Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

pomiar odleglosci-bascom,avr

24 Lut 2005 15:51 5305 28
  • Poziom 14  
    Chcialbym zbudowac czujnik, wskaznik poziomu szamba.
    przejzalem forum, znalazlem kilka wskazowek na temat mierzenia odleglosci przy pomocy ultradzwiekow, ale dla mnie to za malo.
    Czy ktos budowal takie urzadzenie ktoro mirzy odleglosc.
    Z bascomem, algorytmem przeliczania, oraz wyswietlaniem pewnie sobie poradze, natomiast z czujnikiem, ktory da napiecie w zaleznosci od odleglosci - nie dam sobie rady.

    A moze sa jakies inne sposoby?
  • Poziom 16  
    Witam
    Ogólnie rzecz biorąc mierzysz czas fali odbitej
    Najpierw wysyłasz impuls załączasz timer i czekasz na powrót echa fali odbitej
    Pozdrawiam PIOTR
  • Poziom 12  
    ale chyba raczej w asmeblerze trzema to zrobic albo chociaz wstawki jezeli ma cos wyswietlac na wyswietlaczu
  • Poziom 16  
    Też jestem tym tematem zainteresowany. Jeżeli ktoś ma schemat jak wogóle podłaczyć ultradźwięki to byłbym wdzięczny za zamieszczenie..
  • Poziom 14  
    Dzieki za powyzsze, ale to nie rozwiazuje mojego problemu, ktory brzmi:

    JAK PODLACZYC ULTRADZWIEKI DO PROCKA.

    Potrzebuje jakis gotowy schemat podlaczenia nadajmika i odbiornika do procka.
  • Poziom 14  
    Dzięki - zaczynam szukać POLAROIDA
  • Poziom 12  
    Naprawdę super linki ale jak się potem pozbyć tych tysięcy pootwieranych stron erotycznych to nie wiem... Kto używa Explorera niech uważa.
  • Poziom 19  
    Witam! Zapraszam na stronkę , na której umieściłem schemat podobnego urządzenia (wzrostomierz).Realizacja jest prosta ale i tak udało się uzyskać dobre rezultaty (4,2 m z "ręki" do ściany).

    Acha! Jeśli ktoś wykorzysta tamte informacje, to proszę mnie powiadomić. Będzie mi miło.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    wasi napisał:
    Naprawdę super linki ale jak się potem pozbyć tych tysięcy pootwieranych stron erotycznych to nie wiem...

    Polecam FireFox... ;)
  • Poziom 2  
    czy ktoś wie może więcej o czujnikach ultradzwiekowych typu
    UST40T nadajnik
    UST40R odbiornik

    Czujniki ultradźwiękowe zbudowane z nadajnika i odbiornika ultradźwiękowego w oddzielnych cylindrycznych obudowach.
    Częstotliwość pracy : 40 kHz ±1 kHz
    Czułość : 5 mV/Pa przy 1 kHz
    Ciśnienie akustyczne : 120 dB
    Pojemność : 2400 pF
    Napięcie znamionowe : 20 VRMS
  • Poziom 14  
    ..::Zielak::.. napisał:
    Witam. Dlaczego to ma być pomiar poziomu?
    Nie wystarczy pływak i jeden czy dwa wyłączniki krańcowe.
    .

    Pomiar poziomu, z tego samego powodu, dla którego w samochodach oprócz rezerwy jest także poziom. Większość rzeczy robionych hobbystycznie to trochę sztuka dla sztuki. Jak uda mi się opanować wyświetlacze graficzne (zabieram się za nie) to na pewno będzie tam narysowane szambo i aktualny poziom. :-)
    Chodzi o to, by oszacować zużycie i w odpowiednim momencie zamówić "pszczółkę", no i sprawdzić czy wszystko zostało wybrane. Pływaki pewnie by wystarczyły, ale nie mam jak wejść żeby je zamontować szczególnie te na dole, no i problem zamarzania i zanieczyszczeń (czy będą "pewne" – czy na 100% będę mógł na nie liczyć?).

    Udało mi się zrobić dalmierz z polaroida. Działa SUPER (tu wielkie dzięki dla - ucy74). Jak się trochę ociepli to spróbuje go zamontować.
    Teraz mam inny problem. Czujnik ma swój wyświetlacz, i będzie pokazywał, ale na zewnątrz - a jak przesłać dane do innego uC w domu (ok 35 metrów skrętki).
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Możesz użyć RS485, odległość wtedy nie gra roli :) a w dodatku jest bardzo prosty do obsługi, bo wysyłasz dane jak po zwykłym RS232 i wystarczą dwa kabelki. Jedyną wadą jest to że nie można na raz wysyłać i odbierać, ale wydaje mi się że w Twojej aplikacji czujnik mógłby po prostu wysyłać co sekundę odczyt, wtedy nie trzeba przełączać kierunku transmisji (co nie jest zresztą trudne)

    Układy do translacji poziomów to MAX485 i odpowiedniki

    Możesz też użyć transmisji radiowej, ale czy warto się aż tak męczyć...
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    A jak by się bardzo uparł na równoległą transmisję w obie strony, to w druga stronę można zrobić druga linię na RS485, np. do włączania ogrzewania na kilka minut przed "odwiedzinami" w zimie... ;)
    LightI
  • Poziom 14  
    McRancor napisał:
    Jedyną wadą jest to że nie można na raz wysyłać i odbierać, ale wydaje mi się że w Twojej aplikacji czujnik mógłby po prostu wysyłać co sekundę odczyt, wtedy nie trzeba przełączać kierunku transmisji (co nie jest zresztą trudne)

    Układy do translacji poziomów to MAX485 i odpowiedniki
    ...

