Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

bmw 320d e46 2003 r. - zwarcie w obwodzie bezpiecznika nr 62

jeager 15 Kwi 2013 20:30 5349 11
  • #1 15 Kwi 2013 20:30
    jeager
    Poziom 7  

    Witam Koleżanki i Kolegów,

    Mam problem z klimatyzacja w tym samochodzie. Nie załącza się sprężarka klimy po naciśnieciu wyłącznika na panelu. Lampka kontrolna zielona sygnalizuje, że jest włączona a nie chłodzi nawet przy nastawie +16° C. Wentylator automatycznie wchodzi na max obroty, ale podaje tylko ciepłe powietrze. Po każdym włączeniu klimy na panelu, przepala się bezpiecznik nr 62. Jestem ciekawy gdzie może być zwarcie w obwodzie. Może czujnik ciśnienia klimy, przekażnik, elektrozawór i t.p. Być może to jest przyczyną usterki . Klima jest sprawdzona pod względem ciśnienia, szczelności i wypełnienia. Wiem, że bezpieczniki nr 28, 62 i 63 chronią instalację elektryczną klimatyzacji.

    Liczę na Waszą pomoc.

    Pozdrawiam

  • #2 17 Kwi 2013 00:06
    Orochimaru
    Poziom 31  

    Bezpiecznik 62 zasila elektrozawór nagrzewnicy, więc tu bym zaczął.

  • #3 17 Kwi 2013 15:42
    jeager
    Poziom 7  

    Ad.Orochimaru

    Dzięki za wskazówki. Sprawdzę to. Niemniej jednak wydaje mi się, że ten zawór jest sprawny, ponieważ utrzymuje temperaturę na wszystkich zakresach. Bez klimy schodził do temperatury takiej jaka panowała na zewnątrz(max +16 C). Idealnie pracuje na manualu i auto. Problem jest z klimatronikiem. Nie załącza się kompresor, bo nie słychać i silnik nie zwiększa obrotów. Jak naciśne na panelu przycisk klimy zaraz przepala się bezpiecznik nr 62. A może on zabezpiecza jakiś jeszcze inny obwód?

    Pozdrawiam.

  • #4 17 Kwi 2013 20:39
    Orochimaru
    Poziom 31  

    Bezpiecznik zasila tylko zawór, który jest po to, żeby - jak włączysz klimę - nie pompować gorącej wody przez nagrzewnicę i bez potrzeby nie nagrzewać obudowy i parownika. Sterowanie klapkami przepływem powietrza i temp. jest swoją drogą.

  • #5 18 Kwi 2013 16:26
    jeager
    Poziom 7  

    Widzę, że sam tego nie ogarnę, bo jest kiepski dostęp do tego zaworu. Jutro mam termin u diagnosty klimatyzacji. Zobaczę co wyjdzie na kompie. Szkoda, że jeszcze ktoś inny nie zabrał głosu w tym poście.
    Serdecznie dziękuję Koledze za info.

    Pozdrawiam.

  • #6 21 Maj 2013 19:34
    THOMAS bmw
    Poziom 2  

    Witam wszystkich. Pytanko czy problem rozwiazany?? dzis dopadlo mnie to samo tzn panel dziala nawiew tez czy to na auto czy mamual zawory jez ok. nie mam problemow z regulacja temp czy sila nawiewu. klima nabita dziala jednak za kazdym razem po wcisnieciu wywala bezpiecznik tylko u mnie to 63 jak bym nie liczyl wychodzi 63 BMW e46 2000rok 3.0d automat. nie mam nawet do kogo podjechac bo aktualnie jestem za granica prosze o pomoc.

  • #7 21 Maj 2013 20:11
    jeager
    Poziom 7  

    W moim przypadku problem został rozwiązany w salonie BMW na terenie NRF. Zapłaciłem 350 € a problemem zajmował się elektronik samochodowy. Żadne części nie były wymieniane. Najważniejsze, że wszystko działa.

  • #8 21 Maj 2013 20:38
    Orochimaru
    Poziom 31  

    THOMAS, bezpiecznik 63 odpowiada za zasilanie sprzęgła sprężarki klimatyzacji, więc tam szukałbym problemu. Możesz - testowo - odłączyć wtyczkę przy sprężarce i zobaczyć, czy wtedy wywali bezpiecznik. Jeśli nie, to najprawdopodobniej cewka sprzęgła ma zwarcie i trzeba będzie ją wymienić.

  • #9 21 Maj 2013 21:03
    THOMAS bmw
    Poziom 2  

    Teraz jestem po diagnozie Inpa wywala 3 bledy
    1 po silniku Coolant temperarure heater
    2 nastepne przez modul inha ( ten od klimy) water Valve i auxiliary water pump
    z tego co teraz czytalem bledy sa w sumie od webasto ktorego nie mam ale mozna przypuszczac ze chodzi o elektrozawory wody
    NIE kapuje juz nic
    wtyczke odepne jutro i zobacze co i jak

  • #10 26 Maj 2013 22:25
    THOMAS bmw
    Poziom 2  

    Orochimaru dzis dopiero mialem chwile i zrobilem jak radziles. po odpieciu wtyczki klima zalancza sie "wirtualnie " na panelu ale kompresor nie i bezpiecznik caly. zrobilem tez probe zalaczenia na podpietej wtyczce i po nacisnieciu na panelu sprzegielko reaguje na sekunde i potem wywala bezpiecznik czyli miales racje. niestety prawdopodobnie bede musial wymienic cala sprezarke bo gdzies puscila olej....cala zawalona. za miesiac jade do kraju wiec tam juz ogarne jakos temat. dzieki za rady. pozdrawiam.

  • #11 15 Cze 2013 15:10
    mariryb
    Poziom 6  

    Mam pytanie częściowo związane z tym tematem.
    E46 98' 318i M43
    Opcja bez klimy, nie ma wtedy elektrozaworu.

    Wymieniłem nagrzewnice na klimatronika, założyłem panel. Już prawie działa.. ale mam cały czas nadmuch gorący, jest to ze względu na brak elektrozaworu (w wersji bez klimy sterowanie odbywa się klapka w nagrzewnicy).

    Mam już ten zawór i nie wiem gdzie podłączyć jego sterowanie, te dwa przewody.
    Proszę o pomoc.

  • #12 05 Paź 2014 10:20
    jeager
    Poziom 7  

    jeager napisał:
    W moim przypadku problem został rozwiązany w salonie BMW na terenie NRF. Zapłaciłem 350 € a problemem zajmował się elektronik samochodowy. Żadne części nie były wymieniane. Najważniejsze, że wszystko działa.

    Nie udało mi się samemu rozwiązać tego problemu.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME