Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Mercedes A160 - brak kontrolek po przekręceniu kluczyka w stacyjce

mercedes160 16 Apr 2013 00:17 8355 19
  • #1
    mercedes160
    Level 8  
    Witam, mam problem z odpalaniem mojego merca, otóż, gdy przekręcam stacyjkę do poziomu 3. powinny zapalać się kontrolki, a nie zapalają się po kilku próbach, pojawiają się, ale jak próbuję startować, ponownie gasną, czasem jest tak, że jak już odpalę, wrzucę wsteczny, to auto też gaśnie i tak w kółko, proszę o pomoc.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • Helpful post
    #2
    tomasz0703
    Level 25  
    Kostka stacyjki.
  • Helpful post
    #3
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie kostka, to nie ten typ Mercedesa. Sprawdzaj nim coś napiszesz! Brak zasilania, prawdopodobnie wypalone styki w przekaźniku lub poluzowane przewody zasilające.
  • #4
    mercedes160
    Level 8  
    A gdzie znajduje się ten przekaźnik i jak wygląda ?
  • #5
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Warsztat! Samo pytanie sugeruje, że nie poradzisz sobie z naprawą usterki!
  • #6
    mercedes160
    Level 8  
    Dziś założyłem drugą kostkę stacyjki, kontrolki się zapalają jak trzeba ale nie ma rozruchu.
  • #7
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Teraz pytanie o kluczyk? Masz nowy?

    Dodano po 21 [sekundy]:

    Blokuje zapewne immo.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Weź stary kluczyk, nowy szczelnie owiń sreberkiem, folią aluminiową pozostawiając jedynie grot, przyłkładając stary klucz do nowego, przekręć stacyjkę, auto powinno odpalić.
  • #8
    mercedes160
    Level 8  
    Nie, kluczyk mam ten sam bo nie wymieniałem wkładki tylko samo kostkę w którą wpina się kable, po przekręceniu kluczyka wszystko świeci ok tylko nie działa ostatnia pozycja rozruch.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Przekręcam na rozruch i nic nie reaguje.

    Dodano po 52 [sekundy]:

    A kontrolki świecą dalej.
  • #9
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wkładka ma identyczne numery? Sprawdziłeś w kostce, wpinanej do kostki stacyjki, czy piny nie są zbyt luźne? Co się dzieje na "pinie rozrusznika"? Samochód automat czy manual? Nie rozpinałeś nic więcej?
  • #10
    tomasz0703
    Level 25  
    Tam chyba były 2 rodzaje kostek czy nie kupiles zlej ?.Musisz porównać jedna i drugą czy pin 50 jest w tym samum miejscu .
  • #11
    mercedes160
    Level 8  
    Wszystko jest tak samo, dziś patrzyłem na krotko w tej głównej kostce którą się w pina pod kostkę stacyjki wszystko jest ok tylko nie kreci rozrusznikiem. Nie odpinałem nic więcej. Jak próbuję rozruch to coś pyka w komorze bezpieczników i nic się nie dzieje

    Dodano po 1 [minuty]:

    p.s samochód manual.
  • #12
    jarofr
    Level 2  
    Zdejmij klemy z aku i podłącz jeszcze raz.
  • #13
    mercedes160
    Level 8  
    juz to ribilem kilka krotnie i nic to samo
  • #14
    User removed account
    User removed account  
  • #15
    mercedes160
    Level 8  
    Wiec tak wymieniłem ponownie kostkę stacyjki to już trzecia zapalają się wszystkie kontrolki, przekaźnik pstryka jak przekręcam na rozruch, wychodzi na to że dalej na rozrusznik nie podaje prądu. Dodam że na popych odpalił bez zarzutów.
  • #16
    User removed account
    User removed account  
  • #17
    mercedes160
    Level 8  
    Z przekaźnikiem kolego.
    Moderated By serwisantscani1:

    A Kolega nie zna zasad poprawnej pisowni ??? Poprawiłem wszystkie Kolegi posty.

    Zdania zaczynamy z wielkiej litery a kończymy kropką, używamy również znaków przestankowych.

    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

  • Helpful post
    #18
    ARTEMIAN
    Level 16  
    Mam podobny problem auto pali z po pychu ale brak jest masy na przekaźniku w komorze silnika rozumiem że w kostce stacyjki odpowiedzialny jest pin 50 za rozruch .
    Co powinno na nim być czy +12 czy masa ?
  • #19
    ARTEMIAN
    Level 16  
    Widzę że pomocy na elektrodzie brak.Dla potomnych na 50 +12V ecu podaje masę.U mnie uszkodzony był sterownik ,który masy nie podawał.Korzystając z forum mercedesa zrobiłem przeróbkę załączania rozrusznika.pozdrawiam
  • #20
    mercedes160
    Level 8  
    Uszkodzony elektromagnes.