Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Analiza parametrów mojej linii TPSA

makaronmc 23 Kwi 2013 13:43 2391 19
  • #1 23 Kwi 2013 13:43
    makaronmc
    Poziom 30  

    Witam..

    Prosiłbym osoby które mają większą wiedzę i doświadczenie o pomoc w przeanalizowania mojej linii TPSA (czytaj Orange ;) )

    Pierwszy pytanie to ile moja linia uciągnie a drugi problem to, to, że od jakiegoś czasu router lubi rozłączyć połączenie czego nigdy wcześniej nie robił.

    Aktualnie i od samego początku jestem użytkownikiem Neostrady.
    Na chwilę obecną mam opcję "do 10Mb/s".

    To tak....

    Od centrali do mojego domu jest odległość ok. 300m w linii prostej :
    Analiza parametrów mojej linii TPSA

    Linia przyłączające biegnie oczywiście od słupka do mojej piwnicy do puszeczki TPSA. Ode mnie jest przyłączony dom (aby nie ryć sąsiadowi po placu bo na jego działce znajduję się studzienka i słupek).
    Analiza parametrów mojej linii TPSA

    Czy takie przyłączenie drugiego domu wpływa jakoś niekorzystnie na moje parametry ?

    Tutaj (bardzo ogóle) rozrysowanie mojego domu :
    Analiza parametrów mojej linii TPSA

    Robiłem testy na parterze i na piętrze ale tłumienia są takie same...

    Co do rozwalania połączenia...

    Czy ta wina leży po mojej stronie czy po stronie operatora ?
    Dodam, że jakiś czas temu wymieniałem wszystkie kondensatory w moim routerze.
    Czyżby coś mu zaszkodziło ?

    Tutaj pomiary mojej linii :
    Analiza parametrów mojej linii TPSA Analiza parametrów mojej linii TPSA

    A tutaj skrzyneczka w piwnicy abyśmy wiedzieli o czym rozmawiamy ;) ;
    Analiza parametrów mojej linii TPSA Analiza parametrów mojej linii TPSA Analiza parametrów mojej linii TPSA

    Czarny kabel przychodzi z zewnątrz a biały rozsiewa się po domu ;)

    0 19
  • #2 23 Kwi 2013 14:14
    voitek1
    Poziom 39  

    1. Na 10Mbps jest ok.
    2. Sprawdź na innym routerze czy będzie rozłączać.
    3. Przyłączenie drugiego domu nie powinno wpływać, bo idzie na innej parze.
    4. Masz filtry na innych urządzeniach?
    5. Czy router ADSL jest na pierwszym gniazdku w domu?

    0
  • #3 23 Kwi 2013 14:32
    makaronmc
    Poziom 30  

    Filtr mam tylko na telefonie.

    To czy router jest na pierwszym gniazdku tego nie wiem...
    Ale podłączałem go na parterze/I piętrze i tłumienia są takie same..

    Łyknie 20Mb/s ???

    Więc mówicie że z tym rozłączaniem to może być wina mojego routera ?
    Trudno jest sprawdzić bo on się rozłącza przypuśćmy 3-4 razy w miesiącu..

    0
  • #4 23 Kwi 2013 14:33
    voitek1
    Poziom 39  

    Generalnie powinno się podłączać router do gniazdka najbliżej krosownicy... Sprawdź pkt.2.

    0
  • #6 23 Kwi 2013 16:00
    voitek1
    Poziom 39  

    Tak nie do końca (na pewno to Ci pójdzie do 12-15Mbps). No i pamiętaj, że tepsa daje DO 10Mbps lub do 20Mbps czyli gwarantują Ci odpowiednio mniejsze

    0
  • #8 25 Kwi 2013 22:25
    andk1eltd
    Poziom 35  

    Na 8 dB tłumienia chodzi pełne 40Mbps i prawie 80Mbps w VDSL a ty pytasz się o 20?
    Co wygląda nie tak? Trochę za duże tłumienie w górę przy 8dB down. Musi być po drodze jakiś dziwny kabel lub jest to właściwość samego routera. Zweryfikować to można podłączając się routerem na skrzynce i wtedy porównać.
    Może się mylę ale ten biały kabel instalacyjny nie wygląda mi na YTKSY. On może być głównym "hamulcowym". Następna rzecz to odgałęzienia w instalacji - ma ich nie być albo powinny być odfiltrowane przy samej... :D czyli filtr w miejscu odgałęzienia instalacji.

    0
  • #10 26 Kwi 2013 08:57
    andk1eltd
    Poziom 35  

    Linia przychodzi tym czarnym kablem. Trzeba zidentyfikować, na której z par jest twoja instalacja, rozłączyć i wpiąć do tej pary modem i odczytać parametry.

    0
  • #12 26 Kwi 2013 11:04
    andk1eltd
    Poziom 35  

    Eeee... chyba nie przerasta cię połączenie dwóch drutów ze sobą :D
    Kawałek przewodu zarobionego z jednego końca RJ-tką chyba jesteś w stanie zdobyć - jeśli nie dysponujesz zaciskarką. Inny patent to dwa przewody i jakieś gniazdko telefoniczne - wtedy podłączasz standardowym kablem.

    0
  • #16 27 Kwi 2013 21:17
    voitek1
    Poziom 39  

    Karty we wszystkich kompach na auto-config:
    Analiza parametrów mojej linii TPSA

    0
  • #17 27 Kwi 2013 21:36
    makaronmc
    Poziom 30  

    Yhmy... pracowałem ok. rok czasu na zadanych serwerach DNS w routerze.

    Ostatnimi czasy zauważyłem że router lubi zerwać połączenie.
    Wróciłem do Auto, zobaczę czy problem tkwił w serwerach DNS.

    0
  • #19 04 Maj 2013 17:29
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet

    Twój kabel jest prawidłowy ( ma on nawet 7 par). Ważne aby pary były dobrze rozszyte. tzn. do każdego koloru należy jeden biały i one są razem skręcane. Nie należy brać innego białego. Pozostałe pary jeśli nie będą potrzebne to zostawić puste.

    Parametry ADSL masz bardzo dobre i na 95% będzie Ci działało pełne 20Mbit/s.

    makaronmc napisał:
    Ostatnimi czasy zauważyłem że router lubi zerwać połączenie.

    Traci synchronizację? Jak długo trwa te zerwanie?

    0
  • #20 04 Maj 2013 19:21
    makaronmc
    Poziom 30  

    A jak z prędkością wysyłania ?

    Co do tracenia synchronizacji...

    Przestawiłem serwery DNS na automatyczne i niby do tej pory mi nie zerwało...

    A kiedyś jak zrywało to tyle że zerwało i od razu się łączył

    0