Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nokia Digivision 7161 obraz nierównomiernie jasny.

Wojtek 24 lata 24 Lut 2005 09:42 962 6
  • #1 24 Lut 2005 09:42
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  

    Witam. Telewizor gra prawidłowo poza małym rozpraszającym uwagę szczegółem. Obraz jest stabilny, ale ma nierównomierną jasność. Od środka ekranu w prawo jaśnieje. Im większy kontrast, tym jaśniejsza staje się prawa strona, kosztem ciemnienia tej w środku. Tylko, że ciekawe, bo kontrast „działa” jakby odwrotnie. Zwiększając go obraz staje się co prawda bardziej wyraźny a nie mleczny ale nierównomierne rozświetlenie jest wtedy bardziej zaostrzone. Dając na minimum obraz jest mglisto- mleczny, ale wtedy jednakowo jasny w każdym punkcie ekranu.TXT i Euro zawsze wyświetlany jest prawidłowo. Po wylutowaniu głowicy z wbudowaną pośrednią siatka obrazowa nadal nierównomiernie jasna. Lewa strona ciemno-różowa (gdy rozjaśniony; gdy ściemniony- prawidłowa czerń.) Prawa strona od środka ekranu płynnie rozjaśnia się i na krańcach jest jasno szara. Regulacja kontrastu powoduje tutaj przesuwanie się zaciemnienia w prawo.
    Dziękuje za wszelkie podpowiedzi

  • Pomocny post
    #2 24 Lut 2005 17:08
    skorbi
    Poziom 27  

    Witam.Proszę wymienić elektrolit [ 100 uF/25V w] w gałęzi 12 V powstające w trafopowielaczu.Pozdrawiam.SKORBI.

  • #3 24 Lut 2005 18:18
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  

    Witam!
    Dziękuję Skorbi za zainteresowanie tym postem. :) Po wymianie tego kondensatora mam co prawda nadal prawą, jaśniejszą stronę ekranu, ale jest ona o jakieś 65% mniejsza i obraz rozjaśnia się w tej części po "dłuższym" okresie tj. 1min. Tamtym razem od razu widać było niedoświetlenie lewej strony. Po drugie od razu zauważyłem (usłyszałem) "miękki" start wysokiego. Teraz kojarzę, że poprzednim razem, on przy świergocie wysokiego wydawał dzwięk jakby "siadł".
    Może należy wymienić wszystkie elki od stabilizatorów zasilanych z trafa?? :?:
    Pozdrawiam!

  • Pomocny post
    #4 24 Lut 2005 18:38
    skorbi
    Poziom 27  

    Witam.Odbiornik ten jest dość leciwy, dlatego zalecana jest wymiana elektrolitów w zasilaczu ,oraz po wtórnej stronie trafopowielacza.Proponuję wstawić kondensatory na 105 stopni.Pozdrawiam.SKORBI.

  • #5 25 Lut 2005 10:40
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  

    Witam. Po wymianie kondensatorów elektrolitycznych przy stabilizatorach zasilanych z trafa wszystko jest w najlepszym porządku. Kontrast dałem prawie na maksimum i obraz jest naprawdę cool 8-), tylko że telewizor zgubił mi gdzieś prawy kanał.
    Przez euro wychodzą dwa kanały. Wchodzą też dwa bo na słuchawkach mam satke na stereo, ale głośniki w TV nie grają dwa, tylko jeden. Zwarłem nóżki 22 i 23 układu APU 2471 i dzwięk był w mono ale na dwa głośniki. Podmieniłem APU 2471 na drugi i znów to samo. Acha! Czy słuchawki mają zawsze tę samą głośność? Ściszanie głośników w tv nie ścisza mi głosu w słuchawkach. A moge odłaczyć regulacje balansu? Niech jeszcze pogra ten tv potem kupię sobie nowy.
    Pozdrawiam.

  • Pomocny post
    #6 25 Lut 2005 19:09
    skorbi
    Poziom 27  

    Witam.Regulacja głośności w słuchawkach działa niezależnie .Dostępna jest z menu użytkownika.Dokładnie nie pamiętam jak sie ją wywoluje,ale można pobawić się pilotem i zobaczyć .Pozdrawiam.SKORBI.

  • #7 13 Lis 2005 22:46
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  

    Zostałem zobowiązany do zamknięcia kilku postów i udzielenia ostatecznej odpowiedzi na temat usterki jakiej były poświęcone. W tym telewizorze jak słusznie wskazał "skorbi" osobna regulacja głośności jest dla słuchawek a osobna dla głośników tv. Kupiłem nowego pilota i okazało się, że został zmieniony balans głośników. Kiedy zwarłem nóżki 22 i 23 układu APU 2471 i dzwięk był w mono ale na dwa głośniki, dopatrzyłem się później na schemacie, że te nóżki to wyjścia sygnału poprzez tranzystorki bc548 (jeśli dobrze pamiętam) już na końcówki mocy. Dlatego dzwięk był w obu kanałach. Działały regulacje niskie, wysokie itp. Tym samym doszedłem do wniosku ze jeśli do APU i od niego do głośników wszystko działa w mono prawidłowo, przy zwartych nóżkach, a wymiana APU nie dała zmiany, to w tej kości musi być regulacja balansu kolumn głośnikowych. I tak też się okazało. W menu ekranowym okazało się, że balans wyciszał jeden z głośników.
    Pozdrawiam. Zamykam post.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME