Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth)

artursz 26 Apr 2013 20:21 29061 25
Renex
  • Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth)

Witam.

Przedstawiam swoją następną konstrukcję – tym razem wzmacniacz.
    Wymęczony po 2 latach.
    Wymiary wzmacniacza 350x260x70.
    Obudowa wykonana z blach aluminiowych 3mm oraz płaskownika Alu 70x10mm.
    Otwory wykonane na CNC.
    Całość anodowana.
    Napisy na panelu przednim i tylnym - grawerka laserowa.
    Maskownica LED-ów – cienka tektura wycinana laserowo.
    Panel przedni jest jednocześnie konstrukcją wsporczą dla płytek.
    W odróżnieniu od poprzedniej konstrukcji jako szybkę zastosowałem plexi kolorowe – brąz. Zdecydowanie lepiej się prezentuje niż przezroczyste.

Konstrukcja modułowa, każdy moduł na osobnej płytce.
    Płytki zamocowane na płycie montażowej z laminatu grubości 3mm bez-miedziowego.
    Moduły: zasilacz, wzmacniacz mocy, przedwzmacniacz, selektor wejść, przedwzmacniacz gramofonowy, płytka sterownika uC, płytka podświetlenia potencjometrów, moduł bluetooth.
    Końcówka mocy na LM3886 (z założeniem zmiany w przyszłości na tranzystorową), przedwzmacniacz na OPA3124, selektor wejść - przekaźniki.
    Wejścia wzmacniacza przełączane przy pomocy przycisków lub z pilota, regulacja głośności potencjometr z napędem – regulacja gałka lub pilot.
    Przyciski i gałki podświetlone podobnie jak w mojej wcześniejszej konstrukcji, plexi mleczne obrobione na CNC.
    Wskaźnik wysterowania (bardziej wskaźnik poziomu sygnału wejściowego) z Peak hold na BA6822, pełni bardziej rolę dekoracyjną, wpięty jest na wejściu przedwzmacniacza.
    ścianka boczna pełni rolę radiatora, z założenia wzmacniacz nie będzie pracować na maxa więc taki "radiator" w zupełności wystarcza.
    Wiem, brak otworów wentylacyjnych, ale nie ma potrzeby ich stosowania, w środku temperatura zbliżona do otoczenia.

Transformator 150VA trochę przewymiarowany jak dla tej konstrukcji, ale taki miałem (miał pracować w innym wzmacniaczu, plany się zmieniły)
    Końcówki zasilane symetrycznie 25V.
    Nie wykonywałem i nie planuję wykonywać pomiarów. Sprzęt z założenia nie ma bić "rekordów", ma zastąpić stary wzmacniacz Diory.
    Nie zależało mi na wyciśnięciu maksymalnej mocy, gra czysto bez przydźwięku.
    Miałem obawy, że przy tak rozproszonej konstrukcji będzie problem z zakłóceniami.
    Jednak pierwsze uruchomienie rozwiało moje obawy.

Kilka słów po co wejście Bluetooth.
    Bluetooth pojawił się z dwóch powodów: po pierwsze kupiłem kiedyś za około 90 PLN odbiornik Bluetooth z wyjściem audio i spodobała mi się jego współpraca z użytkowanym wzmacniaczem.
    Jedynym mankamentem była konieczność ładowania baterii.
    Tak więc postanowiłem zastosować go w nowej konstrukcji ale bez baterii. Po wysupłaniu go z obudowy i odłączeniu akumulatorka podłączyłem pod zasilacz 3,3V, działa całkiem przyzwoicie między innymi z telefonem jako źródłem dźwięku. Drugim powodem był fakt, że miałem już panel przedni ze zbyt dużą ilością otworów na przyciski i jakoś trzeba było zagospodarować jeden przełącznik (obudowa i płytka sterowania pierwotnie miały pracować we wzmacniaczu z preampem na scalaku).

Najważniejsze schematy w załączniku. Prośba o sugestie co można jeszcze poprawić.

Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth) Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth)Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth) Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth)

Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth)Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth)Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth)

Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth)Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth)Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth)Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth)

Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth)Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    artursz
    Level 12  
    artursz wrote 47 posts with rating 149. Live in city Wrocław. Been with us since 2006 year.
  • Renex
    Dragas
    Level 26  
    Czy mogę prosić o symbol lub namiary na ten odbiornik bluetooth?
    michas
    Level 23  
    Witam, ładne wykonanie. Koncepcja jest jaka jest - taką wybrał autor. Działa bez zakłóceń i o to chodzi we wzmacniaczu audio. Ja zmieniłbym jedno - obwódka w okół przycisku wyboru danego wejścia zmieniałaby kolor gdy to wejście jest aktywne. Byłoby wtedy przejrzyściej może ciekawiej :) życzę dalszych udanych konstrukcji :).

Pozdrawiam Michał.
    kazkla
    Level 19  
    Zapomniałeś kolego narysować na schemacie końcówek mocy dławików nawiniętych na rezystorach 10om. Nie widzę też pasty termoprzewodzącej pod lm3886.
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Pasta nie jest potrzebna, zwłaszcza że to obudowy z izolacją, więc i podkładek nie trza. Co do dławików, to ważne że są na PCB...

Może mnie się wydaje, ale wygląda na to, że z prawej obudowa nie jest najlepiej spasowana, a i jakieś plamy chyba są na pokrywie przy śrubie...
    Ogólnie konstrukcja całkiem estetyczna. Dobrze ogarnięta kabelkologia, wszystko pospinane ładnie i pozabezpieczane. Z zewnątrz też nieźle. Radiator wydaje się z lekka za mały na te końcówki jeno...
    zgf1
    Level 23  
    Również proszę o namiary na odbiornik bluetooth.
  • Renex
    artursz
    Level 12  
    Odbiornik B-Speech model:RX2.
    Co do plamy na pokrywie, jest to pozostałość po mocowaniu blach przy anodowaniu.
    androot
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Urgon wrote:
    AVE...

Pasta nie jest potrzebna, zwłaszcza że to obudowy z izolacją, więc i podkładek nie trza. Co do dławików, to ważne że są na PCB...

Może mnie się wydaje, ale wygląda na to, że z prawej obudowa nie jest najlepiej spasowana, a i jakieś plamy chyba są na pokrywie przy śrubie...
    Ogólnie konstrukcja całkiem estetyczna. Dobrze ogarnięta kabelkologia, wszystko pospinane ładnie i pozabezpieczane. Z zewnątrz też nieźle. Radiator wydaje się z lekka za mały na te końcówki jeno...

Hmm, to po co daje się pastę na rdzenie procesorów na płytach głównych?
    Pasta jest zawsze potrzebna, bo wypełnia wszelkie nierówności na styku, niezależnie czy są podkładki izolacyjne albo obudowa izolowana.
    kris6661991
    Level 25  
    Pasta jak najbardziej jest potrzebna! To że układ jest izolowany - swoją drogą, dzięki temu nie musimy stosować przekładek izolacyjnych. Lecz pasta jest konieczna, zapewnia ona o wiele niższą rezystancję termiczną styku między układem a radiatorem. Bez pasty przy głośniejszym słuchaniu układy zaczną się wyłączać (zabezpieczenia termiczne).
    Piglet11
    Level 12  
    Bardzo ładnie wzmacniacz się prezentuje. Mógłbyś coś więcej opisać o szybce? Jaka grubość oraz gdzie kupiłeś? Jestem w trakcie kostrukcji zasilacza regulowanego i zastanawiałem się nad wykorzystaniem plexi w taki sposób jak w twoim wzmacniaczu.
    Uszol 1990
    Level 29  
    Możesz opisać jak wygląda jakość dźwięku przesyłanego po bluetooth ;)?
    Anonymous
    Anonymous  
    artursz
    Level 12  
    W sprawie szybki. Grubość 6mm, obrobiona na CNC (kołnierz tak aby trzymała się w panelu). Kupiona z odpadów w firmie zajmującej się sprzedażą artykułów z PCV.

Co do dźwięku z Bluetooth, nie mam wygórowanych wymagań jak dla mnie jest ok.
    Dźwięk bez zakłóceń.

