Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Almera Tino 1.8 - Czujniki Położenia wału i wałka.

Dulan 26 Apr 2013 21:11 16578 13
Texa Poland
    Dulan
    Level 26  
    Witam.
    Może ktoś miał takiego pacjenta i powie mi jak to jest z tymi czujnikami.
    Czy czujnik położenia wału (według moich not, to A29-630-BJ1) można zastąpić czujnikiem o oznaczeniach A29-630-BJ0, który jest dedykowany jako czujnik wałka rozrządu.
    Wiadomo, że wizualnie nie ma różnicy, a po zamianie miejscami tych czujników komputer nie wywala błędów (na marginesie auto nie pali - brak iskry).

I pytanie następne. Czy sterownik MEC20-705 w tym aucie jest na tyle "inteligentny", że wyłapie niepoprawne działanie czujnika wału?, bo odpięcie jego rejestruje prawidłowo jako błąd obwodu.
    Dziękuję.
  • Texa Poland
    żałosna udręka
    Level 34  
    Jeśli to N16 to pokaże na kompie obroty i synchronizację lub jej brak na rozruszniku. Brak synchronizacji nie jest zapisane jako błąd. Nie wiem czy wyskoczy jak będziesz kręcił kilka minut. Może. W czym jest problem?
  • Texa Poland
    Dulan
    Level 26  
    Auto zgasło i nie odpala. Brak błędu.
    Nie ma iskry na świecach. Brakowało napięcia 12V na cewkach WN. Przyczyną był błędnie podłączony przekaźnik przez "gaziarzy". Tej usterki się pozbyłem.
    Masa i zasilanie na cewki jest, ale brak ich sterowania (sterowane są plusem).
    Nie zapinałem jeszcze oscyloskopu na czujnik.
    Zostają tylko dwie możliwości, czujnik poł. wału lub ECU i innych nie ma.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Teraz ja mam pytanie, czemu nie zapniesz diagnostyki,nie sprawdzisz choćby czy widzi obroty wału. Potem odepnij czujnik wałka i zrób ten sam test. Jeśli obroty wału widzi za każdym razem, oba czujniki sprawne.
    Dulan
    Level 26  
    KTS i Launch dla tego auta mają podgląd jedynie czujnika wałka, na którym widać obroty wałka.

Padł ECU, wymieniłem i działa.
    Ciekawostka. Nie chciał odpalić bez sterownika gazu BRC mimo, że przekaźnik systemowy podawał napięcia na czujniki Halla i cewki, a iskry nadal nie było. Nie dociekałem już czemu tak jest, ale jest to nieco dziwne.

Na schemacie zaznaczyłem co było prawidłowe, a iskry nie było:
    Czerwony- zasilanie OK
    Niebieski - sygnały OK
    Czarny- Masy OK
    Żólty ( piny: 38, 37, 36, 35) brak sterowania cewek.

ladamaniac
    Level 39  
    Dulan wrote:
    KTS i Launch dla tego auta mają podgląd jedynie czujnika wałka, na którym widać obroty wałka.

Padł ECU, wymieniłem i działa.
    Ciekawostka. Nie chciał odpalić bez sterownika gazu BRC

Sterownik gazu rozcina wtryski. Musiałbyś zmostkować pomarańczowe z fioletowymi we wtyczce.
    Dulan
    Level 26  
    Zgadza się, tylko, że wtryski pracowały z centralką gazu jak i bez niej.
    Rozrusznik kręcił wtryski rozpylały (smród benzyny z wydechu i wilgotne świece).
    Nie pojmuje jedynie czemu odcinał sterowanie cewek.
    gifter
    Level 11  
    A ja podpytam :) czy w tym silniku 1.8 czujnik wału korbowego i wałka rozrządu jest taki sam? Bo słyszałem że tak ale albo są dwa proste albo dwa takie same z wtyczką pod kątem, ktoś może to potwierdzić?
    autoas
    Level 42  
    W Micrze 1.2 czujnik wałka krzywy a wału prosty, można zamienić ale po usunięciu zabezpieczenia szlifierką...
    Właśnie walczę z tym autem (K12), gdzie występuje tylko błąd P0340, ale chodzi nie równo i czasami gaśnie...
    Dulan
    Level 26  
    autoas wrote:
    W Micrze 1.2 czujnik wałka krzywy a wału prosty, można zamienić ale po usunięciu zabezpieczenia szlifierką...
    Właśnie walczę z tym autem (K12), gdzie występuje tylko błąd P0340, ale chodzi nie równo i czasami gaśnie...

Rozrząd wymieniony?
    damdam

Level 34  
    lekko się już naciągnął.
    arkadiustr
    Level 15  
    Dla potomnych dodam, że w tym silniku tzn. QG18DE czujnik położenia wału korbowego można podmieniać z czujnikiem wałka rozrządu (i w drugą stronę oczywiście). Informację taką uzyskałem od serwisu Nissana.
    Dulan
    Level 26  
    Rozwiązanie w temacie. Zamykam.