Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Xsara Picass 2001 - immobiliser fault - serwis nie wydał pinu

Sebar1980 18 Apr 2013 18:17 9531 16
    Sebar1980
    Level 10  
    Witam

Na obecną chwilę szukam rozwiązania do w/w komunikatu - immobiliser fault

Posiadam jeden komplet kluczy, auto odpala normalnie, więc w sumie nie ma co narzekać.
    Problem w tym, że fabryczne immo i alarm nie działają i nie mogę z pilota w kluczyku zamykać auta.
    Do centralnego mam za to dorobiony oddzielny pilot. Więc jakby sprawa rozwiązana. Ale z tego faktu nie jestem zbytnio zadowolony.

Przy zakupie auta nie wnikałem w problem - błąd! Wyszedłem z założenia że jak przyjdzie odpowiedni czas sprawą się zajmę.
    I troszkę czuję się jak bez ręki.
    Auto odpala, nie ma problemu. Ale komunikat się wyświetla.
    Więc postanowiłem poszukać rozwiązania aby przywrócić porządek w Pikaczu.

Dlatego zwracam się do szanownych kolegów i koleżanek o pomoc.

Najgorsze to, że nie wiem dlaczego błąd IMMO nie został rozwiązany poprzez zaprogramowanie kluczyka.

Moje podejrzenia:

1. Rozkodował się kluczyk i komuś nie chciało się udać do serwisu w celu jego zakodowania.
    2. Oddał auto najprostszą metodą do elektronika który ominął obwód i dorobił pilota do centralnego.
    3. Wywaliło się bsi, zostało wymienione na inne.
    4. Wywalił się tylko immo.

Podejrzeń jest wiele, a może samo rozwiązanie jest banalne.

Pytanie kto mógłby życzliwie i konkretnie doradzić w tym przypadku?

Wiem na pewno, że kluczyk, zamki, stacyjka to oryginał. Jedynie za mojej kadencji była wymieniana kostka stacyjki.

Karty kodu PIN do IMMO nie posiadam, dlatego w tym celu udałem się do Citroena, w którym szanowny Pan stwierdził, że już nie są wydawane kody i trzeba zostawić auto.
    No to się lekko zdziwiłem i wyszedłem.

I jest problem z uzyskaniem kodu PIN do podjęcia próby uruchomienia/zgrania/zakodowania immo.

Z tego co czytałem na forum nie było przynajmniej do stycznia 2012 z uzyskaniem kodu PIN do Immo. Raptem we wrześniu to się zmieniło.

Z góry dziękuję.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pierwsze, co trzeba zrobić to diagnostyka. Jeśli istotnie ktoś "wycinał" immo, zrobił to z jakiegoś powodu. W tym aucie "wycięcie" immo to nie połączenie kabelków. Pewnie namieszane w sterowniku. Wszystko można doprowadzić do wersji fabrycznej, lub poprawić immo off, tak by nie wyskakiwał błąd. Kwestia portfela.
    Sebar1980
    Level 10  
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    Ok przeczytałem. Co chcesz zrobić?
    Świeci ci się jakiś komunikat na desce i nie znika?

Masz orginalny pilot 2 przyciskowy?

1. Komunikat znika po uruchomieniu silnika.
    2. Pilot oryginał z dwoma przyciskami jest w nim sterownik.
    Sebar1980
    Level 10  
    Pawel wawa wrote:
    Pierwsze, co trzeba zrobić to diagnostyka. Jeśli istotnie ktoś "wycinał" immo, zrobił to z jakiegoś powodu. W tym aucie "wycięcie" immo to nie połączenie kabelków. Pewnie namieszane w sterowniku. Wszystko można doprowadzić do wersji fabrycznej, lub poprawić immo off, tak by nie wyskakiwał błąd. Kwestia portfela.

Diagnostyka była robiona w zeszłym roku w sierpniu i komunikat jaki został zgłoszony to: Błąd systemów nadwozia, wbudowany interfejs BSI, nie zaprogramowany immobilizer.

Pytanie za ile i gdzie ;)).

I kolejne nurtujące pytanie: z jakiego powodu fabryczne immo zostało ominięte?
    Akurat tego się nie dowiem od poprzedniego właściciela.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Sebar1980 wrote:
    I kolejne nurtujące pytanie: z jakiego powodu fabryczne immo zostało ominięte?

