Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Niedrogi a dobry zasilacz do starego składaka

azotyp 21 Apr 2013 04:01 2283 24
    azotyp
    Level 10  
    Witam miałem parę miesięcy temu awarię kompa po której spaliło mi jeden ram i wykasowało bios, mimo iż teraz komputer się odpala (wymieniłem płytę główną i dokupiłem ram) to nadal odpalają mi się losowo bluescreeny, ostatnio nawet wywalało bluescreeny przy starcie systemu a jak chciałem reinstalować system to odpaliło mi bluescreena podczas instalacji :(. Testowałem wcześniej dysk i ram wszystko było ok. Kiedyś raz podmieniłem kartę graficzną ale na starszej też wywaliło bluescreena. Myślę więc że nie zaszkodzi spróbować szczęścia z zasilaczem jako iż mój to stary noname z bardzo dużym stażem. W każdym razie poszukuję jakiegoś niedrogiego (do 100 zł z przesyłką) nowego zasilacza.
    Mój zestaw to
    płyta asus p4p800vm
    3 pamięci ram GoodRAM DDR 1GB PC-400 CL3
    procesor jakiś stary chyba pentium koło 2800 Ghz jeden rdzeń
    Grafika Asus AH3650 SILENT/HTDI/512M
    Dokładny log z everesta
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=518308
    Wklejajcie jakieś propozycje
    PS
    Mam w mieście salon komputronika i chyba mogę mieć tam przesyłkę za free do sklepu więc rzeczy z komputronika do 100 zł bez przesyłki.
    Kasek21
    Level 43  
    Ten Fortron się nie nadaje ponieważ posiada wtyczkę ATX 24pin.

Jeżeli musu być nowy to np.:
    http://allegro.pl/nowy-zasilacz-fortron-350watt-gw36-kurier-gratis-i3169239868.html
    Anonymous
    Level 1  
    Kasek21
    Level 43  
    jurek.adam wrote:
    WTYCZKA DO PŁYTY GŁÓWNEJ - 24 PIN bez problemu pasuje do złacza 20pin jeżeli po lewej stronie nia ma żadnego elementu to po prostu kawałek wtyczki wystaje i nic się nie dzieje

To jak już cytujesz to wystarczyło sprawdzić jak wygląda płyta główna - ten zasilacz nie pasuje!

Można dokupić przejściówkę ale to znów koszty.
    Anonymous
    Level 1  
    Kasek21
    Level 43  
    Drugim problemem są tylko dwa złącza molex - jedno wykorzysta do zasilania karty graficznej i zostanie tylko jedno do tego na tej samej wiązce zasilającej.

Oprócz ilości W na 12V i sprawności trzeba patrzeć także na inne rzeczy.

Jeżeli zasilacz może być używany to do 100zł można kupić bardzo dobre konstrukcje.
    Anonymous
    Level 1  
    Kasek21
    Level 43  
    Tak czepiam się bo:
    Zasilacz ma tylko miesiąc gwarancji.
    Trzeba dokupić przejściówkę 24pin -> 20pin co może być problemem.
    Trzeba dokupić rozdzielacze Molex.
    Anonymous
    Level 1  
    McMarycha
    Level 31  
    Koledzy, a zauważyliście ze autor chce zasilacz z komputronika ?
    Anonymous
    Level 1  
    azotyp
    Level 10  
    Preferowałbym jakiś zasilacz który na pewno pociągnie kilka lat przynajmniej (więc raczej wolałbym nowy) zapomniałem dodać mam jeszcze dwa dyski Segate barracuda jeden chyba 750 drugi 350 GB czy coś w ten deseń + CD-Rom. Jeszcze jedno dzisiaj chciałem zainstalować od zera na dysku windowsa na poprzedniej partycji (30 GB) sformatowałem partycję na NTFS i wgrywałem windowsa wgrał się i po restarcie (wymaganym po instalce) zamiast pojawić mi się ekran startowy pojawił się bluescreen z jakimś win 32 sys błędem.
    Raz też wcześniej chciałem sprawdzić czy te błędy nie są od karty i przełączyłęm na wbudowaną graficzną i jak odpaliłem to cały ekran w tęczowe kropeczki się pojawił, wyłączyłem zrobiłem reset cmos zworkami i potem już normalnie działało (normalnie czyli że bootowało i wyświetlało się ale do windowsa działającego nie dało się dojść, ba nawet linuxy mi się nie ładują czy to z płyty cd czy z pendrive'ów albo się gdzieś po pokazaniu tapety załadują albo w jednym przypadku był kursor ale nieruchomy pasek a w innym pasek z elementami jakimiś kolorowymi jak tęczowe kropeczki zamiast normalnych a jeszcze miesiąc temu mimo posiadania błędów na komputerze linuxy się odpalały. Jak już wcześniej pisałem sprawdzałem dysk programem segate tools z ultimate boot cd i nie wykrył nic. Jeśli sądzicie że takie zachowania mogą wielce prawdopodobnie być spowodowane zasilaczem to mogę trochę dołożyć i już kupić jakiś za 150 ale nie więcej (nie będę ładował w używanego starego kompa więcej niż nowy składak by mnie wyniósł a już teraz wydałem chyba prawie 300 zł).

