Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wolny transfer w sieci lokalnej .

greku69 27 Apr 2013 12:31 2964 22
    greku69
    Level 20  
    Witam
    transfer danych pomiedzy komputerem a Evolve infinity przez router jest zawsze 4.2 Mb/s.
    Komputer to MacBook Pro, 1000mbps
    Router to Technicolor, TG582n 100mbps
    Evolve Infinity DualCorder, 1000mbps
    wszystko podpiete kablami a do transferu uzywam FilleZilli. na poczatku kopiowania zaczyna okolo 8Mb/s ale po chwili spada do 4.2Mb/s zawsze...
    router jest tu slabym ogniwem ale z tego co czytalem to powinnien przepuscic 8 - 12 Mb/s ..
    z gory dzieki za pomoc ...
    User removed account
    Level 1  
    greku69
    Level 20  
    przy polaczeniu bezposrednim jest dokladnie tak samo spada po chwili do 4.2Mb/s. sterowniki w evolve to raczej sa z firmware tak ze sie nie da przeinstalowac a do MBP sa z systemem tak ze tez slabo... z kablem sprobuje pozniej i napisze co jest .
    greku69
    Level 20  
    Witam
    Zamiana kabla na nowy nic nie pomogla transfer nadal jest 4.2mb/s...ten sam nowy kabel pomiedzy MBP a Evolve tez nie pomogl czyli router raczej jest ok i cos jest w ustawieniach sieciowki w MBP
    Jakies inne pomysly ?
    Dzieki
    greku69
    Level 20  
    po przeszukaniu sieci raz jeszcze znalazlem info na temat kabli i ponoc tylko cat6e moze dac rade z 1000mbps... narazie czekam na kable .dam znac czy dalo rade :)
    User removed account
    Level 1  
    greku69
    Level 20  
    no niby tak ale MBP i Evolve razem spiety tez ma 4.2mb/s tak ze cos jest nie tak... z reszta nowe kable nie zaszkodza...
    User removed account
    Level 1  
    greku69
    Level 20  
    nie mam nic innego wiec nie sprawdze...natomiast w ustawieniach sieciowki mozna zmienic predkosc ale jak dam na manual i predkosc 1000mbps to nie moze nawiazac polaczenia tak ze podejzewam slaby kabel. Wolny transfer w sieci lokalnej .
    greku69
    Level 20  
    witam
    po dlugich zmaganiach z evolvem nadal nic ...
    troche sie zmienila sytulacja w sprzecie: MBP , iMac i Evolve jest podpiety do Airport Extreme kablami (cat6e) technicolor router w Bridge Mode podpiety do Airport...
    Pomiedzy MBP i iMac predkosc to okolo 100Mb/s do 150Mb/s moze wiecej w porywach 3Gb plik przesylam w 40 sec, natomiast do Evolva madal 4.1Mb/s . jak zmienilem kabel z MBP doAirport transfer spadl do okolo 1.5Mb/s. Opcje do sieci w Evolve to:
    Wired Lan Setup a w srodku:
    DHCP IP (auto) --->DHCP(auto) lub DNS(manual)
    FIX IP(manual)

jest mozliwosc ze ta gigowa sieciowka to sciema ?
    dzieki za pomoc
    kurarob
    Level 9  
    A może on rezerwuje połowę transferu na full duplex? Spróbuj wyłączyć full duplex i spróbować tylko wysyłania. Wtedy być może cała prędkość pójdzie na jedną operację.
    greku69
    Level 20  
    Rozumiem ze mam to zmienic w ustawieniach sieciowki w macu?
    Narazie mam ustawione na Auto
    kurarob
    Level 9  
    Myślę, że tak. w Macach nie jestem już niestety tak oblatany.
    greku69
    Level 20  
    Niestety probowalem roznych kombinacji i nie dziala, nadal 4.1Mb/s
    Kamerzysta
    Level 17  
    Jaki jest tam dysk zamontowany? Możliwe, że jest on wąskim gardłem..
    greku69
    Level 20  
    Tez o tym myslalem ale tam jest sata II 2TB, tak ze chyba powinien dac rade szybciej...
    bogiebog
    Level 43  
    Spróbuj przetestować dwoma PC-tami kablami podłączonymi do routera.
    Zamiast filezilla użyj iperf.exe
    komp1: iperf -s
    komp2: iperf -c IP_KOMP1
    Quaras
    Level 14  
    na początek zmień kabel i zobacz jaki to przyniesie efekt.
    greku69
    Level 20  
    polaczenie z komputerami przez ruter jest ok do 150Mb/s ale z zadnego z nich transfer na Evolva nie jest szybki zawsze spada do 4.1Mb/s...ten iperf jest na win ja mam os x ...
    Quaras ---> kable juz zmienialem kilka razy

Dodano po 1 [minuty]:

Moze ktos wie czy Evolve ma jakas pomoc techniczna ? Na ich stronie nic nie moge znalesc...

Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

probowalem paroma innymi programami i to samo :(
    w druga strone jest troche lepiej bo 5.6Mb/s
    nie mam pojecia co jeszcze mozna by sprobowac?
    marek1712
    Level 16  
    jPerf jest za to na MAC OS:
    http://jesterpm.net/downloads

Art na Chip.pl o tym [ulr=http://www.chip.pl/testy/akcesoria/odtwarzacze-plikow-multimedialnych/evolve-blade-dualcorder-hd]dekoderze[/url]. Tam mają lepsze wyniki ale też kicha. IMO dysk jest walnięty albo coś. W wielu firmach mam GbE na CAT5e i do 50m bez problemów działa (tam gdzie nie ma mocnych zakłóceń zewn.).
    greku69
    Level 20  
    no 12Mb/s to by pomoglo... mimo ze to nie to co powinno byc....
    podpiolem do evolva dysk na usb i cos tam skopiowalem i jest to samo tak ze dysk jest ok
    marek1712
    Level 16  
    Pamiętaj: 12Mb =/= 12MB ;)
    Nie ma jakiegoś nowszego firmware do tego urządzenia? Pytanie czy kopiując dane na dysk przenośny nie wykorzystuje on wewnętrznego... Musiałbyś wyciągnąć ten ze środka.
    greku69
    Level 20  
    firmware instaluje jak sie tylko cos pokaze...