Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vaillant VUW 240 - jak obejść zawór napełniania

JIPW2013 14 Apr 2013 17:55 12957 15
    JIPW2013
    Level 2  
    W kotle Vaillant VUW PL 240/3-5 nastąpił spadek ciśnienia wody poniżej 0,8 bar.
    W instrukcji jest opis jak uzupełnić wodę za pomocą zaworu napełniania (plastikowy kranik). Niestety zawór "zastał się" i przy mocniejszej próbie obrócenia plastik w kraniku starł się i już na pewno nigdy nie odkręci wody. Czy jest możliwość w innym miejscu dobicia wody, nie w miejscu tego kraniku? Czy taki kranik można dokupić i czy jest sens ze względu na jego marną jakość przy próbie użycia?
    Załączam zdjęcie i proszę o pomoc jak uzupełnić wodę. Pozdrawiam serdecznie. Vaillant VUW 240 - jak obejść zawór napełniania
    W0jtek92
    Level 37  
    Można kupić te część u serwisanta Vaillant. Ale idzie zrobić dopuszczanie na instalacji poprzez zawór, do tego niestety potrzeba fachowca (instalatora). Od czasu do czasu trzeba ruszać zawory by się nie (zastały). No ale jest opcja pokombinować jak coś:)
    piotr_boncza
    Level 29  
    Możesz zainstalować zawór napełniający na jakimś grzejniku. Wybierz łatwo dostępny grzejnik. Jeśli to płytowy, będzie najmniej problemów. Zamykasz oba zawory (zasilanie i powrót) spuszczasz wodę odpowietrznikiem. Potem podkładasz miskę, i wykręcasz dolny korek i w jego miejsce wkręcasz zaworek Vaillant VUW 240 - jak obejść zawór napełniania . Zamykasz odpowietrznik, otwierasz zawory (zasilanie i powrót) uzupełniasz wodę w instalacji, odpowietrzasz i gotowe :) Jeśli nie masz płytowych, to musisz kupić korek z otworem na odpowietrznik. Jeśli grzejniki konwekcyjne, (Regulus, Convector) to masz problem, bo nie da się tak łatwo tego zrobić. Jeśli nie masz zaworów odcinających na grzejniku to spuszczasz całą wodę, albo wkręcasz zaworek w miejsce odpowietrznika, u góry. Przydałoby się zamontować zawór zwrotny na zasilaniu węża napełniającego, ale jak zauważyłem, większość nie zawraca sobie głowy takimi przesądami :(
    saskia
    Level 39  
    Na zaworach odcinajacych (pion i powrot) masz boczne zaworki do spuszczania wody z kotla z koncowkami na wezyk.
    piotr_boncza
    Level 29  
    Nadają się do spuszczania, ale napełnianie czarno widzę :) Ciężko będzie uszczelnić przy ciut większym ciśnieniu. Przy okazji, radzę wymienić te wężyki zanim pękną. A pękną na pewno, tylko termin bliżej nieznany. Najlepiej połączyć na sztywno.
    gersik
    Level 33  
    Kolego u mnie jest to samo. Ja zdiołem plastikowe pokrętło i zawór ruszyłem kluczykiem.
    JIPW2013
    Level 2  
    Dziękuję za propozycje. Niektóre są nawet "ciekawe".
    Odkręcić kluczem oczywiście próbowałem, ale materiał trzpienia jest bardzo mizerny, a ścięcie pod klucz to tylko takie liźnięcie, żeby nie można było odkręcić :)
    Może więc wyrzucić ten zawór i zrobić taką przeróbkę. Może do tego jakieś propozycje. Proszę o propozycję zaworu i podłączenia.
    A wracając do starego zaworu to może ktoś podać jego numer?
    Pozdrawiam wszystkich Vaillant VUW 240 - jak obejść zawór napełniania forumowiczów.
    W0jtek92
    Level 37  
    Stary zawór vaillant zostaw aby był tam na tak zwaną (sztukę). Dopuszczanie możesz zrobić łącząc obieg powrotu CO z zasileniem zimnej wody poprzez użycie zaworu kulowego. Można to zrobić pod kotłem poprzez trójniki lub gdzieś na instalacji. Prowizorycznie można zastosować zawór kulowy wkręcony w grzejnik i wąż elastyczny ogrodowy lub prysznicowy, podpięty do baterii by dopuścić wody gdy zajdzie nagła potrzeba.