Np. uszkodzony sterownik, brak kluczyka..... itp.
    Sebar1980
    Level 10  
    Jeśli sam chcesz naprawić to najtaniej kupic ''zestaw rozruchowy i sobie zamontować.''
    Czyli na dzień dobry 400zł.

zestaw rozruchowy i sobie zamontować? czyli ;)?

Szczerze bardziej jestem zainteresowany rozwikłaniem zagadki którą pozostawił po sobie poprzedni właściciel.
    W innym wypadku będzie mnie to nurtowało nawet po śmierci ;))).

Dodano po 6 [minuty]:

Np. uszkodzony sterownik, brak kluczyka..... itp.

Jeśli był czy jest uszkodzony sterownik to dlaczego nie zostało to naprawione?
    Koszty?
    Być może.

Nie wiem. Dla mnie zagadka.

Bez pinu do immo żaden magik nie zrobi najprostszej rzeczy, czyli spróbuje zaprogramować immo.
  • Helpful post
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ok, jak już usadzisz sobie auto, zadzwoń. Naprawię.
    kybernetes
    Level 39  
    Chciałbym tylko zwrócić uwagę na to, że serwis PINu nie wydaje a sprzedaje, więc próby wysępienia go za "friko" nie mają sensu. Inna sprawa to to, że w tym samochodzie mogą być wymieniane sterowniki do których oryginalny fabryczny PINn nijak nie będzie pasował. Zresztą, zgodny czy nie zgodny PIN - było tam najwyraźniej dłubane w sterownikach, więc PIN cię nie ratuje, musisz zajechać do elektronika, żeby to wszystko doprowadził do porządku.
    Sebar1980
    Level 10  
    kybernetes wrote:
    Chciałbym tylko zwrócić uwagę na to, że serwis PINu nie wydaje a sprzedaje, więc próby wysępienia go za "friko" nie mają sensu. Inna sprawa to to, że w tym samochodzie mogą być wymieniane sterowniki do których oryginalny fabryczny PINn nijak nie będzie pasował. Zresztą, zgodny czy nie zgodny PIN - było tam najwyraźniej dłubane w sterownikach, więc PIN cię nie ratuje, musisz zajechać do elektronika, żeby to wszystko doprowadził do porządku.

Nawet za pieniążki nie chcieli wydać. Także coś musiało się zmienić.

Tak czy siak muszę dobrego fachowca poprosić o pomoc - oczywiście nie za darmo.
    Gdybym miał możliwości sam próbował bym się tym zająć, ale niestety nie mam czasu i miejsca, więc płacę - ale z rozwagą :D.

Dodano po 11 [minuty]:

Pawel wawa wrote:
    Ok, jak już usadzisz sobie auto, zadzwoń. Naprawię.

Dziękuję za konkretną i rzetelną informację.

Temat można zamknąć.
    kybernetes
    Level 39  
    Sebar1980 wrote:

Nie wiem w jakim serwisie byłeś ale w normalnym ASO przynosisz dokumenty pojazdu i swoje własne, okazujesz, po czym zamawiasz "naklejkę transpondera" za jakieś 10 zł - na której masz wydrukowany kod PIN.
    Sebar1980
    Level 10  
    kybernetes wrote:
    Sebar1980 wrote:

Nie wiem w jakim serwisie byłeś ale w normalnym ASO przynosisz dokumenty pojazdu i swoje własne, okazujesz, po czym zamawiasz "naklejkę transpondera" za jakieś 10 zł - na której masz wydrukowany kod PIN.

W jedynym słusznym.
    Mniejsza o większość, obecnie każdy chce zarobić, więc dla nich bardziej opłaca się pozostawienie auta w serwisie.
    Anonymous
    Anonymous  
    motomaniak27
    Level 1  
    kybernetes wrote:
    Sebar1980 wrote:

W którym ASO tak robią?
    Nie dają żadnej naklejki z kodem PIN do immo, i nie kosztuje to 10zł.

A kolega zakładający problem ma usunięte immo stąd jego problemy.
    Anonymous
    Anonymous  
    SiemensVOL
    Level 13  
    Witam, pozwolę sobie podpiąć się pod temat.

Mam zwykła xsare 1,4 benzyna 2001r..

Chciałem zmienić sterownik silnika bo wywala błędy wtryskiwaczy (wtryski przekładane to samo się dzieje, nowa pompa paliwa, sprawdzony cały układ itp)

Moje pytanie brzmi: Czy wystarczy przelutować pamięć eeprom ze starego sterownika do nowego (ten sam typ numer itp) żeby działał immo czy tylko czyszczenie wadu i pozbycie się go?