Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic TX-L32C10P GLP24 - Po 3s. wyłącza się podświetlenie i zabezpiecza się

aron100 18 Apr 2013 20:02 14478 15
Wago
    aron100
    Level 10  
    Witam.
    TV jak w temacie. Zaraz po ukazaniu się obrazu na 0,5s. ginie podświetlenie i zaraz z powrotem się pojawia. Po 3 sekundach grania podświetlenie ginie na dobre i tv zabezpiecza się, słychać przekaźnik, czerwona kontrolka zaczyna mrugać jednostajnie. Żeby ponownie włączyć trzeba najpierw użyć wyłącznika na klawiaturze. W/g dokumentacji jaką znalazłem na Elektrodzie napięcia z zasilacza są poprawne. Zasilanie inwertera - 24,2V podczas świecenia 23,8V
    napięcie INV ON - 3,29V
    napięcie PWM DIM - 3,32V
    napięcie INV SOS - po zapłonie świetlówek 0,2V, zaraz po zgaśnięciu 0,6V
    Po zgaśnięciu lamp nim się zabezpieczy podświetlony z zewnątrz widać treść obrazu.
    Moje pytanie do kolegów z większym doświadczeniem, ponieważ inwerter w ASWO to ponad 400zł. czy takie objawy mógłby powodować podobno felerny układ BD9897FS, lub może jeszcze zupełnie coś innego? Świetlówki są tylko 2 , podłączałem z innego potłuczonego panela i też gasły po 3s.
    inwerter - 6632L-0530a
    panel - LC320WXN
    zasilacz - Sanken PSC10285B - kondensatory w zasilaczu wszystkie nowe.
  • Wago
  • Wago
    kazikszach
    Level 36  
    Czy jesteś pewien, że są tylko 2 świetlówki?
    Podłącz tyle ile jest i dopiero wtedy będziesz wiedział, czy masz dobry inwerter,
    aron100
    Level 10  
    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
    Mirex nie bądź taki mądry. Ja bardzo chcę się nauczyć i prędzej czy później nauczę, tylko powiedz skąd wziąć szczegółowe opisy działania wsparte schematami LCDeków. Dawniej były dostępne instrukcje serwisowe i wiele książek o każdym układzie w CRT i dzięki nim z telewizorami CRT radziłem sobie bardzo dobrze. A teraz jak coś znajdę to wszystko jest po angielsku. Już kupiłem sobie SuperMemo No problem!, ale gdzie tu nagle opanować język techniczny. Przydały by się szczegółowe opisy t-conów, inwerterów, modułów mb, zasilaczy itp. ale kogo to obchodzi.
    Co do tematu to jest jeden inwerter, ma dwa trafka i jak kolega wspomiał 2 wtyczki więc chyba i 2 świetlówki. Gdyby przyszedł do naprwy drugi taki Panasonic to by sprawę rozwiązało, czasem się tak zdarza.
    mirex
    Level 43  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum34.html[quote:6a35426701="aron100"> target="_blank" class="postlink">https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum34.html[quote:6a35426701="aron100 wrote:

Przydały by się szczegółowe opisy t-conów, inwerterów, modułów mb, zasilaczy itp. ale kogo to obchodzi.

No cóż szanowny kolego! Bardzo cię zasmucę.
    Obecnie wielu producentów nawet schematów ideowych nie załącza w dokumentacji serwisowej, a tobie się marzy "przedszkole". ;)
    No bo po co serwisom (autoryzowanym) schematy, skoro naprawa sprowadza się do wykręcenia śrub, wyjęcia wtyczek, podmiany modułu/łów i reszty czynności w odwrotnej kolejności. ;)
    zorbek
    Level 31  
    aron100 wrote:
    Ja bardzo chcę się nauczyć i prędzej czy później nauczę

No to chyba zły dział.
    lisek
    Service technician RTV
    Czyz nie podobnie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2227964.html#10579740

http://www.go-gddq.com/upload/2009_02/09021815052978.pdf
    http://www.chsinteractive.co.uk/pdf_data/KT63.pdf

Trafko. HV w tym inverterze pomierzyłes
    Quote:
    inverter KLS-EE32PIH12M
    trafo: L1-EH32-E-09B20C-UN

Schemat b.podobny do HIU-812S (ten zaś był wałkowany na forum)
    Można poczytać i poszerzyć wiedzę!

p.s

O prostym zdjęciu zabezpieczenai Protect w tym IC pisałem swego czasu na forum.
    Patrz pin.17 i dioda Led w odpowiednim właczeniu.

