Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Stilo 1.6 16V rozrusznik nie kręci na ciepłym silniku.

maniana255 19 Apr 2013 02:25 6054 7
    maniana255
    Level 10  
    Witam mam problem z rozrusznikiem w moim Fiacie Stilo. Dokładnie chodzi o to że na zimnym silniku odpala bez problemu jednak po przejechaniu kilku kilometrów i zagrzaniu się silnika rozrusznik już nie chce kręcić. Po przekręceniu kluczyka słychać tylko takie cyknięcie i nic się nie dzieje. Kontrolki nie przygasają ani trochę akumulator jest naładowany. Co może być przyczyną??
    mczapski
    Level 39  
    Ano zapewne sam rozrusznik. W domyśle zużyte szczotki.
    mario8423
    Level 14  
    sprawdzałeś czujnik temperatury ?

Moderated By zeimp:

Jeszcze jedna nieprzemyślana porada i w nagrodę otrzymasz ostrzeżenie! Radzę myśleć przed napisaniem jakiegokolwiek zdania! To nie jest komunikator, tylko forum TECHNICZNE - przypominam!

Golf90
    Level 23  
    A co ma niby wspulnego czujnik temperatury do rozrusznika?... Albo szczotki, tak jak kolega wyżej pisał, albo elektromagnes na rozruszniktu.
    maniana255
    Level 10  
    Dzięki za podpowiedzi. Dzisiaj biorę się za niego. Posprawdzam i poczyszczę. Zastanawia mnie to czemu nie działa tylko jak się zagrzeje?? Można jakoś sprawdzić ten elektromagnes??
    morcin2
    Level 18  
    kiedyś się mostkowało stuknij w niego jak jest ciepły.
    mczapski
    Level 39  
    Zatem chyba raczej będzie to elekltromagnes. Chodzi o to, że po nagrzaniu zmieniają się wymiary elementów i być może zwora już nie łączy.
    maniana255
    Level 10  
    Tak jak kolega napisał prawdopodobnie pod wpływem ciepła wymiary jakichś elementów zmieniają się i coś nie łączy. Za poradą morcin2 stuknąłem w niego i ... oderwały się 2 magnesy które są przy wirniku (także nie polecam stukania w rozrusznik).

Ps. Wyczyszczenie rozrusznika nic nie dało.