Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zmywarka bosch s9gt1b pobiera za mało wody

skoczek7 21 Apr 2013 21:39 4146 5
    skoczek7
    Level 2  
    Witam,

Mam następujący problem ze zmywarką bosch s9gt1b, wygląda tak jakby pracowała ze zbyt małą ilością wody - nie kręcą się śmigła i tylko z nich powoli ciurka woda. Po dolaniu wody bezpośrednio do zmywarki garnkiem 1-2l śmigła zaczynają się obracać i tryskać poprawnie.

Przejrzałem istniejące wątki i zrobiłem następujące rzeczy:
    - zdemontowałem i przeczyściłem kretem płaszcz, wygląda 'prawie jak nowy :-) , 'pływak-zawór' w górnym lewym rogu porusza się.
    - przeczyściłem tą część przyłączaną do dołu płaszcza (chyba hydrozawór)
    - przeczyściłem środkami do czyszczenia zmywarek

Po włączeniu programu zmywarka pobiera wodę do końca płaszcza (praktycznie do samej góry), natomiast potem, nie wiem z jakiego powodu, zaczyna ją wylewać do rury odpływowej pulsacyjnie (obserwowałem ze zdjętą obudową). Wydaje mi się, że powodem jest ten zawór z 'tłoczkiem' w prawym dolnym rogu podłączony do płaszcza.

Zmywarka też bardzo długo kończy pracę (dłużej niż zwykle), dochodzi do kilku minut, a potem znów ma ze 40.

Przepraszam za mój niefachowy opis.
    Jaki może być problem i co mógłbym zrobić?
    parek64
    Level 14  
    Sprawdź rurkę od hydrozaworu, dołączana chyba do pompy. Miałem ją zapchaną i dlatego nie pobierała tyle wody ile potrzebowała.
    U mnie była taka karbowana, około 20cm.
    skoczek7
    Level 2  
    Czy żeby ją przeczyścić (wyjąć) trzeba demontować spód? Czy może jest jakiś inny sposób? Bo przez bok od strony płaszcza nie widzę drugiego końca.

Zastanawia mnie dlaczego po napełnieniu płaszcza i wlaniu wody do zmywarki, potem od razu wypompowuje.
    Acha, jeszcze jedno, jak zaczyna pracować (lać wodę przez śmigła), to w ten dolny zbiornik gdzie są te filterki nie jest cały wypełniony wodą, brakuje tak ze 2 cm.
    parek64
    Level 14  
    Już tak bardzo nie pamiętam, ale przy wyjmowaniu hydrozaworu do czyszczenia wyszła z niego taka karbowana rurka, która biegnie pod spodem od przedniej części zmywarki. Generalnie objaw był taki, że brała za mało wody i potem różne cuda się działy.
    tutaj ją widać https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2063146.html wchodzi z prawej strony do hydrozaworu
    skoczek7
    Level 2  
    Ok, spróbuję. Dam znać jakie rezultaty.
    Oczywiście jeśli ktoś ma jeszcze inne pomysły, to mile widziane. Jak będę rozbebeszał to mogę sprawdzić jeszcze inne rzeczy przy okazji.
    skoczek7
    Level 2  
    Nie doszedłem do ręcznego czyszczenia tej rurki. Po kolejnych 5-6 zmywaniach, zaczęła znów pracować poprawnie. Może ten środek do czyszczenia co go użyłem w końcu trochę przepchał tę rurkę, a może co nie kontaktowało ;).

Dzięki za sugestie. Zamykam temat.