Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

chińska piła - nie odpala

mateusz951010 21 Kwi 2013 21:47 14868 12
  • #1 21 Kwi 2013 21:47
    mateusz951010
    Poziom 10  

    Witam. Panowie sprawa jest następująca. Dostałem silnik od kolegi, jest to piła spalinowa nie mam pojęcia jakiej firmy ale napewno jest to chińczyk. Męczyłem się z nią dość długo żeby odpalić ale nic, podobno jest sprawny(tak mówił kolega). Iskra jest, kompresje też ma dobrą, paliwo dochodzi. Nie chce nawet na moment pochodzić sama, kompletnie nic. I tu pojawia się moje pytanie co może być nie tak że nie chce odpalić. Dodam że nie ma szarpaka przez co ciężej się odpalało ale jeśli będzie trzeba jeszcze się pomęczę. W razie jakich kolwiek potrzebnych informacji proszę pytać postaram się jak najszybciej odpowiedzieć.

    Jeżeli temat jest na niewłaściwym forum proszę o przeniesienie.

    2 12
  • #2 21 Kwi 2013 22:55
    helena33
    Poziom 27  

    Ile ma tej kompresji, mierzyłeś? Poniżej 8 atm nie odpali.
    Paliwo świeże? Elektroda na świecy nie opada? Klin koła nie jest ścięty?
    Podlej bezpośrednio pod świece i spróbuj.

    2
  • #3 21 Kwi 2013 23:01
    mateusz951010
    Poziom 10  

    Lałem bezpośrednio pod świece i nic. Nie wiem jak zmierzyć kompresje, ale biorąc pod uwagę fakt że odpalam bez szarpaka jest ciężko zakręcić. Paliwo prosto z dystrybutora. Nie bardzo wiem o co chodzi z tą elektrodą. Klin jest cały i nic nie jest uszkodzone.

    2
  • #4 21 Kwi 2013 23:18
    helena33
    Poziom 27  

    mateusz951010 napisał:
    ale biorąc pod uwagę fakt że odpalam bez szarpaka jest ciężko zakręcić

    bez rozrusznika, czy bez uchwytu linki.

    0
  • #6 27 Kwi 2013 17:52
    mateusz951010
    Poziom 10  

    Ponawiam temat! Ktoś i pomoże, wskaże co mam robić??

    1
  • #7 27 Kwi 2013 19:01
    arkadiuszcz
    Poziom 12  

    W chińskich piłach to rosyjska ruletka (a może chińska ruletka :D ), może iskra jest tylko przy wykręconej świecy, a pod ciśnieniem zanika. Może być ścięty klin na wale, a może nawet obrócił się czop w wale korbowym, albo kompresja za mała, zgadywać można długo.
    Odkręć tą nawijkę, pod nią powinna być nakrętka, i spróbuj zakręcić wał wiertarką z kluczem nasadowym, jak silnik jeszcze żyje to powinien odpalić.
    A na pewno w dobrą stronę kręcisz wałem? :)

    1
  • #8 27 Kwi 2013 22:57
    mateusz951010
    Poziom 10  

    Kręciłem w tą stronę w którą jest strzałka na kole magnesowym. Nie widać jej na zdj ale nawijając linkę, zaczepiałem o ten 2 rowek od góry(zdj1) i jechałem w dół. Swoją drogą wiertarką też próbowałem, niestety okazała się za słaba. Poza tym, nie ma jak za specjalnie zarobić zaczepu, żeby mocniejszą wiertarką zakręcić. Od razu odkręca się śruba którą kręcę.

    0
  • #9 28 Kwi 2013 06:42
    arkadiuszcz
    Poziom 12  

    Nie wiem w którą kręcisz, patrząc od strony nawijki, silnik powinien obracać się w lewą stronę.

    2
  • Pomocny post
    #10 30 Kwi 2013 07:03
    helena33
    Poziom 27  

    Tak jak masz tą "prowizorkę" zrobioną to nigdy nie odpalisz, a jak odpalisz to nie zdążysz dodać gazu bo czym? Nowy kompletny rozrusznik - 30 zł, umocuj silnik w imadle i dopiero odpalaj, śrubę T wkręć na max żeby przepustnica była uchylona jak najwięcej, i załóż osłonę sprzęgła bo jak się odkręci to się połamie.

    1
  • #11 01 Maj 2013 00:36
    mateusz951010
    Poziom 10  

    Dzisiaj przełom, odpaliła za 2 razem z tej "prowizorki", zły olej lałem i nie było jednak kompresji dobrej bo uciekało powietrze pod świecą. Dołożyłem jakąś 2 metalową uszczelkę i było git. Gazu nie musiałem dodawać. Ładnie chodzi na wolnych obrotach bez włączania ssania. Dziękuje, temat zamknięty. Pozdrowienia dla wszystkich zainteresowanych tym tematem

    3
  • Pomocny post
    #12 02 Maj 2013 08:45
    stachmcd
    Poziom 2  

    Witam i widzę ze mam do czynienia z profesjonalistami dlatego i ja mam do Panów pytanie o piłę FLO
    Po nagrzaniu się traci moc a później się wyłącza
    Gdy się trochę ostudzi to popracuje z minutę i się na wolnych obrotach wyłącza

    Kompresja w porządku nie ma żadnych problemów z zapalaniem - świeca też nie wykazuje uszczerbków. Filtr powietrza był bardzo zanieczyszczony
    to czy może to być problem gaźnika czy odpowietrzenia???
    Proszę o doradę
    Stachmcd

    1
  • Pomocny post
    #13 03 Maj 2013 10:39
    helena33
    Poziom 27  

    Albo odpowietrznik zbiornika paliwa, albo uszczelniacze wału, albo świeca, musisz zacząć sprawdzać.

    3