Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TDA2822M - Znaczny szum w tle

kundzios 13 Kwi 2013 20:14 3090 20
  • #1 13 Kwi 2013 20:14
    kundzios
    Poziom 19  

    Witam
    Zbudowałem wzmacniacz słuchawkowy na TDA2822M i mam z nim "mały" problem. Niestety układ szumi lekko, nie potrzeba siedzieć cicho żeby to usłyszeć, mimo braku podłączonego sygnału, na wyjściu słuchawki 2x32ohm. Czy jest na to jakiś sposób?
    Poniżej przedstawiam schemat.
    Jedynie różnice to:
    C3 = 150uF tantalowy
    C7, C5 zwory zamiast kondensatorów
    R10, R11 6,8ohm
    Dip switch'e zastosowane bo układ ma pracować w motocyklu i zwykły potencjometr zmienia pozycję podczas jazdy.
    Płytka nie jest zaprojektowana cudownie, bo układ musiał się zmieścić do obudowy Z-69. Szczególnie niefortunnie musiałem umieścić ścieżkę zasilania układu TDA. Układ w tej chwili układ nie jest ekranowany.
    TDA2822M - Znaczny szum w tle TDA2822M - Znaczny szum w tle
    Znalazłem informację że ten typ tak ma, czy to prawda? Jeśli tak to jaki zastosować inny układ o niższych szumach (wymagana moc ok. 300mW na kanał)? Na motocyklu i tak układ nie musi być Hi-Fi, ale szumy z TDA2822M można usłyszeć podczas postoju.

    0 20
  • Sklep HeluKabel
  • #2 14 Kwi 2013 00:57
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    To raczej nie powinno mieć wpływu na szum - ale dlaczego C5 i C7 są zwarte?
    Jeśli na wyjściu urządzenia z którego podajesz sygnał jest składowa stała to "rozstrajasz" wzmacniacze - przesuwasz im punkty pracy. Kondensatory tam powinny być.
    I ja nie wierzę ze ten wzmacniacz "tak ma" (że TDA2822 szumi tak mocno). Być może masz felerny egzemplarz.

    0
  • #3 14 Kwi 2013 15:22
    kundzios
    Poziom 19  

    Co do C5 i C7, nie mogłem dostać takich w smd i są zastosowane zwory, docelowo będą. Mogłem od razu napisać.
    Te dwa kondensatory nie mają chwilowo nic do rzeczy bo wzmacniacz szumi bez podłączonego sygnału. Szkoda że wszystko polutowałem dosyć dobrze i ciężko będzie wylutować układ TDA. Złożę taki wzmacniacz na płytce stykowej i drugim egzemplarzu, zobaczymy jaki będzie efekt.

    ADD

    Zbudowałem kopię na płytce stykowej i bez podłączonego sygnału taki sam efekt. Do prób wykorzystane te same słuchawki. Niestety układy są z tej samej serii, w następnym tygodniu postaram się kupić nową sztukę w innym sklepie.
    Próbowałem zasilać układ z baterii 9V i efekt ten sam.
    Nie mam doświadczenia z układami audio i nie wiem co może być problemem w tym układzie. Jestem otwarty na wszelkie sugestie.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #4 14 Kwi 2013 20:32
    Dar.El
    Poziom 40  

    W PDF jest podane napięcie szumów na wyjściu 0,5mV i 2mV max. Ten typ tak ma.

    0
  • #6 14 Kwi 2013 21:11
    wilkoquak
    Poziom 9  

    Witam,
    Zmontowałem wczoraj ten układ z kitu Jabel J-245, zmontowałem wszystko jak na schemacie (jeden z przykładowych z datasheet) i u mnie też słychać brzęczenie. Słychać je też przy podłączeniu pod akumulatorki, więc nie jest to też wina zasilacza. Na wejściu są rezystory 220k i brzęczy nawet jak nie jest podłączony do źródła, więc to chyba taka "cecha" układu.
    Pozdrawiam

    0
  • #7 14 Kwi 2013 21:13
    kundzios
    Poziom 19  

    Szukałem w nocie producenta ST ale nie było takiego parametru, dopiero w UNISONIC TECHNOLOGIES znalazłem ten parametr. Zrobiłem pomiar na wyjściu i mam ok. 85mV, chyba że źle robię pomiar, musi być podłączone obciążenie?

