Przyczyny:
Aparat kilka razy mi upadł. Najczęściej otwierała się również pokrywa komory bateria/karta pamięci.
Skutki:
- Pokrywy nie można było zamknąć (suwak zaczepu zamykającego poruszał się swobodnie).
- Aparatu nie można było włączyć, nie można też było ładować ani ładowarką , ani przez USB z komputera. Napięcie baterii prawidłowe.
- Zielona dioda LED pod przyciskiem ON/OFF nawet nie "mrugnęła".
Usunięcie problemu:
1. Wyjąć z pokrywy blaszkę sprężynującą dociskającą suwak i tak ją dogiąć, aby suwak w pokrywie poruszał się niezbyt ciasno, ale pewnie (aby bez problemu zamknąć pokrywę i aby sama się nie otwierała).
2. W pokrywie w jej górnej lewej części (patrząc od wewnątrz) znajduje się na brzegu malutka wypustka , uruchamiająca dźwignię blokady w prawej górnej części komory (mały prostokątny otworek z widocznym wewnątrz suwakiem blokady). Sprawdzić ten suwak - przy wciśnięciu go np. końcówką długopisu (cienką) można włączyć aparat. Moja rada: przy spełnieniu pk. 1 j.w., zamykając pokrywę przesuwać ją do góry (delikatnie!) tak, aby trafiła na suwak blokady i ją wyłączyła. I należy o tym pamiętać za każdym otwarciem pokrywy lub gdy aparat nagle "padnie"!
PS.: być może moje rozwiązanie nie zawsze się sprawdzi, ale u mnie akurat pomogło!