Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z Win7 - System i gry nie działają płynnie, długo się włączają

djaq 15 Kwi 2013 11:01 2172 5
  • #1 15 Kwi 2013 11:01
    djaq
    Poziom 6  

    Witam,

    Mam pewien problem z komputerem i mam nadzieję, że na tym forum uda mi się go rozwiązać. Otóż ok. miesiąc temu sformatowałem dysk, ponieważ źle sobie wcześniej skonfigurowałem partycje i miałem za mało miejsca na dysku C. Wówczas wszystkie gry działały mi płynnie. System również bez zarzutu.

    Po formacie nastąpiły jednak komplikacje. FIFA 13 włączała się ok. minuty, jak już się włączyła, to się zacinała. FPS wynosił ok. 15-25 na rozdzielczości HD i średnich ustawieniach jakości grafiki. Postanowiłem zainstalować kilka innych gier. Każda jedna miała ten sam problem. Poza LoL'em, który był zainstalowany na dysku D.

    Pobawiłem się trochę z ustawieniami karty graficznej. Wyłączyłem m.in. synchronizację pionową. Efekt widoczny od razu. Ale tylko podczas odpalania gry. Sama rozgrywka nie była szczególnie płynna. Nawet zmiana ustawień na najniższe nie rozwiązywała problemu.

    Doszedłem do wniosku, że może zainstalowany przeze mnie system jest felerny, albo po prostu źle się zainstalował. Próbowałem go sformatować jeszcze raz, ale kiedy komputer zbootował płytę, to przez ok. 15 minut wyświetlało mi się piękne tło Windows 7. Wyłączyłem komputer, bo czekanie nie miało sensu.

    Pobrałem nowy system. Tutaj czekanie też zajęło trochę czasu. Ale cierpliwie wytrzymałem i udało się sformatować dysk. Zainstalowałem FIFA 13, włączam grę, wybieram mecz i koniec. Gra wyłącza się automatycznie. Patrzę na innych grach. Medal of Honor 2010 tnie, Driver: San Fransisco nie odpala w ogóle, a Devil May Cry 4 o dziwo świetnie działa.

    A jeśli chodzi o system. To generalnie długo się ładuje. Niektóre czynności wykonuje z opóźnieniem. Wszystkie sterowniki mam najnowsze.

    Poniżej zamieszczam specyfikację sprzętu:
    System: Windows 7 Ultimate 64-bit
    MoBo: FoxConn G41MXE/G41MXE-K
    Procesor: Intel Pentium III Xeon 2x3.2 GHz
    Karta graficzna: GeForce GT430
    Zasilacz: Ibox 400W (wiem, czarna lista :cry: )
    Pamięć: 4GB RAM
    HDD: Seagate 500 GB

    *Komputer był kupowany ok. dwóch lat temu. Zanim pomyślałem o tym, żeby się poradzić kogoś w sprawie kupna, to poleciałem czym prędzej do sklepu po otrzymaniu pieniążków. Byle by zagrać w coś porządnego...

    No i poniżej jeszcze screen z HWMonitor:
    Problem z Win7 - System i gry nie działają płynnie, długo się włączają

    0 5
  • #2 15 Kwi 2013 11:06
    AB47
    Poziom 27  

    Zrób skan dysku, być może ma bad sektory.
    Sterowniki sam instalowałeś, czy były od razu po zainstalowaniu systemu ?

    0
  • #3 15 Kwi 2013 11:34
    diseasekowalski
    Poziom 35  

    Procesor masz Intel Pentium III Xeon 2x3.2 GHz czy E5800?
    Skąd wziąłeś informację o tym, że masz Intel Pentium III Xeon 2x3.2 GHz?

    Podaj pełny smart dysku np z CristalDiskInfo.

    0
  • #4 15 Kwi 2013 11:41
    djaq
    Poziom 6  

    Sterowniki instalowałem sam. Zeskanowałem dysk. Jest czysty.


    Z tym procesorem, to sam nie wiem. Everest pokazuje tego Xeona, system z kolei Intel Pentium Dual Core, a E5800 jest w tym HWM...

    EDIT:
    O to chodzi:
    Problem z Win7 - System i gry nie działają płynnie, długo się włączają

    0
  • #5 15 Kwi 2013 12:10
    diseasekowalski
    Poziom 35  

    Reported uncorrectable errors wygląda co najmniej podejrzanie.

    Zmień dysk razem z taśmą, zainstaluj system i sterownik i zobacz czy problem występuje.

    0
  • #6 15 Kwi 2013 12:19
    djaq
    Poziom 6  

    Ok. Tylko najpierw muszę wykombinować drugi dysk, ale myślę, że dam radę. Tylko, że to już jutro, ew. w środę. Także się odezwę.

    0
  Szukaj w 5mln produktów