Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASUS A7N8X-VM + Sempron 2200 - Nie ładuje windows, Linux Knoppix i Ubuntu działa

23 Kwi 2013 12:55 1839 10
  • Poziom 15  
    Witam
    Komputer:
    płyta główna ASUS A7N8X-VM
    procesor: AMD Sempron 2200
    RAM: 2 GB Goodram, TwinMos
    Dysk: Hitachi

    Problem jest następujący:
    Komputer pracował normalnie na Windowsie XP SP3 32 bity i w pewnym momencie wywalił błąd krytyczny, nie przeczytałem dokładnie co było napisane na niebieskim ekranie, ale nic nie wynikało jaki dokładnie podzespół wykonał błąd, zresetowałem komputer i Windows się nie ładuje, jest tryb tekstowy i w momencie w którym powinien pokazać sie obrazek windowsa robi reset albo zostaje w trybie tekstowym z ekranem z kursorem trybu tekstowego migającym po lewej na górze.

    Nie wiem czy to ma związek ale przez spory czas przed tym komputer nie chciał sie uruchamiać po hibernacji czy od zera, trzeba było włączyć żeby sie zaświeciło zasilanie (dysk nie startował) i przytrzymać przycisk by wyłaczyć i w momencie gaśnięcia lampki zasilania znów nacisnąć przycisk włączania.

    W obecnym momencie, nie da się uruchomić trybo normalnego windowsa ani żadnego awaryjnego (przy początkowym ładowaniu (wczytywanie na dole ekranu) trybu awaryjnego wywala reset), nie da się również włączyć płyty instalacyjnej windowsa (ani XP ani Visty) tu również ładuje i reset, nie udało sie także uruchomić Mini XP z płyty, ładuje się pasek ale w momencie gdzie powinien pokazać sie tryb graficzny zawiesza się komputer.

    Co ciekawe sporo testów sprzęt przechodzi, test RAM, płyty głównej, dysku, na innych RAMach to samo, z innym zasilaczem także, ale Linux Ubuntu oraz Linux Knoppix uruchamiają sie z płyty z normalnym trybem graficznym (w rozdzielczości 800x600). Również ten dysk włożony do innego komputera normalnie ładuje windows XP.

    Wymieniłem ostatnio kondensatory elektrolityczne na płycie, nic się nie zmieniło.

    Czy ktoś domyśla się co może być nie tak? W jaki sposób zweryfikować co?

    Dlaczego wszytko związane z windowsem nie ładuje się nawet Mini XP uruchamiane z płyty, a Linuxy chodzą normalnie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 15  
    Ok już edytowałem post, uzupełniłem o dodatkowe informacje.

    Windows z tego dysku włącza sie na innym sprzędzie zupełnie normalnie i chodzi bez problemu.

    Zasilacz nie wiem jakiej marki, ale nie więcej niż 250 W, chodził u mnie długo,
    wydaje mi sie ze jakieś za niskie napięcia, 11,50 V oraz 4,7 V w biosie widać, sprawdzałem również na innym zasilaczu (też malutki 200W) jest to samo, spróbuje jeszcze pożyczyć jakiś mocniejszy zasilacz.
  • Poziom 38  
    Nie pytałem o moc zasilacza.
    Podaj dokładny model i markę.

    Napięcie mierzymy miernikiem a nie programem.
  • Poziom 23  
    Wyłącz zintegrowaną kartę sieciową oraz dźwiękową. Odpal system zobacz czy nadal się resetuje.
  • Poziom 15  
    Da się wyłączyć z poziomu biosa kartę dźwiękową czy sieciową?
  • Poziom 43  
    Wstaw obrazek SMART.
    Z CDI lub z Linuxa.
  • Poziom 23  
    Tak właśnie w biosie je wyłączasz
  • Poziom 15  
    W biosie na liście nie mam opcji by wyłączyć audio, jest tylko opcja do siecówki, siecówka wbudowana zepsuła się dawno temu wyłączenie też nic nie zmieniło.