Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stanowisko do badania superkondensatora

0rex0 13 Apr 2013 16:28 2457 8
Automation24
    0rex0
    Level 10  
    Witam. Chcę zaprojektować stanowisko laboratoryjne - doświadczalny obiekt regulacji typu dwójnik RC, z superkondensatorem. Układ powinien umożliwiać zbadanie charakterystyk statycznych i dynamicznych superkondensatora. Sam układ zasilania powinien być sterowany za pomocą wyjść analogowych sterownika PLC (znormalizowanym sygnałem 4-20 [mA] lub 0 - 10 [V]). Jako wyjście odczytywane było by napięcie na kondensatorze (potrzebne oprogramowanie na PLC + SCADA). Superkondensator musi być zabezpieczony przed uszkodzeniem, tzn. napięcie na kondensatorze nie może przekroczyć 2,7V. Superkondensatory charakteryzują się bardzo dużą pojemnością (1 – 3000F), a więc i prądy ładowania są bardzo duże. Musze to uwzględnić podczas projektowania układu. Zastanawiam się, w jaki sensowny sposób to rozwiązać. Zaprojektowałem stabilizowany zasilacz z diodą zenera 2,7V i z regulacją prądu za pomocą potencjometru. Nie wiem, w jaki sposób sterować to z PLC. Wadą tego układu jest niski prąd ładowania (max. 5A) wystarczający jedynie do małej pojemności. Może ma ktoś pomysł, jaki powinienem zastosować układ do ładowania kondensatora o pojemności rzędu 3000F?
  • Automation24
    Anonymous
    Level 1  
  • Automation24
    0rex0
    Level 10  
    Wydaje mi się, że rozwiązanie ze źródłem prądowym jest dobrym pomysłem. Pozwoliło by to na "płynne" ładowanie superkondensatora. Pytanie tylko jak to "ugryźć"? Program do sterownika PLC + SCADA nie powinien mi sprawić kłopotów, jednak część elektroniczna to już gorsza sprawa. Próbowałem szukać czegoś podobnego w sieci, ale nic nie znalazłem. Proszę o pomoc.
    Anonymous
    Level 1  
    0rex0
    Level 10  
    Męczę się z tym źródłem prądowym już drugi dzień i nie mogę sobie poradzić. Nie chce mi to w żaden sposób zadziałać. Zastanawiam się, czy nie dało by się takiego ładowania zrobić w prostszy sposób. Myślałem też nad zastosowaniem sterownia tyrystorowego po stronie pierwotnej transformatora. Ale nie wiem czy to by był dobry pomysł. Póki co jedynie zasilacz stabilizowany dział mi prawidłowo. Ale w tym wypadku maksymalny prąd ładowania to jakieś 7A. (symulacje w Multisim 9.) powoli kończą mi się pomysły.
    jarek_lnx
    Level 43  
    Quote:
    Męczę się z tym źródłem prądowym już drugi dzień i nie mogę sobie poradzić.
    W teorii prosta sprawa, robisz pomiar prądu mierząc spadek napięcia na boczniku i doprowadzasz do wzmacniacza błędu - będzie stabilizował prąd w praktyce dochodzi sprawa stabilności pętli sprzężenia zwrotnego, na a jeśli wydajność prądowa miała by być 50A lub więcej to sprawa się komplikuje, porządnie zrobiony zasilacz (ale stabilizujący napięcie) na taki prąd i podobne napięcie możesz zobaczyć na jakiejś (względnie współczesnej) płycie głównej PC (wielofazowy synchroniczny stabilizator impulsowy typu buck).

Quote:
    Nie chce mi to w żaden sposób zadziałać.
    Źródło prądowe?
    Quote:

Zastanawiam się, czy nie dało by się takiego ładowania zrobić w prostszy sposób. Myślałem też nad zastosowaniem sterownia tyrystorowego po stronie pierwotnej transformatora.
    Prostsze to nie będzie, a zamiast kontrolowanego napicia lub prądu dostaniesz przebieg impulsowy o o wartościach średniej i szczytowej w złożony sposób zależnych od kąta włączenia.

Quote:
    Ale nie wiem czy to by był dobry pomysł. Póki co jedynie zasilacz stabilizowany dział mi prawidłowo. Ale w tym wypadku maksymalny prąd ładowania to jakieś 7A. (symulacje w Multisim 9.) powoli kończą mi się pomysły.
    W symulacji to i 700A nie jest trudno zrobić, rzeczywistość jest trochę bardziej skomplikowana.
    0rex0
    Level 10  
    No właśnie z tymi źródłami prądowymi nie mogę sobie poradzić. Postaram się poczytać trochę teorii, żeby uzupełnić braki w wiedzy. Jeśli ktoś miał do czynienia z podobnym problemem to będę wdzięczny za wszelką pomoc.
    Anonymous
    Level 1  
    0rex0
    Level 10  
    Zrezygnowano z tematu.