Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica PCT5570A412 - Bląd E06

maniek 18 Apr 2013 09:14 3606 4
    maniek
    Level 12  
    Zacinała się blokada drzwi, wymieniona na nową- działa prawidłowo. Nabiera przez 2-3 sekundy minimalną ilość wody przez zawór wstępnego prania.Po czasie kilkunastu minut kręcenia bębmem lewo-prawo wyskakuje błąd E06: miga zielona lampka "GOTOWA", świecą na czerwono lamki: PRANIE KRÓTKIE, DODATKOWE PŁUKANIE, REDUKCJA WIROWANIA.
    1..zablokowana pompka- sprawdzone, czyste, kręci bez zacięć
    2..zatkany wąż odpływowy-sprawdzone, czyste
    3..zawór przesterowania zablokowany w pozycji „włączony”-nie stwierdziłem jego obecności w mojej pralce
    4..uszkodzony presostat- sprawdzone przełanczanie styków na "pralka pusta", "pozom normalny", "przepełnienie"
    Po 1 minucie gaśnie lampka BLOKADA DRZWI i można je otworzyć.
    Reset przez przytrzymanie klawisza STOP przez 15 sek nie pomaga, chyba że jest jakiś inny?
    Brak wycieków. Sprwdzony moduł sterujący- brak uszkodzonych elementów.
    Wszystko już sprawdziłem dwukrotnie, żadnych uszkodzonych elementów czy podzespołów.
    Podstawiłem zawartość pamięci z pralki PC5560A412 z podobnym modułem. Niestety dalej bez zmian t.j. kod błędu E06:
    Moja "osobista" pralka dlatego kolegów będących w temacie AGD proszę o wskazówki.
    gocu87
    Level 13  
    Sprawdz filtr i pompe odprowadzajaca. Pisze z telefonu i nie mam znakow pl.
    maniek
    Level 12  
    Filtr sprawdzony- czysty, pomka obraca bez zacięć i wypomowywuje wodę do końca.
    laambada
    Level 2  
    Witam,
    i u mnie wyświetlał się na przemian błą e03 i e06 w pralce Amica Digital 800 ( PCT)
    sprawdziłem rury, są drożne więc wymieniłem silniczek pompy jak sugerowano w niektórych tematach związanych z tymi błędami.

Quote:
    3..zawór przesterowania zablokowany w pozycji „włączony”-nie stwierdziłem jego obecności w mojej pralce
    4..uszkodzony presostat- sprawdzone przełanczanie styków na "pralka pusta", "pozom normalny", "przepełnienie"

Zostają do sprawdzenia te punkty, niestety nie wiem któe to elementy, mógłby mi ktoś z Was wyjaśnić?

Zapominałem dodać, że w momencie gdy pralka powinna wirować, jedynie co robi to załącza pompkę.
    maniek
    Level 12  
    Zakup nowej pralki rozwiązał problem :cry: