Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przełożenie dysku twardego. - Przełożenie dysku twardego do innego komputera.

ulairecantea 18 Apr 2013 15:26 26256 10
    ulairecantea
    Level 2  
    Zmiana dysku twardego do innego kompa.

Witam.

Nie chcąc rozpoczynać nowego tematu podpinam się pod ten.

Problem jak w temacie, ale...

Po przełożeniu twardego dysku z kompa nr 1 do kompa nr2 system ładuje się poprawnie, wszystko ładnie po kolei się pojawia i gdy już mam załadowany system nagle wszystko się zawiesza. Nie dział klawiatura, nie rusza się kursor myszy, wyskakuje okno z kreatorem sprzętu i wszystko stoi...

Dodam, że obydwa komputery posiadają identyczne parametry (karta graficzna, pamięć ram, itp.) za wyjątkiem procesorów. Komp 1 ma jednordzeniowy amd athlon, a komp nr 2 ma dwurdzeniowy amd athlon 64. Jak mniemam zawieszenie jest spowodowane brakiem odpowiedniego sterownika do procesora? Czy należy przed zmianą dysku wgrać na akompie 1 sterownik do procka zamontowanego w kompie nr 2 i dopiero potem zamienić dysk miejscami? Jestem w tej kwestii kompletnym lajkonikiem :D więc proszę o wyrozumiałą odpowiedź.

Z góry dziękuję.
    ulairecantea
    Level 2  
    Na obu kompach ten sam system: 32-bitowy windows xp professional wersja 2002, service pack 3.

Płyty główne:
    komp z prockiem 2 rdzeniowym ma płytę asus m2n-e
    komp z prockiem 1 rdzeniowym ma płytę gigabyte ga-k8nf-9
    Kasek21
    Level 43  
    MrDoimer wrote:
    Daj screen SMART`u tego dysku na którym się wszystko zawiesza.
    http://pcporady.c0.pl/doku.php?id=crystaldiskinfo

To nie wina dysku.

Problemem jest to, że systemy były instalowane na różnych płytach głównych (różnych chipsetach) dlatego system się zawiesza.
    Można próbować odinstalować sterownik chipsetu i dopiero przełożyć dysk.
    wieswas
    Level 34  
    Rozumkiem, że przenosisz dysk systemowy.
    Byłoby wskazane zainstalowanie ponowne systemu. (bez formatowania i kasowania danych)
    System podczas instalacji na komputerze 1 wczytywał sobie sterowniki do wszystkich podzespołów oraz elementów płyty głównej.
    Także wpisy w rejestrach dotyczą wszystkich szczegółów hardwaru oraz optymalnych ustawień. Po zamianie dysku, część ustawień może być tolerowana, część ustawień może system sam zmodyfikować podczas pierwszego uruchomienia, ale mogą być takie, których system nie dopasował.
    ulairecantea
    Level 2  
    Czyli rozumiem, że montuję dysk w kompie 2, wkładam płytkę z windowsem do napędu i bez formatowania dysku rozpoczynam ponowną instalację system, czy tak? Nie utracę wtedy tego co mam zainstalowane i zapisane na dysku, a system sam "dogra" sobie brakujące ustawienia, parametry, etc.?
    Arkadyk
    Level 11  
    Witam!
    Mam pytanie odnośnie przekładania dysków, dlatego podpinam się pod ten temat.
    Mam komputer z dwoma dyskami twardymi, na jednym jest system, nazwijmy go C: a na drugim dane, nazwijmy go D: Czy jeśli kupię nowego kompa z trzecim dyskiem, na którym będzie całkiem nowy system i przełożę dysk D: (niesystemowy) do niego, to czy stary komputer będzie mógł przez sieć lokalną korzystać z danych na dysku D: tak jakby był ciągle w jego wnętrzu? Inaczej mówiąc, czy np gra zainstalowana na dysku D starego komputera będzie mogła być na nim uruchomiona jeśli jakoś zmapuję ten dysk po założeniu go do nowego komputera? Wiem, że dane typu filmy, zdjęcia i inne nie powiązane ze starym systemem odczytam bez problemu, ale chodzi o aplikacje ze starego komputera, które część swoich zasobów będą miały w katalogu windowsa na dysku C: a resztę na dysku D: . A jeśli tak się da, to jakich narzędzi użyć?
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    Arkadyk wrote:
    Inaczej mówiąc, czy np gra zainstalowana na dysku D starego komputera będzie mogła być na nim uruchomiona jeśli jakoś zmapuję ten dysk po założeniu go do nowego komputera?

Nie.

Arkadyk wrote:
    które część swoich zasobów będą miały w katalogu windowsa na dysku C: a resztę na dysku D: . A jeśli tak się da, to jakich narzędzi użyć?

Nie da rady.