Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nie mogę włączyć aparatu nikon coolpix s5100

professionalna 24 Apr 2013 09:51 3459 4
    professionalna
    Level 1  
    Witam.!
    Ładowałam aparat 2 dni i gdy podłaczam wtyczkę do kontaktu,świeci się na zielono,jednak nie mogę go włączyć,próbowałam resetować,wyciągać kartę pamięci i baterię i bez skutków,co mam zrobić pomocy.!!
    Anonymous
    Level 1  
    jaczar
    Level 2  
    Przyczyny:
    Aparat kilka razy mi upadł. Najczęściej otwierała się również pokrywa komory bateria/karta pamięci.
    Skutki:
    - Pokrywy nie można było zamknąć (suwak zaczepu zamykającego poruszał się swobodnie).
    - Aparatu nie można było włączyć, nie można też było ładować ani ładowarką , ani przez USB z komputera. Napięcie baterii prawidłowe.
    - Zielona dioda LED pod przyciskiem ON/OFF nawet nie "mrugnęła".
    Usunięcie problemu:
    1. Wyjąć z pokrywy blaszkę sprężynującą dociskającą suwak i tak ją dogiąć, aby suwak w pokrywie poruszał się niezbyt ciasno, ale pewnie (aby bez problemu zamknąć pokrywę i aby sama się nie otwierała).
    2. W pokrywie w jej górnej lewej części (patrząc od wewnątrz) znajduje się na brzegu malutka wypustka , uruchamiająca dźwignię blokady w prawej górnej części komory (mały prostokątny otworek z widocznym wewnątrz suwakiem blokady). Sprawdzić ten suwak - przy wciśnięciu go np. końcówką długopisu (cienką) można włączyć aparat. Moja rada: przy spełnieniu pk. 1 j.w., zamykając pokrywę przesuwać ją do góry (delikatnie!) tak, aby trafiła na suwak blokady i ją wyłączyła. I należy o tym pamiętać za każdym otwarciem pokrywy lub gdy aparat nagle "padnie"!
    PS.: być może moje rozwiązanie nie zawsze się sprawdzi, ale u mnie akurat pomogło!
    jaczar
    Level 2  
    Oczywiście - i to nie po jednym (tzn. pokrywa najczęściej otwierała się). Widocznie nie za każdym razem suwak blokady działał, bo czasami wystarczyło tylko poprawić zamykanie pokrywy i było w porządku. Ostatnio jednak to nie pomogło i musiałem dojść, jakie są jeszcze przyczyny "padu" aparatu. A już miałem oddać go do naprawy!