Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bascom - Pomiar temp. w kolbie lutowniczej- ADC - wzór

Linean 22 Apr 2013 16:57 2361 11
Renex
    Linean
    Level 11  
    Witam
    W mojej stacji lutowniczej skorzystałem z fragmentu kodu Kamila Szkutnika, na przeliczanie ADC na temperaturę
    Quote:
    Wart_ac = Getadc(0)
    Waitms 100
    V = Wart_ac * 0.0049
    Temp = V * 260
    Temp = Temp + 25

Tylko z moją kolbą to się strasznie rozjeżdża, mógł by mi ktoś wytłumaczyć co w kodzie oznacza 0.0049 i 260? Lub jak inaczej ustawić by poprawnie czytało temp?

U mnie wygląda to tak :

Nastawiona Zmierzona
    ---200-----------230
    ---300-----------280
    ---400-----------340
    ---500-----------370

Wiem że część kodu Temp=Temp+ ** odpowiada za "kalibracje" ale tylko w przypadku gdy temp rozjeżdża się podobnie we wszystkich zakresach.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc;)[/code]
  • Renex
    Press
    Level 24  
    0.0049 to wynik z dzielenia 5V(napięcie odniesienia ADC) / 1024 (rozdzielczość pomiaru przetwornika ADC w AtMega)

Skoro rozjazdy u Ciebie są takie dziwne to przypuszczam, że zastosowałeś kolbę z inną termoparą niż autor projektu na którym się wzorowałeś.

A tak na marginesie o po co te waitms 100 za pomiarem ADC?
    Linean
    Level 11  
    To był fragment czyjegoś tam kodu i tak skopiowałem, u mnie tego waitms 100 nie ma , bo też nie wiedziałem po co ktoś to zastosował. No właśnie zastosowałem inną kolbę. Jest może jakiś sposób jak dostosować ją?

I co to ten mnożnik 260, bo wiem że to teoretycznie zamiana na stopnie celsjusza, może by jakoś za pomocą tego dostosować inną kolbe:)

Ps. Może robił ktoś na kolbie ZD-931 ;)
  • Renex
    piotrva
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pierwsze polecam zapoznanie się z zasadami teoretycznymi pracy przetwornika ADC (czyli jak zamienia napięcie na wynik i jak potem z wyniku odtworzyć napięcie) oraz z tym jak działa termopara i układ w którym jest wpięta - to wiele wyjaśni, bo dokładnie odpowiedź na te dwa pytania (google sporo wie) jest odpowiedzią na Twoje pytania.
    Linean
    Level 11  
    Zasady pracy jednego i drugiego znam. Tyle że nie mam pomysłu jak tą wiedzę wykorzystać:)
    Przykładowo dla 100C termopara da mi pewne napięcie, przejdzie ono przez wzmacniacz i da na procesorze 20 ( przykład) , zaś przy 200C będzie to już 84, a przy 300C 168. Nie wiem z jakiego wzoru procesor wyliczy sobie dla każdego napięcia termopary temperaturę ;)
    Press
    Level 24  
    No i właśnie nie do końca.
    termopary stosowane w kolbach mają charakterystyki niemal liniowe, wiec jeśli dla 100°C jest 20 to dla 200°C powinno być około 40.
    Przyszło mi jeszcze do głowy, że może w Twojej kolbie zamiast termopary jest termistor. Napisz jaką masz te kolbę dokładnie.
    Linean
    Level 11  
    Jak pisałem wyżej :) ZD-931 i jest tam termopara typu K, lecz nigdzie nie mogę znaleźć w necie jej charakterystyki
    Linean
    Level 11  
    No tylko program jest napisany pod taką termoparę i jak widać nie działa:)
    Press
    Level 24  
    Jeśli chcesz żeby wszystko działało od razu to proponuje składanie migających diodek na NE555.

A zanim zmierzysz temperaturę grota to czekasz na jej ustabilizowanie? Przecież czujnik jest w grzałce a nie na grocie i zawsze będą występowały różnice. Tym większe różnice im bardziej nieustabilizowana będzie temperatura.

Jakiej klasy masz miernik którym mierzysz temperaturę? To wszystko am znaczenie (choć nie sądzę by aż tak duże)

Urządzenie budowałeś dokładnie wg czyjegoś schematu? Nic nie zmieniałeś?

Mierzyłeś napięcie bezpośrednio na wyjściu z termopary? Zgadza się z katalogowym 41uV/°C?

Wziąłeś pod uwagę offset i napięcie minimalne na wyjściu OPA? Bo pewnie nie masz tam wzmacniacza R2R.
    Linean
    Level 11  
    Opierałem się na wielu schematach :) Ale całość działa, działa dobrze;) założyłem ten wątek by zrozumieć znaczenie tego mnożnika 260 :) i już rozumiem, właśnie wykonam testy tak by ustalić odpowiedni mnożnik do mojej kolby :) Dzięki za zaznaczenie że termopara to element liniowy. Pozdrawiam

Z testów wyszedł mi mnożnik 150 + korekta 20 stopni i teraz hula aż miło:)
    szymon12w
    Level 17  
    Przepraszam za odkopanie tematu, lecz ta informacja może przydać się innym czytającym. W tej kolbie znajduje się termopara typu E, sam szukałem jaki rodzaj jest w tej kolbie i napisałem do producenta.
    Pozdrawiam