Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Optoma ML300 - Wypruć wiatraki by uciszyć projektor Optoma ML300 2kg Al

patatlondon 20 Apr 2013 02:36 2619 3
    patatlondon
    Level 2  
    Witam.

Ostatnio nabyłem bardzo zgrabny projektor Optoma ML300. Jest cudny... ale głośny. W zamian za niewielkie rozmiary wpakowano w niego kilka wiatraków które sprawiają to urządzenie strasznie nieznośnym. W uproszczeniu chcę by pracował ~6h/dobę jako 70" ramka na zdjęcia w biurze (dlatego zależy mi na ciszy).

Chodzi mi po głowie wyprucie tylnej ścianki (albo nawet całej góry) i doklejenie mu krowiastego radiatora. W sumie jakieś 1,5-2kg Aluminium. OK. Nie będzie już wtedy przenośny. Nie jest to problem i tak wyląduje na półce. Wspomniany radiator mam z przemysłowego demobilu.

Moje pytanie: Jeśli zachowam ostrożność i postaram się o dobre kontakty termiczne na połączeniach to czy mój plan ma szanse powodzenia? Nie chce żadnych śmigieł. W urządzeniu zastosowane jest rozwiązanie jak na radiatorach procesorów - z rurą cieplną. Maluch jak wskoczy na obroty to wyziew ma w poważnym przedziale temperatur.

Al ma współczynnik przewodzenia cieplnego w granicach 200 W/(m.C) w porównaniu z 400 W/(m.C) miedzi.

Jak sądzicie pomysł zupełnie do bani czy ma to sens?
    P.
    Jakant
    Level 35  
    patatlondon wrote:
    Jak sądzicie pomysł zupełnie do bani czy ma to sens?

Takie eksperymenty przeprowadzasz na własne ryzyko. Jest to poprawianie producenta. Jak nie wykonasz to się nie przekonasz. Oblicz sobie bilans cieplny.
    Snikers
    Level 24  
    Projektory z lampami LED są wdzięczne do modyfikacji, ciepło odprowadzają heatpipe'ami a elementy optyczne nie wymagają intensywnego chłodzenia ze względu na stosunkowo niskie moce. Może na początek warto pobawić się z wentylatorami, poszukać cichszego zamiennika o podobnej wydajności. Sam używam na jako TV samsungowskiego projektora LED 1000lm i praktycznie go nie słychać (wg danych 26dB lub 30dB w zależności od trybu). Więc skoro jeden producent potrafi to czemu nie ulepszyć innego.