Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Który dwutłokowy agregat kompresora wybrać?

montertb 21 Apr 2013 22:59 28968 21
    montertb
    Level 22  
    Przymierzam się do zakupu agregatu sprężarki. Będzie to agregat dwutłokowy, przeglądnąłem oferty aukcji i widzę generalnie dwa typy tych kompresorów, dwie różne konstrukcje. Zastanawiam się która lepsza, którą wybrać na czym polegają różnice?

Najbardziej podoba mi się "AGREGAT SPRĘŻARKOWY ŻELIWNY HSC 2065 Z" (ten górny), o podanych parametrach:
    Agregat sprężarkowy żeliwny dwutłokowy jednostopniowy o obrotach 950 r.p.m.
    charakteryzuje się dużą wydajnością pracy 280 l/min ; 16,8 m3/h.

Temat wydajności był już tu wielokrotnie poruszany i wiemy że w tych parametrach jest sporo marketingu, ale te 280l/min ty chyba w miarę realny rzeczywisty wydatek? Teoretyczny zazwyczaj podają 400l/min i rzeczywisty ~280l/min.
    User removed account
    User removed account  
    adek19
    Level 12  
    Witam,
    kolego montertb, czy dokonałeś zakupu któregoś z tych kompresorów? Z tego co ja się orientowałem to bardziej wydajny jest ten dolny w układzie V2. Sam myślę trochę nad budową własnej sprężarki ale również nie mogę znaleźć wielu informacji na temat tych kompresorów. Jeśli budowę lub zbudowałeś już to czy możesz coś opisać (nawet na PW)? Jaki kompresor? jaka wydajność? no i jakie koszta
    montertb
    Level 22  
    Niestety, odsunąłem temat na "po wakacjach" b.r.
    Tutaj nikt nie udzielił mi rzeczowej odpowiedzi, ale spróbuję jeszcze w innym miejscu w sieci i podzielę się wiedzą.

Generalnie skłaniam sie ku typowi "V2" (intuicja... :) )
    Aleksander_01
    Level 42  
    Mam do czynienia z tymi kompresorami od około 20 lat. Kiedyś tym handlowałem i serwisowałem teraz sam jestem użytkownikiem.
    Mam w warsztacie taki jak na pierwszym zdjęciu ale dwustopniowy oraz mniejszy V.
    Vałkę używam codziennie od siedmiu lat, ten drugi od trzech.
    Zasada długowiecznej pracy tych maszyn to przestrzeganie czasu przerwy do pracy który wynosi 2:1, a najlepiej go zwiększyć.
    Pompy te produkowane są przez FIAC (fabrika italiana air compresor), a nie przez żadnych chińczyków i montowane są do szeregu innych kompresorów.
    Narzekanie na te pompy to niestety polska niska kultura techniczna i cwaniactwo.
    Skoro producent podaje rzeczywisty wydatek pompy przykładowo 300 l/min oraz stosunek przerwa/praca 2:1 to przy dłuższej pracy możesz z niego pociągnąć co najwyżej 150 l/min, a najlepiej do 100 l/min.
    Teraz zobacz ile Twoje urządzenie potrzebuje nominalnie powietrza i już będziesz wiedział jaką pompę i na jakim zbiorniku musisz kupić.
    bomv
    Level 14  
    odkopuje temat.
    Ja też przykładam się do kupna kompresorka, tego V upolowałem na alle..... taki 860l/min tylko nie bardzo mi się wydaje że on az tyle do rade wyciągnąć budowa nie różni się od tych 400l/min. nic nie pisze o średnicy tłoków ani tym podobne. szukam czegoś wysoko wydajnego i aby mogło nabić min. te 10bar ponieważ mam piaskarkę a to powietrze oj potrzebuje. Tak więc może się już ktoś zdecydował i powie mi coś na ich temat??? czy to co napisał aleksander wystarczy aby kompresor chodził jak najdłużej?
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    Zawsze sugerować się dostępnością części do pompy bo resztę zawsze można dokupić . I nie za bardzo wierzyć w te cyferki o wydajności jeśli chodzi i chinszczyznę .
    User removed account
    User removed account  
    Krzysztof Reszka
    dżonusławiec wrote:
    jak i inne firmy we Włoszech

