kilka żarówek.


    Nie. To za mało.

    Porządna platforma testowa + oscyloskop poproszę. Sam nie posiadam jeszcze (oscyloskop), ale może się pofatyguję i go załatwię.

  • #55 14 Kwi 2013 20:50
    MrDoimer
    Poziom 38  

    swiercm napisał:
    Nie. To za mało

    Tak ale można chociaż się "zorientować w temacie".

    Oczywiście do dokładnych testów potrzebne to co kolega napisał ;)

  • #56 14 Kwi 2013 20:55
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    Tu się ma co orientować. Na 100 tematów z wymianą tego Quolteca na Markowy zasilacz 90% pozwoliły na usunięcie usterki. 10% to była inna przyczyna (SW, Chłodzenie, Ustawienia CPU itd). Poczytajcie na Elektrodzie.:)

  • #57 14 Kwi 2013 21:31
    elektryku5
    Poziom 37  

    partyzancik napisał:
    Witam
    Mam takie same wątpliwości jak autor tego wątku
    W warsztacie używam do zasilania wkrętarki (nupower npek 14,4V) zasilacza atx deer 350 ale w związku z planowaną przeróbką na ładowarke do akumulatorów postanowiłem wymienić zasilacz wkrętarkowy na inny i wybór padł na Qoltec q355(na sg6105 ) i zostałem mile zaskoczony możliwościami zasilacza , przy deerku zasilacz gasł gdy próbowałem zatrzymać wkrętarkę ręką to zasilacz zdychał a przy qoltecu to mogłem również zatrzymać ręką wkrętarkę ale zasilacz nie wyłączał się (piszczał, pykał i dmuchał dalej) to tylko przewody 1,5 mm2 łączące zasilacz z wkrętarka zrobiły się ciepłe i gietkie
    Oba zasilacze maja porównywalna wydajność linii 12V


    Wspaniałe porównanie, ja mam w warsztacie Codegena 300W i po zwarciu przewodów na linii 12V nie zawsze się wyłącza, na linii 5V prawie wcale się nie wyłącza, ale czy to, że zabezpieczenia działają trochę słabo to jakaś zaleta?
    Kiedyś miałem jakiś zasilacz zrobiony gorzej lub podobnie jak Codegen i przy przeciążeniu upaliła się w nim dioda, bo była czulsza niż zabezpieczenie...

    Nie ma się co podniecać zasilaczami no-name. Do biurowych kompów, które biorą po kilkadziesiąt wat potrafią starczyć, ale to nie znaczy, że na długo, bo potrafią fajnie załatwić resztę podzespołów, jeśli nie zareaguje się szybko na niepokojące objawy pracy komputera.


    Swoją drogą zastanawiałem się dlaczego ludzie tak zastanawiają się nad no-name, jak za niewielkie pieniądze można mieć Fortrona lub starego Chiefteca...

  • #58 14 Kwi 2013 21:35
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    elektryku5 napisał:

    Swoją drogą zastanawiałem się dlaczego ludzie tak zastanawiają się nad no-name, jak za niewielkie pieniądze można mieć Fortrona lub starego Chiefteca...


    Z niewiedzy i braku takich w sklepach poprostu.

  • #59 14 Kwi 2013 21:37
    MrDoimer
    Poziom 38  

    swiercm napisał:
    braku takich w sklepach poprostu.

    A jakiego było moje zdziwienie kiedy na morele.net net zobaczyłem modecomy i podobne "zasilacze". A do tego w cenie Fortrona.

    Ale cóż... Ludzie robią wszystko byle by coś sprzedać. ( np. zestawy z allegro na których można pograć w pasjansa a sprzedawcy piszą "MEGA WYDAJNY PROCESOR DWURDZENIOWY 1.6GHz "...

  • #60 14 Kwi 2013 21:38
    Dacomos
    Poziom 33  

    Najgorsze jest co innego - kupujący może być nieświadomy zagrożenia ale panowie informatycy jak sie określają sami oferują codegeny mustangi i tym podobne :cry:

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME