zrobiłem efekt gitarowy, działa nawet daje fajny dźwięk ale jest stosunkowo dużo szumu. Link do schematu http://www.zeta-sound.se/Nobels_ODR-S/Nobels_ODR-S.pdf . Dałem tu kilka zamienników bo nie mogłem nigdzie znaleźć konkretnych części a mianowicie: kondensatory: zamiast 3.9nF dałem 3.3nF, 12nF - 10nF, 56nF - 47nF, 2.7nF - 3.3nF, 18nF - 22nF, 8.2nF - 10nF, 1.8nF - 2.2nF, 82nF - 100nF (resztę są takie jak w spisie). I tu jest pytanie czy te szumy mogą występować od tych innych wartości i czy od rodzaju kondensatora bo różne rodzaje kupowałem (foliowe, elektrolity itp.). Układ scalony dałem LT072 i wmontowałem go tak samo jak na rysunku płytki (z tego co sprawdzałem to nóżki ma tak samo ponumerowane jak scalak na schemacie). Potencjometry 500kA i 50kA dałem logarytmiczne, 50kB dałem liniowe i 30kC dałem w zamian 50k liniowy, zamiast tranzystora 2N5457 dałem BF245A odwracając go bo miał zamienione nóżki co do oryginału, diody germanowe zamiast AA112 dałem 0A81. Zasilam wszystko zasilaczem 12V po przejściu przez stabilizator LM7809. Może miałby ktoś jakieś pomysły jak wyeliminować szumy byłbym bardzo wdzięczny.
Niżej kilka zdjęć z mojego układu, diody germanowe podłączyłem w taki sposób żeby można było je w miarę łatwo podmienić na inne. Czytałem trochę o ekranowaniu ale nie wiem o co w tym chodzi i jak to zrobić może to też tego sprawka.