Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Corsa B - Centralny zamek

michal7786 13 Apr 2013 22:56 4206 5
    michal7786
    Level 11  
    Witam
    Mam problem z centralnym zamkiem w samochodzie Opel Corsa B.
    Oryginalny sterownik KIEKERT został uszkodzony więc kupiłem uniwersalny sterownik, po podłączeniu wszystko niby działa tak jak powinno tylko że zostały nie podłączone przewody w wiązce do której jest podłączony sterownik, do starego oryginalnego sterownika były podłączone wszystkie przewody.
    Wiązka to przewody
    Czerwony to plus
    Czarny został nie podłączony
    Dwa biało brązowe połączone ze sobą i dwa czerwono brązowe połączone ze sobą to sterowanie masami
    Czerwono żólty i czerwono czarny to sterowanie siłownikami
    Brązowy został nie podłączony
    Dwa czerwono żółte połączone ze sobą zostały nie podłączone.
    Moje pierwsze pytanie to do czego są te przewody które nie zostały podłączone, podejrzewam że czarny to masa ale masę sterownika podłączyłem do karoserii samochodu.
    Po podłączeniu nowego uniwersalnego sterownika wszystko było OK lecz okazało się że siłownik master w drzwiach kierowcy się zacina, więc go wymieniłem na uniwersalny który mi został po poprzednim samochodzie.
    Po wymianie siłownika wszystko działa tylko jest mały problem że nie za każdym razem otwierają i zamykają się tylne drzwi, nie wiem dlaczego tak się dzieje.
    Mam jeszcze jedno pytanie do czego służy ten mały wyłącznik zamocowany do klamki drzwi kierowcy, wyłącznik jest sterowany wkładką kluczyka.

Proszę o pomoc i odpowiedź co źle podłączyłem że tylne drzwi nie zawsze działają.
    Ireneo
    Level 42  
    Czarny w oplu to jakiś zapłon a brązowy to masa.Zobacz w przepustach z tyłu czy pojawia się napięcie.
    Anonymous
    Anonymous  
    michal7786
    Level 11  
    Tu raczej nic nie popękało bo to auto od jesieni stoi w garażu i nie jeździ, od czasu gdy wszystko działało do tego czasu tylne drzwi nie były nawet otwierane.
    Co to jest ten wyłącznik w klamce i czy mogę go jakoś wypiąć?

Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

Chcę wywalić wszystko to jest mi nie potrzebne, czyli ten wyłącznik w klamce, wyczytałem że to jaakieś zabezpieczenie przed kradzieżą, jest mi to nie potrzebne.
    Chcę podłączyć ten zamek tak jak podłącza się uniwersalny zamek centralny, tylko nie wiem które przewody wykozystać, a które poodcinać.
    Ireneo
    Level 42  
    michal7786 wrote:
    Tu raczej nic nie popękało

michal7786 wrote:
    Chcę podłączyć ten zamek tak jak podłącza się uniwersalny zamek centralny

Podłączyłeś jak uniwersalny ale upierasz się aby nie sprawdzać gdzie ginie napięcie więc RACZEJ ciężko wróżyć dlaczego nie działa...
    michal7786
    Level 11  
    Wszystko działa tak jak powinno, kable były połamane w drzwiach.