Dodano po 9 [minuty]:

Lub poprostu wymień oryginalny zawór na nowy, bez kombinowań itd.;)
    piotr_boncza
    Level 29  
    W0jtek92 wrote:
    Dopuszczanie możesz zrobić łącząc obieg powrotu CO z zasileniem zimnej wody poprzez użycie zaworu kulowego.

Jest to rozwiązanie niezgodne z przepisami i, nie bójmy się tego zwrotu, :) dobrą praktyką.

W0jtek92 wrote:
    Lub poprostu wymień oryginalny zawór na nowy, bez kombinowań itd.;)

A tu się zgadzam, choć znając życie następny zawór nie wytrzyma dużo dłużej. Lepiej wykonać rozłączane napełnianie w instalacji lub na grzejniku.
    saskia
    Level 39  
    Powinno to wygladac tak jak na filmiku.
    Nie podoba mi sie na tym filmiku rurka idaca prostopadle od sciany, ale to szczegol nie istotny w tym watku.

http://www.youtube.com/watch?v=23vahQHOnGo
    Ten zaworek po stronie zasilania wody z sieci to zawor kulowy z zaworkiem zwrotnym, a ten na powrocie kotla to jedynie zawor kulowy.
    Sono2020
    Level 20  
    Ja mam podobny kondensat vaillanta i mam 2 punkty dobijania wody w układzie jeden w kotle a drugi w kotłowni prosto do obiegu c.o. przez zawór 1/2 kulowy więc może gdzieś dołóż w obiegu c.o. dobicie z sieci za pomocą jakiegoś zaworu i po problemach. (p.s. kulowy 1/2 zawsze taniej wymienić)
    saskia
    Level 39  
    Zwroc uwage na post piotr_boncza, sam zawor kulowy jest niewystarczajacy, musi byc tez zawor zwrotny.
    W skrocie, to musi byc; zawor kulowy, zwrotny i kolejny kulowy.
    Sam kulowy moze zanieczyscic wode w instalacji wodociagowej, a zawor zwrotny tamu wlasnie zapobiega, a drugi kulowy daje zapewnienie szczelnosci po zamknieciu napelniania, oraz pozwala na rozdzielenie podlaczenia np. do wymiany wezyka lub innych napraw.
    dembu19
    Level 2  
    Jakby co to numer tego pokrętła do zamówienia to:
    0020010292
    Wystarczy poruszać zaworem kluczem 5/16" lub dużym płaskim śrubokrętem, żeby go rozruszać. Założyć nowe pokrętło i tyle :)
    derfe
    Level 2  
    Też od rana walczę z błędem F.22
    Na forach znalazłem że może pompa, okablowanie, elektronika, zakłócenia w sieci, uszk. czujniki, tym zaworem kręciłem ale nic się nie działo, zero reakcji
    - spodziewałem się wszystkiego z zaklepaniem kolejki u jednego z dwóch fachowców na cały powiat włącznie, a dziś niedziela i 0 stopni na zewnątrz, chłodno, żona do pracy, brak ciepłej wody żeby się ogarnąć itd.
    i znalazłem ten post..
    Odkręciłem ten plastikowy motylek od zaworu uzupełniającego, kombinerkami bez problemu przekręciłem i słyszę "psssst" :D
    Ciśnienie na barometrze zaczęło rosnąć- aż mi się do 2 Barów dopełniło niechcący ;-)
    jestem szczęśliwy, żona mnie wynagrodzi hehe
    Dzięki
    krisslub
    Level 7  
    w swoim piecu Turbotec też miałem problem z tym plastikiem - kupiłem od ręki w serwisie Vaillanta za 10zł.
    Teraz to można dobijać wodę :D