Owe 4-y tranzystory Q1-Q4 *o ile są sprawdziłeś?
    Czy nap. +24 pozostaje po zaniku podświetlenia czy też zanika!?
    aron100
    Level 10  
    Witam
    Mirex to co nazywasz przedszkolem to jest właśnie najbardziej potrzebne wszystkim bez wyjątku elektronikom. Według Twojej teorii to w serwisach pracują przedszkolacy którzy naprawiają tylko metodą eliminacji i podstawiania. Niestety bardzo często tak właśnie jest, że nawet nie próbują naprawić jakiegoś modułu a nasze coraz biedniejsze społeczeństwo płaci za naprawę zamiast 70-100 zł. 300-500zł. Ja zawsze najpierw staram się naprawić każdy moduł i bardzo często mi się to udaje. W trudniejszych przypadkach szukam pomocy, żeby niepotrzebnie nie wydawać kasy na drogie moduły. Spójrz jeszcze raz na odpowiedzi jakie uzyskałem na Waszym forum, zamiast pomocy żrty i bzdety według zasady: Polak Polakowi... . Nic dziwnego, że jak w tym kawale Kaczyński zapytał Pana Boga kiedy w Polsce będzie dobrobyt to Pan Bóg odpowiedział: to już nie za mojej kadencji.

Dodano po 10 [minuty]:

Lisek
    dzięki za pierwszą konstruktywną odpowiedź, wpłynęła w momencie kiedy jeszcze pisałem. Jak posprawdzam Twoje sugestie to napiszę.
    mandomaterny
    Level 1  
    Quote:
    coraz biedniejsze społeczeństwo płaci za naprawę zamiast 70-100 zł. 300-500zł.

Ani nie jest coraz biedniejsze, a wręcz przeciwnie i nie chce mi się tego uzasadniać. Ani generalnie nie płaci 70-100zł, chyba że tylko u takich niezarejestrowanych grzebków jak ty, którzy nie płacą ZUS i podatków...

Quote:
    Nic dziwnego, że jak w tym kawale Kaczyński zapytał Pana Boga kiedy w Polsce będzie dobrobyt to Pan Bóg odpowiedział: to już nie za mojej kadencji.

Może byłoby inaczej, gdyby każdy robił to co umie? Jak uważasz? Może o to Panu Bogu chodziło?
    mirex
    Level 43  
    aron100 wrote:
    Mirex to co nazywasz przedszkolem to jest właśnie najbardziej potrzebne wszystkim bez wyjątku elektronikom.

Zgłoś się z twoim problemem do producentów i konstruktorów. Może na twoja prośbę będą tworzyć opisy działania bloków, podzespołów na poziomie odpowiednim dla początkujących elektroników.
    Ja tylko wskazałem, że obecne serwisówki nie zawierają schematów. Tyle i tylko tyle.
    aron100 wrote:
    Według Twojej teorii to w serwisach pracują przedszkolacy którzy naprawiają tylko metodą eliminacji i podstawiania.

Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, to nie wciskaj czegoś, czego nie powiedziałem.

Natomiast twoja wiedza jest aktualnie właśnie na etapie podstawiania elementów, żeby znaleźć ten właściwy. Czyli uszkodzony.
    Pewnie kiedyś dojdziesz na wyższy poziom i analiza budowy układu, analiza aplikacji producenta układów scalonych oraz pomiary przybliżą cię do celu.
    Do tego jednak współcześnie muszą wystarczyć solidne podstawy z elektroniki (i nie tylko) oraz znajomość angielskiego.
    Całkiem "zieloni" mogą sobie kupić archiwalne roczniki "Serwisu Elektroniki" oraz przeglądać aktualne.
    Byle z umiarem i zdrowym podejściem do tego, co się czyta. Bo to, że ktoś napisał, jeszcze nie znaczy, że to prawda absolutna. ;)
    aron100
    Level 10  
    Mirex nie zamierzam się z tobą spierać bo nie do tego służy to forum. Chciałbym ci tylko powiedzieć, że mam zarejestrowaną działalność, płacę ZUS i podatek, nie jestem też całkiem zielony. Jestem natomiast jak słusznie zauważyłeś grzebakiem bo siedzę i grzebię całe dnie i jeszcze po nocach. Dziękuję ci za poradę w sprawie Serwisu Elektroniki, włśnie go zaprenumerowałem i szczerze polecam wszystkim którzy parają się elektroniką. Jak widzisz nie łatwo wyprowadzić mie z równowagi, na pewno nie założę na prędce jakiegoś prowizorycznego konta "materna" czy coś tam żeby ci naurągać. Swoją drogą uczciwie i całkiem na poważnie powiem ci, że moderator powinien cechować się umiejętnością nawiązywania kontaktu, wyważonym słownictwem, dobrocią i chęcią pomagania drugim, inteligencją no i co też nie bez znaczenia wiedzą.
    Pozdrawiam - aron
    mirex
    Level 43  
    aron100 wrote:
    Mirex nie zamierzam się z tobą spierać bo nie do tego służy to forum.

Tylko ja nadal nie rozumiem, czego ty ode mnie chcesz. Poza tym, że usiłujesz włożyć w moje usta (ręce) coś, czego nie wyraziłem.
    A forum jak najbardziej służyć może do spierania się. ;)
    aron100 wrote:
    woją drogą uczciwie i całkiem na poważnie powiem ci, że moderator powinien cechować się umiejętnością nawiązywania kontaktu, wyważonym słownictwem, dobrocią i chęcią pomagania drugim, inteligencją no i co też nie bez znaczenia wiedzą.

