Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba Satellite c650 - Nie ładuje baterii. Dziwne zachowanie.

25 Kwi 2013 12:26 3408 1
  • Poziom 9  
    Witam ponownie.

    Jestem po wymianie dysku w Toshiba Satellite c650-17x. Wprawdzie jest masa takich przykładów na forum, ale opiszę mój, bo zdaje się być trochę inny.

    Po instalacji systemu(Win7 HP x64) nastąpiło dziwne zjawisko. Przy podłączonym zasilaczu zgasła dioda informujaca o podłączeniu zasilania i stanie baterii. Info w trayu pokazuje, że bateria włożona, ale nie ładuje. Nie pomagają "zabiegi" z wylaczaniem i wlaczaniem ACPI w menadzerze urządzen. Nie pomaga wyjmowanie/podlaczanie baterii. Caly czas to samo.

    Laptop z baterią, z podłączonym zasilaniem= dioda zasilania nie swieci i info, ze nie ładuje.
    Laptop z baterią, bez podłączonego zasilania=dioda zasilania nie świeci, z baterii schodzą % (czyli procz nieswiecacej diody ok)
    Laptop bez baterii, z podłączonym zasilaniem=dioda zasilania świeci, laptop działa ok.

    Wrzucam obrazki z BatteryMon:
    Toshiba Satellite c650 - Nie ładuje baterii. Dziwne zachowanie. Toshiba Satellite c650 - Nie ładuje baterii. Dziwne zachowanie.

    I TERAZ UWAGA!

    Pomyśałem, że to może wina Windowsa. Wyjąłem baterie i na laptopie bez baterii postawiłem system ponownie. Po ponownej instalacji systemu, odłączyłem laptopa, włożyłem baterię i podłączyłem zasilanie. Nagle, przy wyłączonym sprzęcie, zaświeciła się dioda sygnalizująca ładowanie. Po jakimś czasie zgasła. Włączyłem latopa i okazało się, że łądowało baterię, bo jest już 99%. Niestety nadal dioda nie świeci i jest info, że nie ładuje.

    Zaznaczam, że na eletronice się totalnie nie znam i wszelkie sugestie dotyczące pomiarów raczej nie wchodzą w grę :cry:

    Dodam jeszcze, że dziwi mnie zachowanie diody, sygnalizującej pracę dysku. Cały czas swieci ciągłym swiatelkiem, nie miga. To normalne?

    Laptop był w serwisie i jest po wymianie matrycy. Po powrocie znajomy dał mi go do sprawdzenia, bo nie mogl sie uruchomić, Okazało się, że dysk jest padnięty. Dysk już wymieniłem, zainstalowałem system, no ale takie cuda się teraz dzieją. Czy to możliwe, że "fachowcy" coś spaprali w serwisie i teraz takie kwiatki z elektroniką?

    Bedę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady.

    Pozdrawiam :)
  • Spec od komputerów
    Z tego co widzę, to problem może być ze sterownikiem baterii (napięcie ogniw cały czas na tym samym poziomie). W pierwszej kolejności należy sprawdzić baterię w innym laptopie lub załatwić inną baterię na próbę. System nie ma tutaj nic do rzeczy.