A tak na boku jeśli bym chciał kupić sobie jakiś żrący mało prądu kompaktowy komputerek typu desktop z wbudowanymi podzespołami mogący odpalać filmy HD bez monitora z legalnym windowsem na pokładzie to czy na polskim rynku da się znaleźć coś w granicach do 1400 zł bez monitora ? (mam dostęp do niewielkich funduszy ale oczywiście nie będę ich inwestował w tego przeklętego rzęcha, w gry też praktycznie nie gram czasem jakąś popierdówkę odpalę na tablecie)
    McMarycha
    Level 31  
    Czemu obstawiasz ze to może być wina zasilacza ?
    Jeżeli nawet na linuxie się wali to stawiałbym na płytę główną
    azotyp
    Level 10  
    Płytę kupiłem na allegro używaną od sklepu Freeway_Group byłą to zarejestrowana legalnie firma z samymi pozytywami a na aukcji pisali że była testowana plus facet w serwisie testujący kompa stwierdził że wszystko dobrze więc przyjąłem że płyta jest dobra tym bardziej jeśli to płyta to opuszczę tego szrota bo to już druga płyta używana która mi się psuję i nie ma co w to bagno wrzucać więcej pieniędzy.
    McMarycha
    Level 31  
    Ogólnie to niech kolega przetestuje czesci, a potem je sprzeda i złoży coś lepszego.
    azotyp
    Level 10  
    McMarycha wrote:
    Czemu obstawiasz ze to może być wina zasilacza ?
    Jeżeli nawet na linuxie się wali to stawiałbym na płytę główną

Miałeś rację to była płyta, na szczęście miałem jeszcze jedną starą której padł bios ale mi go wgrali w serwisie kiedyś nowy, podłączyłem i eureka ! - działa, może się obędę bez zbędnych dodatkowych kosztów, w każdym razie dzięki za wszystkie podpowiedzi i sugestie. I rada dla ludzi czytających tego posta w przyszłości - nie kupujcie używanych płyt na allegro.

Edit
    Zwracam honor powyższej firmie, to jednam może być zasilacz, na mojej starej płycie głównej też wywala takie błędy.
    azotyp
    Level 10  
    Witam to znowu ja, to chyba jednak był zasilacz, byłem dzisiaj w sklepie komputerowym i kupiłem za naradą sprzedawcy "Tracer Be Cool 420 W Silent" kosztowało mnie toto 109 zł, mam dwa lata gwarancji, no i przede wszystkim jak narazie wszystko działa i nie było bluescreenów, stary zasilacz na pożegnalny prezent rypnął mi partycję ze wszystkimi filmami ale odpalają się już linuxy więc skanuję programem TestDisk jeszcze się może da coś odratować a nawet jeśli nie to parafrazując znane powiedzenie nie jestem bez plików póki mam internet w gniazdku.
    RoStER
    Level 30  
    Kupiłeś badziewie z kabelkami w puszcze udające zasilacz, cóż Twoje pieniądze.
    McMarycha
    Level 31  
    Ehh idź to oddaj z powrotem. Za 100zł kupisz na allegro coś lepszego
    azotyp
    Level 10  
    Odnośnie zasilacza producent daje na niego 4 lata gwarancji (tak pisze na opakowaniu) nawiasem mówiąc wątpię czy inne podzespoły tego kompa tyle dożyją bo naprawdę jest prehistoryczny co do zabezpieczeń ma tu cytat "filtry zabezpieczające PFC Passive, EMI" zresztą i to nie jest ważne bo jak się okazało mój stary krytykowany przez wszystkich na tym forum nonameowy zasilacz firmy made in chińczyk w baraku za miskę ryżu jednak nie był przyczyną bluescreenów, jak się teraz okazało zrobiłem dokładne testy memtestem każdej kości ramu z osobna i winą był nowo nabyty ram (jako ciekawostkę dodam że mój stary ram ma zero błędów), miałem także błędy na dysku (wykryte programem mhdd), wyzerowałem dyski, postawiłem system na jednej starej kości ramu i jak narazie działa stabilnie, a ramy lecą do gwarancji.
    Anonymous
    Level 1  
    McMarycha
    Level 31  
    A czy producent daje Ci 4 letnią gwarancję na podzespoły jakie moze uszkodzić ten "zasilacz" ?