Mniej więcej. Tylko kolejność, a zatem waga tych argumentów, trochę inna być musi.
    Ale znowu ... co to ma wspólnego ze mną? ;)
    aron100 wrote:
    Jak widzisz nie łatwo wyprowadzić mie z równowagi

Dlaczego uważasz, że taki mam zamiar?
    Ja stwierdzam tylko oczywiste fakty.

No i na koniec ...
    Może jednak zamiast - choć podobno nie zamierzasz ;) - polemizować, spierać się, próbować nam coś tutaj, całkowicie niepotrzebnego, udowadniać, zabrałbyś się wreszcie za robotę??!!
    Bo wiadomości o takich przypadkach jak twój, o tym układzie, o bliźniaczych inwerterach, masz na forum całkiem sporo!
    Łącznie ze zbliżonym schematem.

Dodano po 26 [minuty]:
    senteks wrote:
    Ale przyznaj, że się utożsamiasz. :)

Nie mogę. :)
    Nie mam nic wspólnego ze specjalistami od śrubokręta. :)

Ooooo!
    Radek ma dzisiaj nockę! :)
    aron100
    Level 10  
    Witam.
    Panasonic naprawiony gra już u klienta. Dzisiaj od rana rozebrałem panel i znalazłem uszkodzenie. Listwa do której mocowane są gniazda świetlówek {12 sztuk }miała przebicie przez cienki plastik do blachy pod spodem. Wyskrobałem zwęgloną kropkę plastiku podłożyłemkawałek wysokonapięciowego igielitu i przykleiłem silikonem.

Mirex jeszcze dwa słowa do ciebie. Wtym roku mija właśnie 40 lat {łącznie z nauką} od kąd zająłem się sprzętem rtv, od 17 roku życia. Więc siedzę w tym dłużej niż ty zapewne masz lat. Skończyłem zwykłą zawodówkę tzw. wielozawodową i teorii całe życie uczyłem się wyłącznie sam. Teraz muszę kolejny raz w życiu poszerzać swoją wiedzę. Kiedyś było przejście z lamp na tranzystory, potem z telewizjii monochromatycznej na kolorową teraz z crt na lcd i plazmę, kolejnej zmiany już pewnie nie dożyję. Chociaż lubię to robić to nie robię tego tylko z przyjemności bo chorobowej renty mam tylko 800zł.
    Wiem, że to nie twoja wina i że cię to mało obchodzi. Ale obojętnie czy jakieś pytanie zadaje młodzik który chce się dopiero czegoś nauczyć czy taki ktoś jak ja, to nie bardziej po ludzku byłoby po prostu napisać te dwa słowa jeśli się je wie i pomóc komuś a nie tracić czasu na żarty i wyśmiewanie. Mówię konkretnie o tych dwóch świetlówkach. Może dla ciebie jest to śmieszne ale ja jeszcze tego nie wiedziałem, że są połączone równolegle. Proszę przemyśl to jeszcze raz.
    Pozdrawiam.
    btomko
    Level 34  
    aron100 wrote:
    Ja bardzo chcę się nauczyć i prędzej czy później nauczę, tylko powiedz skąd wziąć szczegółowe opisy działania wsparte schematami LCDeków

Od czterech lat kiedy napisałeś pierwszy post o pomoc w naprawie LCD, nie uczyniłeś nic żeby zdobyć wiedzę na ten temat, nic nie poczytałeś, liczysz tylko na tak zwanego gotowca.
    mirex
    Level 43  
    aron100 wrote:
    Mirex jeszcze dwa słowa do ciebie. Wtym roku mija właśnie 40 lat {łącznie z nauką} od kąd zająłem się sprzętem rtv, od 17 roku życia. Więc siedzę w tym dłużej niż ty zapewne masz lat.

Jak to łatwo się pomylić. ;)
    A wszystko dlatego, że mało czytasz forum. Bo byś może coś o mnie wiedział. :)
    Zresztą o budowie LCD też, bo jak się czyta, to mimo woli to i tamto zostaje w głowie.
    Choć już coraz trudniej. ;) I na krócej. ;)
    aron100 wrote:
    Mówię konkretnie o tych dwóch świetlówkach. Może dla ciebie jest to śmieszne ale ja jeszcze tego nie wiedziałem, że są połączone równolegle.

To trzeba było najpierw pracę domową odrobić. ;)
    Gdybyś zapoznał się z danymi matrycy LC320WXN, to byś dowiedział się, że ona ma lampy EEFL.
    Wystarczy poczytać czym się różnią od popularniejszych CCFL.
    I wszystko by było proste.
    Przy okazji - jeśli już sprawdzasz i podajesz typ matrycy, to zawsze podawaj kompletny. W tym wypadku chyba LC320WXN SCB1 (a może SBA1?), bo te ostatnie litery robią dużą różnicę w wielu przypadkach.