Co do pasty. Rozważałem możliwość użycia ale uwierzcie ani scalak ani tym bardziej ten "radiator" nie nagrzewają się prawie wcale. Jak już wspominałem z założenia miał to być wzmacniacz o niedużej mocy, nie zdarza mi się katować sąsiadów głośną muzyką. Przy najbliższej okazji dodam pastę.
    Co do wskaźnika to przy tak dużej szybce same kontrolki wejść zajmują niewiele miejsca i pozostałby duży obszar niewykorzystany stąd ten wskaźnik.
    szympek;)
    Level 20  
    Witam.
    Bardzo ładna konstrukcja. Obudowa nie do końca w moim stylu, ale bardzo mi się podoba.
    Jaki koszt wykonania obudowy?
    Co do plexy to ona jest czymś od tyłu podklejona i wycięte są tylko otwory na wyświetlacze?
    Anonymous
    Anonymous  
    Grzegorz Markowski
    Moim zdaniem zaciski głośnikowe są niepraktycznie wykorzystane. Patrząc od przodu wzmacniacza, zaciski lewego lewego kanału powinny być po lewej, a zaciski prawego kanału, po prawej stronie. Obecnie jest odwrotnie i podłączanie kabli głośnikowych nie jest intuicyjne.

GM
    artursz
    Level 12  
    Faktycznie, spojrzałem na fabryczne wykonanie to zaciski głośnikowe są odwrotnie, niby drobiazg ale...
    Pastę dodam i jak się da to pomęczę go przez godzinę na maxa.
    Co do kosztów. Około 350 PLN za gotową obudowę (materiały, obróbka, anodowanie).
    Za plexą jest maskownica z tektury wycięta laserem. Wzmacniacz (LM3886, preamp OPA2134 + wejście Bluetooth)
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    artursz
    Level 12  
    Nie sprawdzałem na 4ohm.
    Na 8ohm dopiero będę testować przy maksymalnej mocy. Do 1/3 mocy, temperatura "radiatora" wzrasta minimalnie powyżej temperatury otoczenia.
    krz7sztof
    Level 14  
    Urgon wrote:
    AVE...

Pasta nie jest potrzebna, zwłaszcza że to obudowy z izolacją, więc i podkładek nie trza.

Trzeba trzeba. Mam zrobiony wzmacniacz stereo na LM3876 w obudowach (wcześniej bez, zwykłe) i bez pasty temperatura przy tym samym radiatorze wzrosła by nieubłagalnie.

Gratuluję tak udanej konstrukcji z super barwą dźwięku układami firmy National Semiconductor :)
    przemo-lukas
    Mi wzmacniacz zupełnie się nie podoba. Ale fakt, że jest kilka brzydactw firmowych, które z chęcią postawił bym w pokoju. Tu należy przyznać, że całość wykonana z pomysłem, bardzo estetycznie. Same końcówki znam i przyznam, że brzmią ciekawie. Nie słyszałem jedynie w połączeniu z tym preampem. Bura należy się jedynie za "tył" urządzenia. Przy takiej dbałości o detale zastosował bym zaciski głośnikowe akceptujące "banany" i "widełki", oraz gniazdo IEC z bezpiecznikiem. Tak jako wisienka na torcie i ułatwienie nieco życia. ;)
    wie8
    Level 16  
    Witam,
    ciekawy patent z podświetleniem pokręteł i przycisków.

Pokrętła toczone na zamówienie ? Najbardziej interesuje mnie ten przycisk ON bo sam czegoś takiego szukałem lecz w stali nierdzewnej lub alluminium ale nie znalazłem. Udało mi się kupić fajny metalowy przycisk z kołnierzem podświetlonym typu pierścień ale ten rozleciał się nim zdążyłem go zamontować - tak więc pieniądz wydany w błoto.

Bardzo prosiłbym o podanie namiarów na firmę która zajmowała się obróbką tych materiałów (jeśli nie publicznie to na priv). I jeszcze jedno pytanko, rysowałeś cady żeby to zrobili ?

Pozdrawiam.

Piękna konstrukcja.