Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zmywarka bosch s9gt1b pobiera za mało wody

skoczek7 21 Apr 2013 21:39 4047 5
Bosch
  • #1
    skoczek7
    Level 2  
    Witam,

    Mam następujący problem ze zmywarką bosch s9gt1b, wygląda tak jakby pracowała ze zbyt małą ilością wody - nie kręcą się śmigła i tylko z nich powoli ciurka woda. Po dolaniu wody bezpośrednio do zmywarki garnkiem 1-2l śmigła zaczynają się obracać i tryskać poprawnie.

    Przejrzałem istniejące wątki i zrobiłem następujące rzeczy:
    - zdemontowałem i przeczyściłem kretem płaszcz, wygląda 'prawie jak nowy :-) , 'pływak-zawór' w górnym lewym rogu porusza się.
    - przeczyściłem tą część przyłączaną do dołu płaszcza (chyba hydrozawór)
    - przeczyściłem środkami do czyszczenia zmywarek

    Po włączeniu programu zmywarka pobiera wodę do końca płaszcza (praktycznie do samej góry), natomiast potem, nie wiem z jakiego powodu, zaczyna ją wylewać do rury odpływowej pulsacyjnie (obserwowałem ze zdjętą obudową). Wydaje mi się, że powodem jest ten zawór z 'tłoczkiem' w prawym dolnym rogu podłączony do płaszcza.

    Zmywarka też bardzo długo kończy pracę (dłużej niż zwykle), dochodzi do kilku minut, a potem znów ma ze 40.

    Przepraszam za mój niefachowy opis.
    Jaki może być problem i co mógłbym zrobić?
  • Bosch
  • #2
    parek64
    Level 14  
    Sprawdź rurkę od hydrozaworu, dołączana chyba do pompy. Miałem ją zapchaną i dlatego nie pobierała tyle wody ile potrzebowała.
    U mnie była taka karbowana, około 20cm.
  • Bosch
  • #3
    skoczek7
    Level 2  
    Czy żeby ją przeczyścić (wyjąć) trzeba demontować spód? Czy może jest jakiś inny sposób? Bo przez bok od strony płaszcza nie widzę drugiego końca.

    Zastanawia mnie dlaczego po napełnieniu płaszcza i wlaniu wody do zmywarki, potem od razu wypompowuje.
    Acha, jeszcze jedno, jak zaczyna pracować (lać wodę przez śmigła), to w ten dolny zbiornik gdzie są te filterki nie jest cały wypełniony wodą, brakuje tak ze 2 cm.
  • #4
    parek64
    Level 14  
    Już tak bardzo nie pamiętam, ale przy wyjmowaniu hydrozaworu do czyszczenia wyszła z niego taka karbowana rurka, która biegnie pod spodem od przedniej części zmywarki. Generalnie objaw był taki, że brała za mało wody i potem różne cuda się działy.
    tutaj ją widać https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2063146.html wchodzi z prawej strony do hydrozaworu
  • #5
    skoczek7
    Level 2  
    Ok, spróbuję. Dam znać jakie rezultaty.
    Oczywiście jeśli ktoś ma jeszcze inne pomysły, to mile widziane. Jak będę rozbebeszał to mogę sprawdzić jeszcze inne rzeczy przy okazji.
  • #6
    skoczek7
    Level 2  
    Nie doszedłem do ręcznego czyszczenia tej rurki. Po kolejnych 5-6 zmywaniach, zaczęła znów pracować poprawnie. Może ten środek do czyszczenia co go użyłem w końcu trochę przepchał tę rurkę, a może co nie kontaktowało ;).

    Dzięki za sugestie. Zamykam temat.