Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rational CPC - przeróbka i regulacja na gaz LPG

LisiuPMI 15 Apr 2013 12:21 3099 4
    LisiuPMI
    Level 13  
    Witam.
    Mam dwa piece Rationala z serii cpc gazowe( 20 i 10 gn). Chcę je uruchomić na gazie butlowym.
    Znalazłem w internecie informację że turbiny komory powinny być ustawione na 150 Hz natomiast maksymalne ustawienie to 110-112 Hz. Czy konieczna jest wymiana turbin czy idzie przerobić te turbiny aby dało się je ustawić na 150Hz?
    Czy posiada może ktoś instrukcję regulacji takiego pieca? Ustawienie zaworów gazowych itd?
    ANDRZEJ.T.
    Level 11  
    Jest to skomplikowana sprawa najlepiej wezwać serwis.
    W CPC 10 i 20 wymienia się wszystko nie da się wyregulować.
    LisiuPMI
    Level 13  
    Na czym polega to przestawienie?
    Czyli nie trzeba przerabiać turbin?
    Czy ktoś mógł by mi udostępnić instrukcję jak prawidłowo wykonać taką regulację?
    LisiuPMI
    Level 13  
    ANDRZEJ.T. wrote:
    Jest to skomplikowana sprawa najlepiej wezwać serwis.
    W CPC 10 i 20 wymienia się wszystko nie da się wyregulować.

Dlaczego zmieniłeś treść postu, odwracając jego znaczenie o 180 stopni?
    Najpierw piszesz że nie trzeba nic przerabiać, a teraz że trzeba wymienić wszystko co jest nie prawdą, bo oba piece uruchomiłem na gazie LPG nie wymieniając żadnego elementu ani tym bardziej nie wzywając żadnego mądrali z serwisu.

Odpowiedź "trzeba wymienić wszystko" brzmi jak z ust "pseudoserwisanta" ze Słupska który powinien zająć się pisaniem bajek a nie naprawami sprzętu :D
    ANDRZEJ.T.
    Level 11  
    Po analizie spalin CO2 W CPC 6 jeszcze da się wyregulować ale z 10 i 20 jest problem żeby CO2 mieściło się w normie.palniki lubią dymić i głośno pracują co powoduje że nie są 100% wydajne Dyfuzory fabrycznie zakładane są do danego rodzaju gazu i nie mają regulacji.Czyli dysza na gaz ziemny jest większa bo jest mniejsze ciśnienie gazu a na propan-butan mniejsza bo ciśnienie gazu jest większe.