Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy komputer będzie działał przy 3 kościach ram?

matiwoj11 27 Apr 2013 18:03 18585 17
    matiwoj11
    Level 12  
    Witam,
    Mam bardzo proste pytanie:
    Czy komputer zadziała z 3 kośćmi RAM (Płyta)
    RAM - to i to
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    Będzie działał, ale sugeruję jednak nie brać GoodRam. Lepiej dołożyć kolejne 2x4GB Patriota. Będzie pracowała płyta w DUAL.

Przy Twojej konfiguracji, pomijając wątpliwą jakoś GoodRam'ów, będzie możliwa praca tylko w trybie SINGLE.
    Oximon
    Level 27  
    matiwoj11 wrote:
    pomijając wątpliwą jakoś GoodRam'ów

Poważnie? A przypadkiem GoodRam'y nie mają dożywotniej gwarancji?
    swiercm
    Oximon wrote:
    matiwoj11 wrote:
    pomijając wątpliwą jakoś GoodRam'ów

Poważnie? A przypadkiem GoodRam'y nie mają dożywotniej gwarancji?

Proponuję koledze przejżenie choćby ostatnich tematów związanych z instalacją/składaniem PC przy użyciu właśnie pamięci GoodRam. Nie chodzi o gwarancję, a awaryność/kompatybilność w porównaniu do Patriotów i Corsair'ów. Są dosyć problematycznymi pamięciami niestety. To samo dotyczy także, niestety, pamięci Kingston HyperX.
    Arteko77
    Level 27  
    To tylko takie przekonanie... HyperX sie zle podkręcały... Nie były wadliwe.
    swiercm
    Arteko77 wrote:
    To tylko takie przekonanie... HyperX sie zle podkręcały... Nie były wadliwe.

Ale i tak chyba zgodzicie się ze mną panowie, że lepiej jest dołożyć 2x4GB tej samej firmy, o tych samych parametrach, niż mieszać układ, tracąc DUAL.
    elektryku5
    Level 39  
    Hmm, czy ja wiem czy traci... Ja podczas eksperymentów zamontowałem 4 inne kości 512MB DDR2, timingi, napięcie i częstotliwość ustawione na stałe w BIOS -działa.
    swiercm
    elektryku5 wrote:
    Hmm, czy ja wiem czy traci... Ja podczas eksperymentów zamontowałem 4 inne kości 512MB DDR2, timingi, napięcie i częstotliwość ustawione na stałe w BIOS -działa.

Racja. Będzie działać. Schody mogą dopiero zaczynać się przy OC, gdy pamięci wolniejsze nie będą mogły dostosować swoich timingów do tych szybszych.
    Ale to nie jst treścią tego tematu.

Odpowiadając jednoznacznie na pytanie Autora - będą działać.
    Pete_O
    Level 31  
    matiwoj11 wrote:
    Czy komputer zadziała z 3 kośćmi RAM

swiercm wrote:
    Odpowiadając jednoznacznie na pytanie Autora - będą działać.

Potwierdzam: będzie działać, ale: nie w dualu. Zatem, moim zdaniem: nie warto zakładać 3 kości - 2 albo 4, ale nie 3! Bo co z tego, że będzie 3*4GB=12GB zamiast 2*4GB=8GB, jeśli wydajność komputera się... zmniejszy? To już lepiej mieć te 8GB i dual channel, poczekać aż pamięci stanieją i dokupić potem kolejne 2*4GB. Albo, jak już się chce koniecznie mieć 12GB natychmiast, założyć 2*4GB+2*2GB - wyjdzie pewnie nawet taniej niż 3*4GB a dużo szybciej będą działać w dualu niż bez.
    wariato
    Level 43  
    W przypadku platformy Sandy/Ivy i tak to nie ma wielkiego znaczenia czy będzie DC czy nie oraz czy pamięci się dobrze podkręcają lub wcale.
    Pete_O
    Level 31  
    wariato wrote:
    W przypadku platformy Sandy/Ivy i tak to nie ma wielkiego znaczenia czy będzie DC

Tak? Nie ma znaczenia, czy dual channel, czy nie - a niby dlaczego? Rozwiń swój wywód, bo obawiam się, że mówisz od rzeczy. Masz jakieś testy wydajności, które potwierdzają Twoją opinię?
    wariato
    Level 43  
    Pete_O wrote:
    Masz jakieś testy wydajności, które potwierdzają Twoją opinię?