    0
  • #8 14 Kwi 2013 21:18
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Jaki parametr - szumy? ST nie ma własnego datasheet - ma ten od SGS-Thomson. I tam podano napięcie wejściowe szumów.
    Mierz na wyjściu, pod obciążeniem, ale pomiar miliwoltomierzem z multimetru raczej nic Ci nie da, bo to zbyt wysokie częstotliwości. Należałoby obejrzeć to oscyloskopem.
    Czyli jednak szumi? - nędzny układ, i kłóci się to z tymi danymi od SGS-Thomson/ST.

    0
  • #9 14 Kwi 2013 21:28
    kundzios
    Poziom 19  

    Jutro wieczorem wykonam pomiary na oscyloskopie, mam szukać wartości maksymalnej?

    0
  • #10 14 Kwi 2013 21:58
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Tak, t.zn. zobaczysz pasek widma o różnych częstotliwościach - jego wysokość razy czułość toru Y to Vpp szumów na wyjściu.

    0
  • #11 14 Kwi 2013 22:03
    kundzios
    Poziom 19  

    Nie mam akurat oscyloskopu z funkcją widma częstotliwości, zwykły oscyloskop analogowy.

    0
  • #12 14 Kwi 2013 22:31
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Napisałem o widmie w sensie że zobaczysz pasek wielu różnych częstotliwości - czyli szum.
    Ustaw podstawę czasu niską - np. 1ms/div, tu żadnego przebiegu nie zsynchronizujesz, ale zobaczysz wszystkie razem i ich amplitudę jako pasek wypełniony różnymi przebiegami, więc cały zapełniony kolorem linii.

    0
  • #13 14 Kwi 2013 22:55
    kundzios
    Poziom 19  

    Ok, nie ma problemu, jutro napiszę o wynikach.

    0
  • #14 14 Kwi 2013 23:01
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Ale zamontuj te kondensatory, a same wejścia zwarte do masy np. opornikami 10k.

    0
  • #15 15 Kwi 2013 00:10
    kundzios
    Poziom 19  

    Ok, spróbuję kupić tak małe kondensatory elektrolityczne tht żeby się zmieściły w obudowie.

    0
  • #16 15 Kwi 2013 09:48
    wilkoquak
    Poziom 9  

    Witam,
    Myślałem, że może jakiś zasilacz impulsowy (np telewizora) wprowadza zakłócenia w sieci, bo też "przepięknie" słychać trzaski przy włączaniu różnych urządzeń w domu, ale wykluczyłem to po zasileniu baterią.

    Jednak u mnie źródłem okazał się właśnie telewizor przy którym znajduje się wzmacniacz. Okazuje się, że skurczybyk nawet w stanie uśpienia, emituje jakieś zakłócenia, które wzmacniacz odbiera przez kabelki wejścia. Po odłączeniu telewizora z gniazda szumu brak. :) No może jakby się uprzeć to coś da się usłyszeć, ale trzeba przyłożyć ucho do głośników. Telewizora używam może 2 razy w miesiącu, więc dla mnie problem rozwiązany :)

    @kundzios: może u Ciebie zakłócenia wprowadzają szczotki alternatora? (jest to chyba możliwe?) Może dałoby coś użycie ekranowanych kabli między odtwarzaczem a wzmacniaczem, albo ekranowanie całego wzmacniacza?

    0
  • #17 15 Kwi 2013 10:16
    kundzios
    Poziom 19  

    wilkoquak napisał:
    @kundzios: może u Ciebie zakłócenia wprowadzają szczotki alternatora? (jest to chyba możliwe?) Może dałoby coś użycie ekranowanych kabli między odtwarzaczem a wzmacniaczem, albo ekranowanie całego wzmacniacza?

    Szczotki często zakłócają urządzenia w samochodach (i nie tylko), dlatego stosuje się kondensatory przy nich i różne dławiki. Niestety układ chwilowo nie widział na oczy motocykla, dalej jest na stole laboratoryjnym.
    W tej chwili jest to zwykły szum, brak wyraźnych trzasków.

    Jak obiecałem wieczorem postaram się wykonać pomiar oraz zaekranować obudowę, folią aluminiową.

    Takie dodatkowe pytanie, co zrobić z układem aby nie był taki wrażliwy na telefon komórkowy? Jeśli telefon zacznie się łączyć z siecią to można dostać zawału mając słuchawki w uszach (dużo głośniej od muzyki).
    Przy tych objawach boję się że ten układ nie będzie się nadawał na motocykl.

