Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Kangoo 1.9 D - brak reakcji pedała gazu przy pierwszym odpaleniu

maniek1061 24 Apr 2013 22:14 5715 15
    maniek1061
    Level 9  
    Witam co może być jak codziennie i za każdym razem kiedy chcę odpalić mojego kangura muszę odpalić pierwszy raz (pedał gazu nie reaguje na nacisk i silnik nierówno pracuje) i drugi raz (już jest wszystko ok i pedał gazu reaguje i silnik pracuje równo) Co trzeba naprawić żeby było normalnie??? Za odpowiedzi z góry dzięki.
    _irek_
    Level 13  
    Myślę, że jest dużo nalotu na stożku silnika krokowego w gardzieli gaźnika. Zdemontuj filtr powietrza, odepnij złączki elektryczne i odkręć silnik krokowy. Na stożku będzie sporo nalotu. Wyczyść benzyną stożek i gniazdo , delikatnie wysuń ze 3mm wirnik i zamontuj z powrotem. Kilka razy przekręć kluczykiem (bez rozrusznika) aby silnik krokowy się dopasował. Powinien odpalać już bez problemu. Nie zapomnij zakryć gardzieli gaźnika aby nie wpadła śruba czy nakrętka. Wtedy jest problem.
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    _irek_ wrote:
    Nie zapomnij zakryć gardzieli gaźnika aby nie wpadła śruba czy nakrętka.

No co Ty, przez turbinę można ją wtedy elegancko wyciągnąć :)
    User removed account
    User removed account  
    maniek1061
    Level 9  
    Nie wiem czy jest na Lukasie bo nie wiem o co chodzi. Turbiny w nim też nie ma bo to zwykły Diesel a jeśli chodzi o silnik krokowy to jutro go poszuka i zobaczę.
    _irek_
    Level 13  
    Wprowadziłem Ciebie w błąd. Przepraszam. Moje uwagi są do silnika benzynowego, gdzie sam to przerabiałem.
    maniek1061
    Level 9  
    Z tego linka wynika że nie ma masy na sterowniku/potencjometrze? Ogólnie jest to napisane w takim języku którego nie rozumiem. A w ogóle gdzieś wcześniej czytałem że to może być wina pompy wtryskowej czy jest to możliwe???

Dodano po 1 [minuty]:

No odnośnie tego silnika krokowego to sam się zastanawiałem, przecież w dieslu nie ma no ale może czegoś nie wiem...hehe
    _irek_
    Level 13  
    Przeprosiłem za błąd. Nie zauważyłem literki D . Też się z siebie uśmiałem:) Jak sobie poradziłeś z problemem?
    arekp9
    Level 10  
    Witam. Czy problem został rozwiązany?Mam ten sam problem: przy pierwszym odpaleniu brak reakcji na padał gazu. Za drugim razem wszystko wraca do normy.
    maniek1061
    Level 9  
    tak problem został rozwiązany poprzez włożenie podkładki wyciętej ze szczelinomierza i włożenie w taką iglice w pompie wtryskowej. A odpalasz dwa razy bo bo silnik przechodzi w tryb awaryjny.
    arekp9
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź. A możesz dokładniej powiedzieć w którym miejscu jest ta iglica. Jakiej grubości listek szczelinomierza trzeba wziąć?
    maniek1061
    Level 9  
    Znalazłem to kiedyś w necie jak to zrobic ale już tego nie mam. Trzeba wyciąć podkładkę ze szczelinomierza 0.30 lub 0.35 i założyć na iglice która jest pomiędzy rurkami na pompie wtryskowej
    dizba
    Level 32  
    maniek1061 pisze o pompie Epic. arekp9 jaką masz pompę ? Na linkę czy sterowaną komputerowo ? Jeżeli komputerową, to o Epic było całe mnóstwo tematów na elektrodzie.