Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NC+ - KONFIGURACJA MULTIROOM NC+ PO WIFI, ROUTER TP LINK AP WR743ND

16 Kwi 2013 14:13 15810 3
  • Poziom 2  
    Witam,

    Potrzebuję skonfigurować MULTIROOM w NC+ przez WIFI, posiadam 2 routery z TP_LINKa w tym 1 z AP (WR743ND. Przeczytałem już parę tematów na forum i jak dla mnie są one bardzo szczegółowe i dotyczące konkretnej marki routerów.

    1 dekoder podpięty do podstawowego routera a 2 do routera AP, na obu działa internet. Niestety dekodery się nie widzą i MULTIROOM nie działa.
    Problem jest w adresacji obu urządzeń.

    Internet mam podpięty do routera bez AP po kablu, adres IP 1 routera to 192.168.1.1 zakres hostów od 192.168.1.100-199, dekoder dostaje adres 192.168.1.103 (dynamicznie). router z AP odbiera sygnał z 1 routera, adres IP to 192.168.0.1 i w takiej podsieci rozsyła dalej internet (dynamicznie), więc drugi dekoder dostaje adres 192.168.0.102. Jak łatwo zauważyć dekodery są w różnej podsieci i się nie widzą.

    Proszę o pomoc w skonfigurowaniu routerów, tak aby przydzielały adresy z tej samej podsieci lub aby dekodery się widziały jeśli jest taka możliwość poprzez DNS?

  • Poziom 30  
    Sprawdź w jakim trybie pracują AP-ki.
    Jak masz ustawione ?
  • Poziom 2  
    Jest tylko 1 AP ten 2 który odbiera syg od routera do którego podpięty jest internet przez kabel. AP jest jako wisp client router
  • Poziom 2  
    witam ponownie,
    PROBLEM ROZWIĄZANY :)

    w przypadku routera nr 2 z AP (TP LINK wr743ND), trzeba w ustawieniach sieci ustawić go nie jako client router, tylko repeater (czyli wzmocnienie istniejącego syg sieci) nastepnie wybrac opcje z WDS, wybrac w ustawieniach z ktorego routera otrzymujemy sygnal sieciowy), router pobiera automatycznie adres mac danego urzadzenia. statycznie ustawic IP z dostepnej puli hostow na 1 routerze (standardowo od 192.168.1.100-199) ja przydzielilem 192.168.1.107, maska 255.255.255.0 i brama domyslna 192.168.1.1, zrestartować router i wszystko działa poprawnie, internet smiga sygnal lepszy i co najwazniejsze dekodery dostaja adres z tej samej podsieci.

    W razie pytań służę pomocą.