Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

iBOX AT-1300A subwoofer włącza się i od razu buczy...

25 Kwi 2013 14:09 2613 7
  • Poziom 7  
    Mam głośniki iBOX AT-1300A które zostały uszkodzone same z siebie. Głośniki normalnie podłączone pod radio ładnie grały w nocy na dworze i nagle subwoofer zaczął pod czas grania buczeć. Teraz jak podłączam do kontaktu subwoofer i pstrykam włącznik to buczy od razu. Nawet jak wszystko jest na minimum ustawione. Głośniki działają bo je sprawdzałem, ale prosił bym o pomoc z subwooferem. W razie czego mogę nagrać dźwięk buczenia albo film co się dzieje, jeśli to pomoże w wykryciu usterki.
    iBOX AT-1300A subwoofer włącza się i od razu buczy...
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 7  
    dj-MatyAS napisał:
    Z jaką głośnością? W jakiej wilgo0tności powietrza?
    Ten sprzęt na pewno nie jest przeznaczony do grania na imprezach (nawet niewielkich), w a tym bardziej nw dużym zawilgoceniu - a po zmierzchu obniża się temperatura, a wilgotność powietrza rośnie - chyba wiesz o tym?


    Głośność różnie była. :D W radiu albo basy i volume na full i tak z 1/5 wieża podgłoszona albo basy i volume na połowie i trochę bardziej radio podgłoszone. :D
    Wilgotność nie wiem jaka była, ale trochę była już rosa. :D To było z 24 na 25, więc z środy na czwartek. Tak wiem o tym, że rośnie wilgotność w nocy, ale myślałem, że może wytrzymają. :D Głośniki tak gdzieś się zepsuły po chyba 6h grania. Ale było jakieś inne tandetne radio z głośnikami, więc muzyka nadal była :D Radio było gorsze i grało mniej więcej tyle godzin, co tamte głośniki, a są całe.

    dj-MatyAS napisał:
    Jesli wyłącznie buczy - spalony wzmacniacz mocy. Jeśli słychać i muzykę na nim - możliwe, że "tylko" coś z zasilaniem.


    Tak słychać tylko buczenie włączam buczenie zero muzy. Ja myślałem, że to może na wyjściu z subwoofera do radia coś zawilgociało, bo jak odłączałem od razu za 1. razem głośniki od radia, to mnie trochę "walnął" prąd.

    dj-MatyAS napisał:
    Nie masz - tym bardziej oddaj do naprawy, bo sądząc z tego co można się zorientować na elektronice nie znasz się na tyle, żeby samodzielnie próbować naprawiać.


    Głośniki są już trochę stare i nie mają gwarancji. :D A ile może taka naprawa na oko kosztować? Bo lubiłem te basy. :D Mam kolegę, co się interesuje elektroniką niezupełnie taką. :D Ale może coś by się z nim razem zrobiło. :D Tylko bym musiał wiedzieć mniej więcej przez co tak buczy.

    Pawlik74 napisał:

    Teraz jak podłączam do kontaktu subwoofer i pstrykam włącznik to buczą od razu.
    dj-MatyAS napisał:
    Tu piszesz w liczbie mnogiej, a tu:

    (Mogło mi się pomylić szybko pisałem:D)Jak podłączałem te głośniczki same do dvd to cicho ale grały :D
    Pawlik74 napisał:

    Głośniki działają bo je sprawdzałem, ale prosił bym o pomoc z subwooferem.
    dj-MatyAS napisał:
    Wynika, że uszkodzony jest tylko kanał subwoofera. W końcu jak?


    Podłączam do prądu i buczy na fulla, a te głośniczki chyba dobre. :D Bardziej mi chodzi o subwoofer, bo go lubiłem za ładne basy. :D A ten kanał subwoofera to jakoś poważnie czy nie :D (to pytanie może być banalne i może dobić ludzi zaawansowanych :D ale w końcu napisałem, bo nie za bardzo wiem :D a chcę się dowiedzieć :D).

    EDIT- Głośniki też buczą, jak się je podłączy do subwoofera. Ale jak podłączę pod inny, to ładnie grają.
  • Poziom 7  
    A tu jak by co film :D Słabo widać bo telefonem nagrywane ale może coś ktoś zobaczy :D (Filmy trochę przyśpieszyło i dźwięk jak buczy jest nie w tedy co powinien :D)

  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 7  
    Tak głośniki buczą tak cicho ale buczą jak się je podłączy do subwoofera ale pod innym normalnie działają :D Założę się że głośnik basowy też działa tylko coś "zmusza" go do buczenia. Ale jak ma sprawdzić ten zasilacz ? Po prostu miernikiem czy dochodzi prąd na końcówkach?

    PS. Jaką notą katalogową ? jakoś nie rozumiem :D
  • Użytkownik usunął konto