Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renaul Megane I 1,4 - Problem z odpalaniem

Mexter 19 Kwi 2013 14:56 5301 5
  • #1 19 Kwi 2013 14:56
    Mexter
    Poziom 10  

    Witam,
    Jakiś czas temu wymiałem rozrusznik, odpalał za pierwszym razem bez żadnych problemów. Od kilku dni pojawił się taki problem że czasami muszę kilka-kilkanaście razy przekręcić kluczykiem żeby odpalił, a czasami odpala za pierwszym-drugim razem. Wyjmowałem go dzisiaj i przy podłączeniu go do samego akumulatora odpala bez problemów za pierwszym razem.

    Sprawdzałem i przeczyściłem wszystkie styki od rozrusznika, akumulatora, masy samochodu i niestety nic nie pomogło. Sprawdzane były także zębatki na kole zamachowym i wyglądają na to że są w porządku. Żadna nie jest ukruszona, wszystkie mają swój naturalny kształt. Napięcie na akumulatorze wynosi 12,5V. Przed kręceniem było 13V. Masa samochodu mierzona zaraz nad bagnetem do mierzenia oleju również wynosi 13,5V. Grubszy kabel od rozrusznika także 13,5V. Tak jak pisałem rozrusznik na samym akumulatorze działa bez problemów. Podczas uruchamiania z pominięciem stacyjki jest ten sam problem. Macie może jeszcze jakieś sugestie? czy te napięcia są dobre?

    Renault Megane 1,4 HB rok 97

  • #2 19 Kwi 2013 16:37
    DjPolska
    Poziom 9  

    Renaul Megane I 1,4 - Problem z odpalaniem

    podłącz w/g tego co załączyłem grubszym przewodem (niebieskie linie). Do rozrusznika biegną 2 przewody - cienki i gruby (oznaczone czerwonymi strzalkami). Nie odpinaj starych tylko do istniejących podłączeń dopnij po jednym nowymprzewodzie i oba podłacz do akumulatora. Jak będzie kręcił przy każdym styku z akumulatorem to wina siedzi w elektryce a jak nie to musisz oddac do znachora rozrusznik bo może gdzieś któraś tulejka się wybiła i blokuje albo szczotki w rozruszniku sie kończą i potrzebna regenerecja. Domniemam, że rozrusznik kupiony na szrocie i kończy się. Możesz probować to na włączonym zaplonie to nie zalejesz choć świec i odpalisz go sobie. Nic sie nie stanie jak bez zapłonu to zrobisz prócz zalania świec no chybaże jest elektropompa paliwa to masz spokojną glowę

  • #3 19 Kwi 2013 18:33
    Mexter
    Poziom 10  

    Ok dzięki, postaram się jeszcze dzisiaj to podłączyć w ten sposób. Rozrusznik był ze złomu, ale na poprzednim było to samo. Na tym kupionym na złomie przez pewien czas wszystko było dobrze, palił za każdym razem za pierwszym razem. Teraz w momencie przekręcania kluczyka słychać pod maską takie tyknięcie, czasami podwójne jakby coś odbijało.

  • #4 20 Kwi 2013 01:38
    baton180
    Poziom 9  

    miałem przypadek taki w clio masy dobre rozrusznik dobry posprawdzane było

    nie chciałem tracic czasu i zawołałem elektryka ,posprawdzał instalacje i wyczyscił jakis przekaznik pod maska gdzies kolło akumulatora ale to było "clio"

  • #5 20 Kwi 2013 11:41
    milejow
    Poziom 42  

    Mexter napisał:
    Od kilku dni pojawił się taki problem że czasami muszę kilka-kilkanaście razy przekręcić kluczykiem żeby odpalił, a czasami odpala za pierwszym-drugim razem

    Rozrusznik kręci za każdym razem a silnik nie chce zapalić czy nie zawsze chce ci zakręcić? Pisz zrozumiale bo jak dotąd to można się objawów tylko domyślać.

  • #6 20 Kwi 2013 13:26
    Mexter
    Poziom 10  

    milejow napisał:
    Mexter napisał:
    Od kilku dni pojawił się taki problem że czasami muszę kilka-kilkanaście razy przekręcić kluczykiem żeby odpalił, a czasami odpala za pierwszym-drugim razem

    Rozrusznik kręci za każdym razem a silnik nie chce zapalić czy nie zawsze chce ci zakręcić? Pisz zrozumiale bo jak dotąd to można się objawów tylko domyślać.


    Rozrusznik nie kręcił za każdym razem. Jak zaczął kręcić to zapalał silnik bez problemów.


    Na szczęście udało sie znaleźć usterkę. Mianowicie przekładnia planetarna w rozruszniku była cała zaśniedzona. Przeczyściłem ją i jak na razie pali od strzała, także mam nadzieje że jeszcze trochę na nim pojeżdżę póki nie znajdą się fundusze na nowy rozrusznik.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME