Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel Versa 15 - Nie działający styk sabotażowy

kosa351 22 Apr 2013 17:28 6828 8
Optex
  • #1
    kosa351
    Level 15  
    Witam,
    zestaw to: Satel Versa 15, VERSA-KLCD-GR, SATEL SPL-5010, GPRS-T2 oraz czujki BOSCH BPR2-W12.
    Znajomy poprosił mnie o zainstalowanie alarmu. Proszę o wyrozumiałość, ale robię to pierwszy raz. Konfiguracja to 2EOL/NC. Udało mi się to wszystko złączyć w całość. Alarm działa poprawnie, sabotaż czujek działa, smsy się wysyłają, syrena wyje.
    Chciałem to wszystko zamknąć i oddać. Mam jednak problem ze stykiem sabotażowym obudowy samej centralki.
    Ze styku wychodzą trzy przewody: masa, otwarty, zamknięty. Wg instrukcji styk powinno się podłączyć do wejścia TMP i COM (NC)
    Podłączam więc masę do COM oraz jeden z przewodów do TMP. Uzbrajam alarm i nic. Mogę sobie wciskać do woli styk, a alarm i tak się nie chce uruchomić.
    Jakaś wskazówka?
  • Optex
  • #2
    spinacz
    Level 41  
    Sprawdź czy w obwodzie TMP nie jest wymagany rezystor parametryzujący, sprawdź ustawienie sabotażu centrali w ustawieniach możliwe że masz ustawiony jako ciche, czy klawiatura podaje jakiś komunikat o awarii bądź sabotażu po otwarciu obudowy ?
  • Optex
  • #4
    kosa351
    Level 15  
    W opcjach wejść mam zafajkowane "Wejście TMP płyty głównej".
    Gdy zamykam, otwieram styk to na manipulatorze i logach nic się nie pokazuje.
    Dopiero gdy odkręcam śrubkę na włączonym/wyłączonym alarmie to w logach mam "naruszenie obwodu antysabotażowego".
    Mhmm może przewód gdzieś nie styka dobrze w gnieździe TMP lub COM?
    Przy takim naruszeniu nie powinien też wyć sygnalizator zewnętrzny?
  • #6
    kosa351
    Level 15  
    Jako domyślny użytkownik Serwis uruchamiam/wyłączam alarm, wywołuje połączenie rs232, jednak w samym trybie serwisowym chyba nie jestem, bo gdybym był to wg instrukcji ma się palić niebieska dioda na manipulatorze, a tak nie jest.
  • #7
    reweriko

    Level 25  
    Zamknij obudowę
    Wyjdź z trybu serwisowego
    Uzbrój i rozbrój system
    Przetestuj.
    Tyle :)
  • #8
    kosa351
    Level 15  
    Jutro będę na miejscu i spróbuję jeszcze raz to ogarnąć i dam znać.
    PS. Gdzie ustawić w dloadxie, aby alarm sabotażowy wzbudzał syrenę?