    0
  • #18 15 Kwi 2013 11:13
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    wilkoquak napisał:
    szumu brak. :) No może jakby się uprzeć to coś da się usłyszeć, ale trzeba przyłożyć ucho do głośników.

    A jednak.

    kundzios napisał:
    Niestety układ chwilowo nie widział na oczy motocykla, dalej jest na stole laboratoryjnym.
    W tej chwili jest to zwykły szum, brak wyraźnych trzasków.

    Jak obiecałem wieczorem postaram się wykonać pomiar oraz zaekranować obudowę, folią aluminiową.

    Takie dodatkowe pytanie, co zrobić z układem aby nie był taki wrażliwy na telefon komórkowy? Jeśli telefon zacznie się łączyć z siecią to można dostać zawału mając słuchawki w uszach (dużo głośniej od muzyki).
    Przy tych objawach boję się że ten układ nie będzie się nadawał na motocykl.

    Ale tę folię musisz połączyć z masą.
    Zakłócenia z telefonu przedostają się do układu przede wszystkim przewodami wejściowymi (ekranowane?), oraz do samego układu (płytki) - ekran potrzebny.

    Niepotrzebnie pisałem o tych kondensatorach - do pracy są konieczne, do badania oscyloskopem - nie. Oporniki 10k są już na wejściu - polaryzujące wejścia R4 i R5.

    Być może szumią jakieś elementy? - np. przegrzane oporniki?
    Bo nie chce mi się wierzyć w taki szum tego LM-a. Były (są) produkowane dziesiątki albo i setki podobnych i żaden tak nie szumi bo producent by zbankrutował, w takich układach podobnie jak we wzm. składanych z elementów dyskretnych problemy zaczynają się z uzyskaniem odstępu od szumów powyżej 90dB, tu w dodatku mamy niskie napięcie wyjściowe. Wg danych z noty szumy na wyjściu to 0,3mV czyli na 32Ω to moc 0,002µW.

    0
  • #19 15 Kwi 2013 23:43
    kundzios
    Poziom 19  

    Zrobiłem ekran dla obudowy z folii aluminiowej (oczywiście że podłączona do masy). Niestety to nie pomogło nawet na telefon. Kondensatory 1uF założone.
    Pokazuję zdjęcie z oscyloskopu:
    TDA2822M - Znaczny szum w tle
    Na zdjęciu nie widać za dobrze to opiszę, amplituda ok 2mV. Niektóre prążki dochodzą do 3mV amplitudy. Oscyloskop ustawiony na 5mV/dz (mniej się nie da). Podstawa czasu na 1ms/dz. Jak telefon zacznie działać to amplituda tego sygnału sięga 10mV.
    Co do pomiarów na wejściu nic. Układ jak na schemacie.

    0
  • #20 16 Kwi 2013 00:22
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    2mV to już dość sporo, albo jest to badziewna produkcja z Chin (kupili za parę dolarów starą licencję i tłuką to bez dochowania parametrów, albo nawet jest to zwykła piracka podróbka), albo szumi coś na wejściu.
    Niemniej dziwne jest to, że te 2mV tak głośno słyszysz - bo to znikoma moc jest - policz sobie. Tym bardziej, że podobno te 10mV z komórki głowę urywa?

    0
  • #21 16 Kwi 2013 12:13
    kundzios
    Poziom 19  

    Układ wygląda na oryginał ST, spróbuję dostać ten układ w innym sklepie może akurat będzie lepszy.
    Też mnie dziwi że te 2mV tak słychać z obliczeń to 0,125uW. Nie mam doświadczenia z układami audio (sporo siedzę ale w mikroprocesorowych), tak więc nie wiem czy to dużo czy mało. Najdziwniejsze że przy takiej mocy to słychać dosyć wyraźnie. Może źle wykonuję pomiary, ale co tu źle podłączyć, oscyloskop jest równolegle ze słuchawką 32ohm.
    Te 10mV zakłóceń z komórki to podane na oko bo wtedy oscyloskop synchronizuje się czasami i całość lata po ekranie.
    Obawia mnie jednak taka mocna reakcja na zakłócenia bez podłączonego sygnału (brak podłączonego przewodu). Układ jest dosyć dobrze zaekranowany, wiadomo nie idealnie bo ciężko to wykonać w gotowej obudowie, ale tak 95%. Dla zainteresowanych zdjęcie ekranowania i płytki (tutaj jeszcze brak kondensatorów, ale są już zamontowane).
    TDA2822M - Znaczny szum w tle
    Mi się pomysły kończą na ten układ.

    1