Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Katalog Megger
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dafi IPX-4 9kw - Nie grzeje wody

daami78 14 Kwi 2013 11:54 5559 18
  • #1 14 Kwi 2013 11:54
    daami78
    Poziom 7  

    Witam , Zakupiłem ostatnio przepływowy ogrzewacz wody Dafi 9KW (400V)
    Podłączyłem go poprzez przewody zasilające 2,5mm x2.(2 x Faza + N)
    Zabezpieczone wyłacznikami nadmiarowymi Moeller CLS6-B25.
    Problem w tym że bardzo słabo grzeje wodę leci taka letnia ok 25 st.
    Instalacja wodna w plastiku 1/2 cala , zasilana z instalacji wodociągowej.
    Co może być powodem takiego stanu rzeczy??

    3 18
  • Katalog Megger
  • #2 14 Kwi 2013 12:28
    daami78
    Poziom 7  

    Podgrzewacz jest nowy , ma dosłownie kilka dni,Obudowa jest zaplombowana .
    Po odkręceniu wody słychać jak się załącza .
    Jest możliwe żeby miała uszkodzoną grzałkę?

    1
  • #3 14 Kwi 2013 12:35
    kizek
    Poziom 35  

    Jeżeli masz możliwość to sprawdź czy w momencie załączenia grzałka pobiera prąd.

    0
  • #4 14 Kwi 2013 12:40
    daami78
    Poziom 7  

    prawdopodobnie nie pobiera bo nawet oświetlenie nie przygasa w momencie załączenia

    0
  • Katalog Megger
  • #5 14 Kwi 2013 12:42
    retrofood
    Moderator

    daami78 napisał:
    Witam , Zakupiłem ostatnio przepływowy ogrzewacz wody Dafi 9KW (400V)
    Podłączyłem go poprzez przewody zasilające 2,5mm x2.(2 x Faza + N)
    Zabezpieczone wyłacznikami nadmiarowymi Moeller CLS6-B25.


    Czy takie przewody zalecał producent? Czy postąpiłeś zgodnie z instrukcją montażu?

    0
  • #6 14 Kwi 2013 12:51
    daami78
    Poziom 7  

    W instrukcji nic nie było o przekroju przewodów zasilających (mają być odpowiednie)
    Zastosowałem 2,5mm x2 żeby mieć pewność że wytrzymają (prąd znamionowy 20A)
    Mam w domu instalacje 3 fazową , 4 przewodową (3fazy + 0)
    Być może coś źle podłączyłem??

    1
  • #7 14 Kwi 2013 12:53
    kizek
    Poziom 35  

    To może zdjęcia kolega podeśle tej swojej twórczości?

    0
  • #9 14 Kwi 2013 13:05
    opamp
    Użytkownik obserwowany

    Sugerujesz że jest zapowietrzony hydrostat? ;)

    1
  • #10 14 Kwi 2013 13:19
    daami78
    Poziom 7  

    Aktualnie jestem w pracy i nie mam możliwości zrobienia zdjęcia,
    Ale naszkicowałem schemat tego podłączenia.

    Dodano po 2 [minuty]:

    po podłączeniu instalacji wodnej jak i elektrycznej najpierw odpowietrzyłem układ dopiero później załączyłem zasilanie, tak jak pisałem na wstępie woda jest letnia więc coś tam grzeje.

    0
  • #13 14 Kwi 2013 16:26
    Akrzy74
    Poziom 39  

    Pytanie podstawowe- jaki prąd pobiera urządzenie?
    Wyprzedzająco- miernik cęgowy (cęgi Dietza) w rączki i proszę podać wyniki dla każdej z faz.
    Albo inaczej- ciężko ruszyć głową czy ręką, lepiej zapytać, nie trzeba ruszać się sprzed komputera! W tym dziale należy podać efekty podjętych czynności w celu zdiagnozowania usterki/uszkodzenia. Więc co do tej pory kolega sprawdził?

    0
  • #14 14 Kwi 2013 16:51
    daami78
    Poziom 7  

    Z racji tego iż aktualnie jestem poza domem nie mam możliwości żeby cokolwiek sprawdzić.
    Nie posiadam takiego urządzenia pomiarowego o którym kolega pisze , mam tylko zwykły miernik elektryczny.
    Jak tylko będę w domu to postaram się sprawdzić od nowa podłączenie.
    A może uziemienie jest zbyt słabe?

    0
  • #15 14 Kwi 2013 18:24
    retrofood
    Moderator

    daami78 napisał:

    A może uziemienie jest zbyt słabe?


    Nie wymyślaj kwadratowych kółek, bo Twój problem jest do zdiagnozowania w półtorej minuty. Wliczając w to przerwę na papierosa. Albo źle podłączyłeś, albo uszkodziłeś grzałki.

    0
  • #16 14 Kwi 2013 19:33
    daami78
    Poziom 7  

    Nikt nie urodził się geniuszem z dziedziny elektryki i hydrauliki .
    Podłączyć można tylko w jeden sposób a co do uszkodzenia grzałki to jest to możliwe chyba tylko gdy włączy się bez wody

    0
  • #17 14 Kwi 2013 20:20
    sebek3
    Poziom 27  

    Może problem leży po stronie instalacji hydraulicznej a nie elektrycznej ?

    0
  • #18 14 Kwi 2013 22:04
    qadam12

    Poziom 26  

    daami78 napisał:
    Podłączyć można tylko w jeden sposób a co do uszkodzenia grzałki to jest to możliwe chyba tylko gdy włączy się bez wody

    Bez wody to kolega go nie włączy-zabezpieczenie ciśnieniowe.

    0
  • #19 16 Kwi 2013 10:12
    daami78
    Poziom 7  

    Witam ponownie.
    Problem już rozwiązany okazało się że podgrzewacz miał prawdopodobnie wadę fabryczną, wymieniłem w sklepie na inny i grzeje bardzo dobrze :)
    Bardzo dziękuję za pomocne uwagi i wskazówki.

    0