A co kolega powie o tym ,obsługuje te sprężarki od 15 lat takie typy jak BK i MK pracują po 16-18 godzin dziennie przez kilka lat potem remont ,wszystkie części dostępne . Nie przekreślajmy wszystkich tylko należy skreślić tych co handlują sprężarkami (made in china) nie produkując ich.
    http://typo3.finicompressors.it/
    Aleksander_01
    Level 42  
    Przecież Fini a Fiac to ta sama jakość, cena. Importer chyba w Szczecinie.
    Krzysztof Reszka
    Fiac znam tylko z katalogów natomiast FINI jak pisałem od wielu lat mam okazję konserwować są bez zarzutu często jak się pojawiały negatywne opinie na forach pytałem o przeglądy o konserwacje i cisza . Generalnie problem nie tylko tych sprężarek to zła ich obsługa pracują ponad miarę bez przeglądów i konserwacji no i zepsuło się ...tragedia.
    wow
    Level 27  
    Witam.

Podepnę się pod temat, planuję zbudować kompresor.
    Wybór padł na taką "pompę":

SPRĘŻARKA 2090 olejowa kompresor agregat powietrza (aukcja usera: Kristooofff)
    http://allegro.pl/sprezarka-2090-olejowa-kompresor-agregat-powietrza-i4130570903.html

Do tego planuję silni 4 kW i mam pytania co do zabezpieczeń...

Co muszę dokupić do całości, aby było bezpieczne?
    Czytałem o zaworach zwrotnych, wyłącznikach ciśnienia, zabezpieczeniach termicznych...

Czy taki zestaw mi wystarczy:
    WŁĄCZNIK WYŁĄCZNIK CIŚNIENIOWY DO KOMPRESORA +4637
    http://allegro.pl/wlacznik-wylacznik-cisnieniowy-do-kompresora-4637-i4159616766.html

Chciałbym wszystko połączyć w taki sposób, aby było bezpieczne :)
    wow
    Level 27  
    Aleksander_01 dzięki za błyskawiczną odpowiedź...

Powiedz mi oprócz tego wyłącznika ciśnieniowego potrzebuję jeszcze zawór zwrotny i coś jeszcze?
    Reduktor ciśnienia też by się przydał pewnie....
    A co z zabezpieczeniem termicznym?
    Co polecicie?

Chciałbym, aby było to zrobione zgodzie ze sztuką...
    Aleksander_01
    Level 42  
    Nie stosuje się zabezpieczeń termicznych w tego typu kompresorach.
    Potrzebujesz jeszcze - zawór zwrotny
    wężyk do tego zaworu
    rurę łączącą pompę z zaworem
    reduktor
    zawór bezpieczeństwa
    Aleksander_01
    Level 42  
    reduktor ma zbyt mały przepływ, są większe.
    Krzysztof Reszka
    Ta firma to pomp nie produkuje tylko sprowadza z jakiego kraju ?
    Po za tym do czego to ma służyć, pompować koła do samochodu,roweru drobne prace malarskie Ok .Ale do większych prac to się nie nadaje,ułożyskowanie tylko z jednej strony , ciekawe czy ma łożyska na wale czy panewki.
    wow
    Level 27  
    Aleksander_01 wrote:
    Coś mi się zdaje że to wyłącznik jednofazowy.
    Musisz użyć tego http://allegro.pl/presostat-wylacznik-cisnieniowy-do-kompresora-400v-i4124023190.html plus oczywiście zawór zwrotny.

A mogę zastosować ten jednofazowy i wpiąć go pod jedną fazę zasilania silnika?

Bo jednym zakupem załatwiam całość :)
    http://allegro.pl/wlacznik-wylacznik-cisnieniowy-do-kompresora-zawor-i4159616720.html
    janek1815
    Level 38  
    Jeśli będzie jednofazowy to musisz do układu dołożyć stycznik. Wpięcie pod jedną fazę tak jak chcesz to zrobić spowoduje spalenie silnika.
    fabian90
    Level 9  
    Witam.
    Do piaskowania poleciłbym kompresor śrubowy z osuszaczem ze względu na to że śruba może pracować nieprzerwanie, osuszacz wraz z filtrami daje nam wysokiej jakości powietrze. W kompresorach tłokowych w wyniku strat związanych z wydzielanym ciepłem na wylocie mamy mniej powietrza niż na wlocie o ok. 15-20%. Tego zjawiska nie ma w kompresorach śrubowych. Jeżeli ktoś profesjonalnie zajmuje się piaskowaniem to dobry kompresor stanowi podstawę.
    W razie jakichkolwiek pytań zachęcam do kontaktu PW, pomogę dobrać odpowiedni kompresor (FINI)