Jasne, wystarczy że poszukasz.
    daavid117
    Level 42  
    O ile pamiętam było też coś takiego jak asymetric dual channel. W płytach z chipsetem Intela powinno to więc działać w takim trybie. Poza tym j/w przy standardowym użytkowaniu zysk z dual channel jest bardzo niewielki.
    Kasek21
    Level 43  
    Pete_O wrote:
    Tak? Nie ma znaczenia, czy dual channel, czy nie - a niby dlaczego? Rozwiń swój wywód, bo obawiam się, że mówisz od rzeczy.

Nie ma różnicy w normalnym użytkowaniu - różnica jest w testach i duża tylko w syntetykach.
    Pete_O
    Level 31  
    wariato wrote:
    Pete_O napisał:
    Masz jakieś testy wydajności, które potwierdzają Twoją opinię?

Jasne, wystarczy że poszukasz.

Kasek21 wrote:
    Nie ma różnicy w normalnym użytkowaniu - różnica jest w testach i duża tylko w syntetykach.

Do wariato: Czyli jednak nie warto szukać czegoś, co nie istnieje, bo Kasek21 zwłaśnie potwierdził, że testy i "syntetyki" przeczą Twojej tezie - tak jak myślałem. No, ale co ja tam mogę wiedzieć?
    Do Kasek21: Chcesz powiedzieć, że testy i "syntetyki" (nota bene: syntetyki to chyba też testy - tzn. pewna odmiana testów, ale to szczegół) nie mają przełożenia na normalne użytkowanie? Ja myślę, że w 90% przypadków będziesz miał rację. Ale moim zdaniem nie można zakładać z góry, że ktoś, kto zamiast 8GB RAM potrzebuje 12 GB, zamierza poprzestać na "normalnym użytkowaniu" - cokolwiek to wg Szanownego Kolegi znaczy?
    Kasek21
    Level 43  
    Przy wyborze pomiędzy Dual Channel, a ilości pamięci RAM jedynym słusznym wyborem jest większa ilość pamięci.

Pete_O wrote:
    Ale moim zdaniem nie można zakładać z góry, że ktoś, kto zamiast 8GB RAM potrzebuje 12 GB, zamierza poprzestać na "normalnym użytkowaniu" - cokolwiek to wg Szanownego Kolegi znaczy?

Nie 12GB tylko 10GB - autor tematu pytał o to czy po dokupieniu 2x4GB będzie mógł zostawić posiadany moduł 2GB. Z czasem będzie mógł wymienić te 2GB na 2x4GB czy 2x8GB. Nie ma najmniejszego sensu dążyć na siłę do DC ponosząc dodatkowe koszty bo zysk z trybu DC jest zbyt mały.

Różnica w grach.
    Tu różnica dla trzech trybów:

Tu masz różnicę pomiędzy czterema różnymi trybami:

Masz wątpliwości/chcesz zobaczyć więcej testów skorzystaj z Google.
    Pete_O
    Level 31  
    Kasek21 wrote:
    Przy wyborze pomiędzy Dual Channel, a ilości pamięci RAM jedynym słusznym wyborem jest większa ilość pamięci.

Pete_O napisał:
    Ale moim zdaniem nie można zakładać z góry, że ktoś, kto zamiast 8GB RAM potrzebuje 12 GB, zamierza poprzestać na "normalnym użytkowaniu" - cokolwiek to wg Szanownego Kolegi znaczy?

