Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch GBH 2-24 DSR - Dym ze szczotek

zadek07 19 Apr 2013 11:47 10146 25
    zadek07
    Level 11  
    Witam
    Mam nadzieje że dobry dział. Dostałem od teścia nówkę sztukę wiertarkę udarową BOSCH GBH 2-24 DSR, (on chyba też ją dostał od kogoś i tak kilka lat przeleżała w piwnicy) problem z nią jest taki że, momencie kiedy wciska się spust od wiertarki zaczyna lecieć dym w miejscu styku szczotek ze stojanem (chyba dobrze pisze). Co to może być? Rozebrałem ją na pół ale nie widzę nic niepokojącego, więc nawet nie wiem co pomierzyć. Z prądem styczność miałem ale nigdy jeszcze nie naprawiałem wiertarki. Jak dobrze pamiętam jakieś 2 lata temu oddałem ją do serwisu na diagnozę i chyba mi powiedzieli ze stojan jest uszkodzony i koszt naprawy 800zł.
    stanislaw1954
    Level 43  
    zadek07 wrote:
    Jak dobrze pamiętam jakieś 2 lata temu oddałem ją do serwisu na diagnozę i chyba mi powiedzieli ze stojan jest uszkodzony i koszt naprawy 800zł.
    To masz diagnozę. Nie często się zdarza,aby ktoś dał innemu, coś dobrego za darmo. I myśl, że tu się to potwierdza.
    PtasiorWro
    Level 28  
    Witam.
    Uszkodzony prawdopodobnie masz stojan lub wirnik (zwarcie i sam tego nie sprawdzisz bez przyrządu).
    Koszt w przypadku stojana 41+V (regeneracja) wirnik 78+V regeneracja
    Montaż 52+V

Oczywiście może dojść jakieś łożysko, szczotki,itp. ale na pewno nie 800zł :D
    Wirnik się luźno kręci, o nic nie trze?
    A jak leci dym to masz duże obroty czy ledwo się kręci ?

Dodano po 1 [minuty]:

stanislaw1954 wrote:
    zadek07 wrote:
    Jak dobrze pamiętam jakieś 2 lata temu oddałem ją do serwisu na diagnozę i chyba mi powiedzieli ze stojan jest uszkodzony i koszt naprawy 800zł.
    To masz diagnozę. Nie często się zdarza,aby ktoś dał innemu, coś dobrego za darmo. I myśl, że tu się to potwierdza.

Na pewno pomyłka :D z tą wyceną. Nowa kosztuje tyle.
    zadek07
    Level 11  
    Na 100% zażądali jakiejś kosmicznej ceny, bo jakby powiedzieli 200 zł to od ręki bym ją robił.
    Z wymianą sobie poradzę, stojan już zresztą wyciągnąłem, nie wiem jak wirnik jest montowany. Ale tak się zdarzyło że mój tata ma identyczną wiertarkę więc sprawdzę czy to wirnik czy stojan i zamówię co trzeba.

Po rozebraniu stwierdzam że wiertarka jest fabrycznie nowa, nigdy nią nic nie było wiercone , musiała już wyjść taka z fabryki.

