Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kingway Speedy 50cm typ IH500T-6 - Schemat instalacji elektrycznej (brak iskry)

cbmafiozo 23 Apr 2013 21:32 19887 7
    cbmafiozo
    Level 11  
    Witam wszystkich szanownych Elektrodowiczów!

Pisząc w skrócie szukam
    schematu instalacji elektrycznej ew. /manuala/książki serwisowej do:

skuter Kingway Speedy 50cm3 r. prod. 2009 chińczyk typ IH500T-6.

Lub informacji jak uruchomić taki silnik.

Jeżeli kogoś interesuje, historia wygląda następująco:

*Uwagi / Skuter powypadkowy właściciel zaręcza, że tuż przed rozebraniem motor palił.
    Misja to :arrow: "Odpalić motor", wbudować go w ramę z manetką gazu.

Do chwili obecnej udało mi sie doprowadzić do uruchomienia rozrusznika, silnik kręci jednak mimo wielu prób świeca nadal nie otrzymuje napięcia.
    Wiem że takie skutery posiadają zabezpieczenie przed nieumyślnym uruchomieniem np czujnik w stopce czy manetce hamulca.

Niestety stan okablowania jest "masakryczny":
    -brak stacyjki
    -poprzerywane przewody
    -niekompletna instalacja

Jeżeli ktoś posiada taki schemat lub wie, że np. schemat jakiegoś motoru jest identyczny z moim uprzejmie proszę o informacje.
    (Lub może ktoś wie jak taki silnik w prosty sposób "uruchomić na kable")
    Informuję, że użyłem wszelakich starań takich jak przeszukanie forum czy googli nic to nie dało. Znalazłem kilka schematów do innych modeli ale do mojego brak.
    Z góry przepraszam za ew. błędy i dziękuję za informacje.
    Budowę wyciągarki aktualnie dokumentuję i zamieszczę takową w odpowiednim osobnym temacie/dziale.
    Pozdrawiam.

Ps: dla ułatwienia załączam zdjęcia silnika :

Kingway Speedy 50cm typ IH500T-6 - Schemat instalacji elektrycznej (brak iskry) Kingway Speedy 50cm typ IH500T-6 - Schemat instalacji elektrycznej (brak iskry) Kingway Speedy 50cm typ IH500T-6 - Schemat instalacji elektrycznej (brak iskry)
    SzHeYk
    Level 17  
    Sprawdź stan styków, połączeń i wyłączników.
    Sprawdź cewkę.
    Jeśli nadal nic, to trzeba się skierować do cewek i modułu.
    cbmafiozo
    Level 11  
    Witam dzisiejszej walki z silnikiem cd.

Wywaliłem instalację i podłączyłem wszystko na druty.
    I już są plusy widać iskrę ... LECZ PRACY NADAL BRAK why?
    Paliwo dostaje iskra "jakaś jest"

Wg jakiegoś innego skutera, podobnego schematu podłączyłem w nast. sposób:

Proszę o info czy dobrze robię ???
    Iskra sie pojawia ale czy to jest ta właściwa iskra z impulsatora - tego nie wiem.
    Jak zmierzyć lub sprawdzić który z 4 przewodów wychodzących z silnika to sygnał z impulsatora i od czego są pozostałe?
    Jeden z nich będzie to zasilanie z prądnicy a pozostałe 2?
    Natomiast zastanawiam się czy czasem sam akumulator nie musi być wpięty jeszcze dodatkowo do modułu.

Jest bardzo wiele niewiadomych. HELP!
  • Helpful post
    mieczyg
    Level 14  
    Niebiesko biały to impulsator,
    czarno-czerwony zasilanie układu zapłonowego.
    A dwa ostatnie zółty i biały to ładowanie i światła.
    cbmafiozo
    Level 11  
    O super dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi!

A jeszcze jedno pytanie.
    Taki dziwny żółty element oznakowany chińskimi krzaczkami którego nie podłączyłem.
    Był w czarnej obudowie. Wygląda jak kondensator.

Co to jest i czy jest potrzebne?
    Jeżeli jest potrzebny to gdzie go wpiąć?

cbmafiozo
    Level 11  
    Eureka! Silnik działa bez "żółtego chinskiego kondensatorka" i podłączenia dodatkowych rureczek.
    Dziękuje wszystkim za pomoc.
    Okazuje się że zbiornik paliwa widocznie był za nisko i motor nie otrzymywał odpowiedniej dawki paliwa natomiast styki wszelakie połączenia muszą być na kostki!
    Bo widocznie skręcenie "na pająka" mimo prawidłowego podłączenia daje iskrę ale zbyt słabą i tak jak w moim przypadku chwilowy zapłon lub jego brak.

Post "mieczyg" mi pomógł dzięki!

Sprawa rozwiązana silniczek pracuje, z mniejszym lub większym skutkiem zwija linę, zamiast zwiększać moc silnika przez tuning postanowiłem zmienić silnik.
    Obecnie jestem na etapie budowy wyciągarki z większym silnikiem, sytuacja analogiczna silnik yamaha 250 cm moc około 20 km. Dzięki wcześniejszemu treningowi z Kingwayem Silnik obecnej Yamahy zagadał bez większych problemów.
    maksiooo2
    Level 1  
    Witam.
    Chłopaki mam taki problem mam identyczny skuter Kingway Speedy 50cm typ IH500T-6 i nie mogę go odpalić kręci silnik ale niema iskry ;/ Sprawdzałem cewkę i dobra. Co to może być ;)

Jeśli chcecie wytłumaczyć lub coś to proszę pisać na nr gg: 48509310

Dzięki.
    cbmafiozo
    Level 11  
    Oczywiście wszystko można sprawdzić.
    A czy podłączyłeś tak jak narysowałem ?
    gg - brak