Nie 12GB tylko 10GB - autor tematu pytał o to czy po dokupieniu 2x4GB będzie mógł zostawić posiadany moduł 2GB. Z czasem będzie mógł wymienić te 2GB na 2x4GB czy 2x8GB. Nie ma najmniejszego sensu dążyć na siłę do DC ponosząc dodatkowe kości bo zysk z trybu DC jest zbyt mały.

Przepraszam za niedopatrzenie - faktycznie trzecia kość to 2GB, tylko nie wiem, skąd wniosek, że chodzi o to, by do 2GB dokupić jeszcze 8, bo z analizy treści wypowiedzi w tym wątku to w żaden sposób nie wynika. Wygląda za to tak, że Autor zamierza po prostu kupić 3 kości pamięci.
    Natomiast wg mnie to zmienia postać rzeczy na tyle istotnie, że w tej sytuacji tym bardziej pozwolę sobie nie zgodzić z pierwszą tezą Kolegi, gdyż:
    Jeśli użytkowanie ma być "normalne", kiedy to DC czy SC - jest wówczas wg Kolegi bez różnicy, to tym bardziej nie zrobi żadnej różnicy, czy będzie 8GB, czy 10 GB pamięci; jeśli "ponadnormalne", to uważam, że zysk wydajności z Dual Channel (tak bagatelizowany tutaj) zrekompensuje z nawiązką obecność 8GB zamiast 10GB - bo to naprawdę niewielka różnica wielkości pamięci.
    A! - przerzucamy się testami? Proszę bardzo:
    http://www.overclockers.com/forums/showthread.php?t=708205
    Cytuję podsumowanie:
    "Right away we can see that even at the reduced speed the Dual Channel (Green) is out performing the Single Channel configuration (Red) in the FFT size calculations, the Dual Channel mode though is just barely slower in the Bit Trials which is to be expected as we have reduced the CPU clock speed by 100mhz. This reduced Bit Trial speed is great as we should expect to see this happen. I have also taken a few results from the GIMPS site just for comparison of the closest i5 and one with a massively higher clock speed with the i7.
    Conclusion - as we all have read and should be aware, Dual Channel is surely faster even when attempting to mimic that ideal with the IMC working in tandem on Single Channel, it just does not keep up. In this case, we see that the best balance for the system is to give up the headroom on the CPU and keep the Dual Channel configuration."
    Tłumaczenie - patrz google. ;-)
    PS.
    Kasek21 wrote:
    Tu masz różnicę pomiędzy czterema różnymi trybami:

A zauważyłeś, że ten drugi diagram dowodzi też, że w wypadku tej gry nie ma różnicy między 4GB, 8GB, 12GB, czy 16GB? Zatem ona jest kompletnie niemiarodajna - jeśli chodzi o ocenę przydatności DC vs SC. Po prostu test był robiony na systemie, gdzie wąskim gardłem nie była ilość czy tryb pamięci, tylko coś innego.
    Kasek21
    Level 43  
    Dajesz link do testu syntetycznego - przecież napisałem:
    Kasek21 wrote:

Pete_O wrote:
    A zauważyłeś, że ten drugi diagram dowodzi też, że w wypadku tej gry nie ma różnicy między 4GB, 8GB, 12GB, czy 16GB? Zatem ona jest kompletnie niemiarodajna - jeśli chodzi o ocenę przydatności DC vs SC. Po prostu test był robiony na systemie, gdzie wąskim gardłem nie była ilość czy tryb pamięci, tylko coś innego.

Tak zauważyłem i tu nie problemem jest "coś innego" - widać, że w grach nie ma różnicy (lub jest ona minimalna) w porównaniu trybów SC czy DC czy TC czy QC - a gra po prostu zadowala się małą ilością pamięci operacyjnej.

Autor tematu dostał odpowiedź i jak widać więcej pytań nie ma.