Witam,
Mam następujący problem ze zmywarką bosch s9gt1b, wygląda tak jakby pracowała ze zbyt małą ilością wody - nie kręcą się śmigła i tylko z nich powoli ciurka woda. Po dolaniu wody bezpośrednio do zmywarki garnkiem 1-2l śmigła zaczynają się obracać i tryskać poprawnie.
Przejrzałem istniejące wątki i zrobiłem następujące rzeczy:
- zdemontowałem i przeczyściłem kretem płaszcz, wygląda 'prawie jak nowy
, 'pływak-zawór' w górnym lewym rogu porusza się.
- przeczyściłem tą część przyłączaną do dołu płaszcza (chyba hydrozawór)
- przeczyściłem środkami do czyszczenia zmywarek
Po włączeniu programu zmywarka pobiera wodę do końca płaszcza (praktycznie do samej góry), natomiast potem, nie wiem z jakiego powodu, zaczyna ją wylewać do rury odpływowej pulsacyjnie (obserwowałem ze zdjętą obudową). Wydaje mi się, że powodem jest ten zawór z 'tłoczkiem' w prawym dolnym rogu podłączony do płaszcza.
Zmywarka też bardzo długo kończy pracę (dłużej niż zwykle), dochodzi do kilku minut, a potem znów ma ze 40.
Przepraszam za mój niefachowy opis.
Jaki może być problem i co mógłbym zrobić?
Mam następujący problem ze zmywarką bosch s9gt1b, wygląda tak jakby pracowała ze zbyt małą ilością wody - nie kręcą się śmigła i tylko z nich powoli ciurka woda. Po dolaniu wody bezpośrednio do zmywarki garnkiem 1-2l śmigła zaczynają się obracać i tryskać poprawnie.
Przejrzałem istniejące wątki i zrobiłem następujące rzeczy:
- zdemontowałem i przeczyściłem kretem płaszcz, wygląda 'prawie jak nowy

- przeczyściłem tą część przyłączaną do dołu płaszcza (chyba hydrozawór)
- przeczyściłem środkami do czyszczenia zmywarek
Po włączeniu programu zmywarka pobiera wodę do końca płaszcza (praktycznie do samej góry), natomiast potem, nie wiem z jakiego powodu, zaczyna ją wylewać do rury odpływowej pulsacyjnie (obserwowałem ze zdjętą obudową). Wydaje mi się, że powodem jest ten zawór z 'tłoczkiem' w prawym dolnym rogu podłączony do płaszcza.
Zmywarka też bardzo długo kończy pracę (dłużej niż zwykle), dochodzi do kilku minut, a potem znów ma ze 40.
Przepraszam za mój niefachowy opis.
Jaki może być problem i co mógłbym zrobić?