Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Megane II 1.5 DCI - czujnik położenia wałka rozrządu.

Przemylaw 20 Kwi 2013 15:43 18765 19
  • #1 20 Kwi 2013 15:43
    Przemylaw
    Poziom 7  

    Silnik 1.5 DCI Megane II - czujnik położenia wałka rozrządu.

    Witam serdecznie
    Czujnik położenia wałka rozrządu został uszkodzony. Chciałem prosić o pomoc w jego lokalizacji. Podobno znajduje się gdzieś w okolicy górnej poduszki silnika po lewej stronie patrząc z przodu. Wczoraj go szukałem ale nic tam nie widzę. Nie wiem czy znajduje się on w tej plastikowej obudowie czy gdzieś niżej pod łapą silnika.

    Proszę o pomoc

    2 19
  • #3 20 Kwi 2013 18:28
    Przemylaw
    Poziom 7  

    Dziękuję za odpowiedz. Czy jest możliwość wstawienia jakiegoś zdjęcia poglądowego, niestety jestem laikiem w tych sprawach. Chciałem też zapytać czy wymiana jest łatwa czy raczej samemu się za to nie zabierać.

    Z góry dziękuję za odpowiedz

    2
  • #4 20 Kwi 2013 22:27
    jaek1970
    Poziom 16  

    Ale jakie zdjęcie - stając od strony rozrządu - na wysokości koła napędu pompy CR , jest przewód z czarną kostką - odpinamy kostkę , klucz 10 , odkręcamy śrubkę , wysuwamy czujnik , wszystko .

    2
  • #5 20 Kwi 2013 22:37
    jurekk55
    Poziom 35  

    Przemylaw napisał:
    Czujnik położenia wałka rozrządu został uszkodzony.
    Przemylaw napisał:
    Dziękuję za odpowiedz. Czy jest możliwość wstawienia jakiegoś zdjęcia poglądowego, niestety jestem laikiem w tych sprawach. Chciałem też zapytać czy wymiana jest łatwa czy raczej samemu się za to nie zabierać.


    Jesteś pewien że to wina czujnika ?Sprawdziłeś oscyloskopem ?
    Na jakiej podstawie chcesz wymieniać

    2
  • #6 21 Kwi 2013 01:45
    Przemylaw
    Poziom 7  

    Mam problem z zapalaniem jak silnik się nagrzeje. Teraz temperatura jest na plusie to problem się zrobił bardziej uciążliwy. Po podpięciu do komputera nie ma innych problemów i błędów tylko wyskoczył błąd P0340, czujnik położenie wałka rozrządu. Chciałem go sprawdzić ale za chiny nie mogę go znaleźć.

    0
  • #7 21 Kwi 2013 10:04
    jurekk55
    Poziom 35  

    Kolejna tygodniówka...
    Podaj komplet wiadomości , czym czytane , kontekst błędu , jaki przebieg na rozrządzie

    0
  • #8 21 Kwi 2013 12:29
    Przemylaw
    Poziom 7  

    Na rozrządzie mam przejechane około 60 tyś km, rozrząd wymieniłem zaraz po zakupie samochodu miał przebieg 96 tyś. Pan mechanik podpiął, chyba kompa nie Clipa, bo dane były wyświetlane na Laptopie, wyświetliło mu że jest błąd P0340 i problem z czujnikiem położenie wałka rozrządu, bo świeci mu kropka na czerwono. Powiedziała że czujnik do wymiany.

    1
  • Pomocny post
    #9 21 Kwi 2013 12:38
    jurekk55
    Poziom 35  

    Poszukaj kogoś z Clipem , niech odpyta sterownik i dokładnie przejrzy stany

    0
  • #10 21 Kwi 2013 12:43
    Pawel wawa
    Moderator Samochody

    Skontaktuj się z Kolegą Motronic. On Ci pomoże.

    0
  • #11 21 Kwi 2013 13:39
    Przemylaw
    Poziom 7  

    Dzięki za pomoc, jutro powalczę dalej. Dzisiaj już nie zawracam głowy.

    Dziekuję

    1
  • #12 04 Maj 2013 22:44
    888kf
    Poziom 12  

    Czy coś się wyjaśniło? Bo mam podobny przypadek i też wywala błąd p0340 (błędny sygnał z czujnika wałka rozrządu) i jak jest auto ciepłe to ma problem z uruchomieniem. Czujnik wałka rozrządu daje dobry sygnał ale zastanawiam się jeszcze nad czujnikiem położenia wału?

    1
  • #13 05 Maj 2013 10:07
    1027404
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 05 Maj 2013 14:07
    pawełek3650
    Poziom 16  

    kolega wyżej ma racje a ten błąd to przerwa w obwodzie czy jak?

    0
  • #15 05 Maj 2013 23:23
    888kf
    Poziom 12  

    Dzięki za zainteresowanie. Wywala błąd błędnego sygnału a nie przerwy w obwodzie ale dla pewności prześwietliłem przewody i sprawdziłem kształt sygnału z czujnika wałka rozrządu (jest OK). Też podejrzewałam złą synchronizację rozrządu bo wczoraj się dowiedziałem że właśnie miał zmieniany pasek. Trochę mnie w błąd wprowadził fakt że czasem auto nie chce odpalić i wtedy w parametrach nie widać prędkości obrotowej silnika. Ale na początek trzeba zacząć od sprawdzenia poprawność rozrządu a dopiero później ewentualnie podmienić czujnik położenia wału korbowego.
    Mam jeszcze jedno pytanko trochę z innej beczki. Czy ktoś się orientuje jak sterownik sprawdza sumę kontrolną numeru wtryskiwacza? Bo w tym samym aucie mam zerwane z naklejki na wtrysku dwie pierwsze cyfry i nie chce mi się sprawdzać wszystkich 100 kombinacji aby dokodować ten wtrysk.

    1
  • #16 06 Maj 2013 05:46
    pawełek3650
    Poziom 16  

    miałem podobna sytuacje podałem kod z wtrysku obok i chodziło równo nie byłoroblemu

    1
  • #17 06 Maj 2013 08:30
    888kf
    Poziom 12  

    Kod jest jakiś dopisany do sterownika ale podobno czasem wywala na tym wtrysku wypadanie zapłonów. Wtryski na przelewy OK, auto chodzi też niby równo ale chciałem dokodować ten wtrysk.

    1
  • #18 06 Maj 2013 11:09
    1027404
    Użytkownik usunął konto  
  • #19 06 Maj 2013 21:17
    Przemylaw
    Poziom 7  

    Witam
    Dzisiaj wymieniłem czujnik, położenie wałka rozrządu (okazało się, że wymian trwa 10 min, wystarczy klucz 8 i nigdzie nie trzeba go szukać jest jak wół na wierzchu no ale laik taki jak Ja to zawsze ma problem) , odpaliłem bez problemu zobaczę co się będzie działo dalej.

    Dziękuję za pomoc i zainteresowanie

    0
  • #20 07 Maj 2013 19:38
    select2007
    Poziom 1  

    Witam,
    dzisiaj kupiłem nowy czujnik położenia wału i nic nie odpala, po założeniu starego za czwartym razem odpalił. czy możliwe jest że nowy może być wadliwy i czy to na pewno czujnik? 1.5 dci usterka: nie odpala za pierwszym razem, czasami kontrolki nie gasną. miałem rok temu taki problem , po wymianie czujnika jak ręką odjął. Myślę ze to to samo.

    3