    To żadna wada. Potrzebne mi informacje tylko z czujnika. Pomysł wydaje mi się dobry, tylko jest jeden problem:
    NIGDY NIE PRZESYŁAŁEM DANYCH NAWET RS-em, i nie bardzo wiem jak to zrobić. Może wrzuciłbyś kawałek listingu (BASCOM) jak to zrobić, tzn jak odebrać i jak wysłać.



    McRancor napisał:

    Możesz też użyć transmisji radiowej, ale czy warto się aż tak męczyć...

    Jeżeli masz jakiś przykładowy układ - to chętnie go poznam. Tu mam skrętkę i nie ma takiej potrzeby - ale może do innych celów, gdyż chcę podpiąć wiele różnych czyjników do "CENTRYM DOWODZENIA"

    Pozdr.
    -=MARCIN=-
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Co do transmisji, w bascomie jest Banalna (przez wielkie B) i składa się z poleceń print (zmienna, tekst, cośtam) i input (input zmienna) przejżyj help bascoma, tam są przykłady i opisy.

    RS485 nada się do tego zastosowania idealnie, ze względu na prostote i odporność na zakłócenia, poza tym do jednej lini RS485 (dwa kabelki) można podłączyć do 32 urządzeń i wszystko nadal pięknie działa!

    Mógłbyś zrobić centrum dowodzenia (szambem :) ) z jednym (minimum) kanałem RS485, który odpytuje po kolei wszystkie czujniki w sieci, np. czujnik szamba, licznik kropel deszczu i bulbulator (z przyczłapami) :D czyli rozmaite śmiszne rzeczy. Dodatkowo elementy wykonawcze i mamy PLC :)
  • Poziom 14  
    Wyglądałoby to jakoś tak?:

    czujnik:
    .......
    print #1, zmienna
    ......


    centrala:
    ........
    input #1, zmienna
    ........
    .........


    i już:-)? Czy coś jeszcze:-(?
  • Poziom 20  
    marcinkwa napisał:
    ...print #1, zmienna...
    Lepiej:
    Code:
    $baud = 9600
    

    ......
    print zmienna
    ......
    input zmienna
    ......

    AT90s2313 ma wbudowany UART, więc nie musisz używać softwareowego (#1).
    Trzeba tylko podać prędkość transmisji i podpiąć się pod piny RxD i TxD.
  • Poziom 14  
    #1 - chodziło mi o RS485 i kilka urządzeń na jednej linii z transmiją w jedną stronę. Czy #1 oznacza, że jakbędzie kilka urządzeń to input #1 odbierze z urządzenia któro nadaje print #1 ?
  • Poziom 20  
    marcinkwa napisał:
    #1 - chodziło mi o RS485 i kilka urządzeń na jednej linii z transmiją w jedną stronę. Czy #1 oznacza, że jakbędzie kilka urządzeń to input #1 odbierze z urządzenia któro nadaje print #1 ?
    Mikrokontroler nic nie wie o tym ile i jakich urządzeń masz na zewnątrz. Musisz mu powiedzieć jak ma interpretować dane z prefix'em "#1 " jeśli chcesz by to rozumiał. Do wysylania i odbioru służą komendy print i input, reszta jest kwestią programowej interpretacji danych.

    Domyślam się że Twój uklad będzie zbudowany mniej więcej tak:
    UART uC <=> konwerter RS485 <=> 40.000 mil skrętki <=> konwerter RS485 <=> konwerter RS232 <=> COMx komputera.
  • Poziom 14  
    Tak albo zamiast PC drugi uC
    UART uC <=> konwerter RS485 <=> 40.000 mil skrętki <=> konwerter RS485 <=>UART uC
  • Poziom 20  
    marcinkwa napisał:
    Tak albo zamiast PC drugi uC
    Jeśli będzie to komunikacja tylko pomiędzy dwoma punktami to możesz olać numerację źródeł i odbiorców.
  • Poziom 14  
    Ale docelowo na tej linii (magistrali) może będę potrzebował kilku czujników. Czy tak może to wyglądać?
    UART uC#1 <=> konwerter RS485 <=>
    UART uC#2<=> konwerter RS485 <=> 40.000 mil skrętki <=> konwerter RS485 <=>UART uC
    UART uC#3 <=> konwerter RS485 <=> 40.000 mil skrętki
  • Poziom 20  
    Niezłe szambo!
    marcinkwa napisał:
    Ale docelowo na tej linii (magistrali) może będę potrzebował kilku czujników...
    Wtedy musisz dodać do ramki danych nagłówek informujący skąd pochodzi, oraz pilnować żeby układy nie nadawały jednocześnie. Wszystko to musisz wrzucić do kodu każdego uC.
  • Poziom 16  
    witam
    małe pytanie do marcinkwa lub ucy74:
    w jakich polaroidach są montowane te dalmierze?
  • Poziom 14  
    Najprostrzy układ nie wymagający już żadnych adaptacji to płytka o nazwie POLAROID 6500 ja wyciągnołem ją z Polaroida AUTOFOCUS 660, druga płytka (którą ma ucy74) potrzebna jest jeszce mała przeróbka płytki i dodatkowy scalaczek - modelu aparatu ci nie podam - bo go nie znam. Generalnie Polaroida z Ultra Dźwiękami poznasz - bo na czołowej płycie (po otwarciu) wyraźnie widać "głośniczek" ok 3-4cm średnicy. Jak wyciągniesz bebechy to coś w sieci znajdziesz na temat twojej płytki. Ja spotkałem się z opisami 3 różnych.

    pozdr
    -=MarciN=-