Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TechniSat CE-T - okresowy brak odbioru Mux2

antko 24 Kwi 2013 14:30 2037 3
  • #1 24 Kwi 2013 14:30
    antko
    Poziom 11  

    Witam!!!

    Mam problem z odbiorem MUX2 z RTCN Chrzelice.
    Posiadany sprzęt to:
    dekoder TechniSat CE-T
    antena Yagi - 4 direktory, dipol, reflektor , wzmacniacz, ok. 8m. kabla.

    22.04 wieczorem dokonałem automatycznego wyszukania kanałów bo RTCN przeszedł na nowe
    Mux1- kan. 34 (578MHz)
    Mux2- kan. 23 (490MHz)
    Mux3- kan. 46 (674MHz) i wszystko grało (odbierało)

    Rano 23.04 (ok.7.30)stwierdziłem brak odbioru Mux2. Mux2 pojawił się ok. 9.00 i był do 20.00, dzisiaj(24.04) pojawił się o 9.30. Pozostałe Mux-y w tym czeskie odbierane są bez problemu.
    W czasie obecności Mux 2 siła sygnału- bdb. przy braku- zero.
    Zastanawia mnie ta okresowość zaniku Mux 2 przy dziłających innych Mux-ach.

    Dodano po 2 [godziny] 9 [minuty]:

    Ciąg dalszy postu.
    Dzwoniłem do TVP Opole. Sugerowane działania to:
    - podłączenie innego dekodera (ale po co? jak ten działa )
    - przekierowanie anteny? (sygnał jak żyleta gdy odbieram Mux2)
    Moc nadajników 100kW. odległość ok 25km.
    Może to zależy od warunków propagacji akurat tego 23 kanału w różnych porach doby? Ale to nie działo by się nagle (stopniowe pogorszenie lub polepszenie) a tu jak włącz- wyłącz, jest - nie ma, żadne tam szatkowanie obrazu.

    0 3
  • #2 24 Kwi 2013 14:55
    ArtMedia
    Poziom 26  

    Witam serdecznie.

    W jakim celu zastosowałeś wzmacniacz tak blisko nadajnika przy tak małej długości kabla?
    W takiej konfiguracji wzmacniacz może tylko zaszkodzić. Podejrzewam, że to jest przyczyną problemów.
    O ile nie są to planowe wyłączenia?
    Pozdrawiam.

    Sebastian

    0
  • #3 24 Kwi 2013 19:22
    antko
    Poziom 11  

    20 m z boku sąsiad ma na tej samej wysokości antenę siatkową i mówi że odbiera normalnie. Może to za mała antena? Nadajnika nie widzę (antena).

    0
  • #4 25 Kwi 2013 16:21
    antko
    Poziom 11  

    Wczoraj wieczorem zrobiłem taką próbę- zostawiłem włączony polsat, no i odbiór był przez cały czas aż do 23.00 O tej godzinie przełączyłem na tvn, tej stacji już nie wykryto- brak sygnału. Powrót na polsat i też brak sygnału. Na reszcie Mux-ów odbiór bez problemów.

    Będę kombinował z anteną (zwiększę ilość direktorów, spróbuję z samym symetryzatorem itd.)


    Temat uważam za zamknięty

    0