Jak dym leci to wirnik się w ogóle nie kręci. Ale jak się zakręci ręką to idzie bez oporów i nic nie trze.
    PtasiorWro
    Level 28  
    Jak się wirnik nie kręci to może pomieszane jest na przełączniku P/L
    Wirnik mocowany jest an wcisk , siedzi na oringu i wyciągniesz go ręką.
    zadek07
    Level 11  
    Wirnik się jednak wolno z przerwami, wszystko poprzekładałem i stojan się zepsuł. Muszę zamówić nowy. Będę szukał oryginału.
    zadek07
    Level 11  
    Mam mały problem. Wiertarka elektrycznie już działa, ale mam problem ze złożeniem udaru. Nie chce mi wskoczyć ta zapadka gdzie zmienia się wiercenie i udar. Próbuje w różnych pozycjach i nie idzie. Teraz mam tak jakby przełącznik przestawiony o jedną pozycję. Tzn na zwykłe wiercenie w ogóle nie umiem przełączyć, na wierceniu z udarem mam wiercenie bez udaru a na młocie mam wiercenie z udarem. Nie mam młota, jest na to jakiś patent jak to złożyć? W jakiej pozycji musi być przełącznik?
    PtasiorWro
    Level 28  
    Witam.
    Przełącznik musisz wyciągnąć, złożyć przekładnie i włożyć go na końcu jak przekładnia będzie złożona.
    zadek07
    Level 11  
    Jak rozumiem mam go wyciągnąć z obudowy? Czy on siedzi tylko na wcisk?
    PtasiorWro
    Level 28  
    Nie na wcisk tylko musisz przekręcić go w lewo do oporu, wcisnąć śrubokrętem czerwony przycisk do oporu i przekręcić przełącznik jeszcze w lewo i wtedy wyjdzie ręką.
    zadek07
    Level 11  
    No i problem dalej jest, po wymianie stojanu szczotki bardzo iskrzą. Po ok 5 sekundach są tak gorące że zaczyna lecieć z nich dym.
    PtasiorWro
    Level 28  
    To zwarty masz wirnik lub źle połączyłeś.
    Sprawdź czy działa przełącznik P/L.
    zadek07
    Level 11  
    Przełącznik działa sprawdzałem, czyli co jednak wirnik?
    stanislaw1954
    Level 43  
    zadek07 wrote:
    czyli co jednak wirnik?
    Stojan, jeśli się psuje,to najczęściej z powodu wirnika. Same uszkodzenie stojana, to rzadko spotykana usterka.
    zadek07
    Level 11  
    no dobra to zamawiam wirnik, dam znac jak dojdzie i czy dziala.
    PtasiorWro
    Level 28  
    Mam głupie pytanie.
    Na jakie napięcie jest ten młotek???
    Pytam bo mówisz ze to nowy młotek a uszkodzenie 2 elementów jest bardzo rzadko spotykane. Albo pada wirnik albo stojan.
    zadek07
    Level 11  
    Napięcie na 230 V 50-60 Hz
    Już wiem jak to było, mój teść kupił go od cygana chyba za 200 zł wywiercił jedną dziurę i wiertarka padła.
    PtasiorWro
    Level 28  
    To na 99% jest to Chińczyk :D
    Nie kupuj nowego wirnika tylko zregeneruj stary bo nie zawsze zęby pasują od oryginału.
    zadek07
    Level 11  
    No właśnie jakość wykonania nie do końca mi się podobała, także kolego rozwiązałeś moje wątpliwości na 100% to będzie chińczyk. Dzięki za sugestie poszukam kogoś kto regeneruje wirniki. Swoją drogą ciekawe jaka będzie żywotność tej wiertarki...
    PtasiorWro
    Level 28  
    Polecam www.elektroprecyzja.pl i masz blisko.
    kruszek1985
    Level 9  
    Mam podobny problem. Wiertarka bardzo mocno iskrzy ze szczotek.
    Jest to chińczyk. Popracowała trochę i spalił się wirnik. Kupiłem nowy oryginał i wiertarka chłodziła ze 2 lata choć trochę iskrzyła zwłaszcza na lewych obrotach.
    Teraz iskrzy bardzo mocno na lewych i prawych. Widać jak na komutatorze wypalają się dwie sekcje obok siebie. Reszta ok. Między dobrymi sekcjami jest 2,1 Ohma a między tymi z upalonymi brzegami 21 Ohm. Kupować lub przewijać wirnik czy stojan ?
    stanislaw1954
    Level 43  
    kruszek1985 wrote:
    Widać jak na komutatorze wypalają się dwie sekcje obok siebie. Reszta ok. Między dobrymi sekcjami jest 2,1 Ohma a między tymi z upalonymi brzegami 21 Ohm. Kupować lub przewijać wirnik czy stojan ?
    Wirnik do wymiany. Nie ma sensu przewijanie,bo uszkodzony jest komutator.Wymiana wirnika->jeśli jest dostępny w handlu. A jeśli ta wiertarka nie kosztuje zbyt dużo,to pewnie lepiej kupić nową ,będzie gwarancja.
    kruszek1985
    Level 9  
    Wiertarka to ta co w temacie 2-24DSR
    Wirnik 85zł zamiennik więc chyba się skusze.
    iku18
    Level 19  
    Kolego miałem podobny przypadek z tym gbh. zamówiłem 2 wirniki na 4 i na 5 zębów i niestety okazało się, że to chińszczyzna i nawet numery części się zgadzały tylko że po dokładnym sprawdzeniu wymiarów okazało się że mam doczynienia z podróbką.
    kruszek1985
    Level 9  
    Sypią się te zamienniki ??
    pawel.a
    Level 2  
    Jak poznać czy kupujemy oryginalnego boscha
    zwracajcie uwagę na kolor naklejki z modelem , podróbka ma bardzo jasny niebieski kolor a oryginał mocno niebieski.
    pracuje w serwisie i bardzo mi łatwo poznać czy to podróba.