Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna 2 1.9dci 120KM - nie zawsze cofa się sprzęgło.

wojtek035 22 Apr 2013 10:05 4911 6
    wojtek035
    Level 9  
    Witam. Mam problem z laguną. Zwykle gdy jest dosyć zimny silnik to jest dobrze. Ale jak się nagrzeje tak trochę przed połową zakesu, to sprzęgło nie cofa sie po wcisnieciu. Na początku zostaje tylko jak sie na przyklad wrzucam wyższy bieg i są niskie obroty to jest tak niżej troche. Ale ostatnio zostało mi tak głęboko i nawet podnoszenie nogą nic nie dalo. Po chwili na awaryjnych wrocilo do normalnego stanu i juz bylo dobrze. Chcialem dodać jeszcze, że zwykle tak zostaje na trasie. po miescie raczej nie ma takich problemów. Tylko przy zmianie biegu na wyższy czasami.
    coperfild
    Level 35  
    Jak nie ma wycieków płynu to najpierw sprawdzić poziom w zbiorniczku i odpowietrzyć , jak nie pomoże to pompka sprzęgłowa do naprawy lub wymiany.
    wojtek035
    Level 9  
    No wlasnie trochę ubywa. Może się przez to zapowietrzyć? Dzisiaj mi się dodatkowo zaświeciła kontrolka ABS.
    trans-serwis
    Level 39  
    wojtek035 wrote:
    No wlasnie trochę ubywa
    No jak trochę ubywa to niest tragedia, gorzej gdyby się lało.
    wojtek035
    Level 9  
    No dobrze. Więc rozumiem, że powinienem zlokalizować jakiś wyciek i go zatamowac. A jeśli to nie pomoże to co?
    matimon22
    Level 25  
    wojtek035 wrote:
    No dobrze. Więc rozumiem, że powinienem zlokalizować jakiś wyciek i go zatamowac. A jeśli to nie pomoże to co?

Zatamować - nie da sie. Wymienic, zregenerować - tak.
    wojtek035
    Level 9  
    Problem rozwiązany, wystarczyło wymienić wysprzęglik, docisk i koło dwumasowe. Wszystko sie popsuło przez wysprzęglik który podciekał.