Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pomiar wartoci PWM - czas trwania impulsu

Polders 28 Kwi 2013 13:16 3222 14
  • #1 28 Kwi 2013 13:16
    Polders
    Poziom 10  

    Witam, korzystam z takiego urządzenia http://sklep.avt.pl/p/pl/48560/regulator+impulsowy++-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html, daje ono sobie świetnie rady przy sterowaniu zaworów PWM`em. Problem się jaki powstał to taki, że nie mogę dokładnie zmierzyć jaki jest dokładny impus wypełnienia. Chciał bym odczytywać ów sygnał w wartościach procentowych czyli np. 40 do 60 czas otwarcia jest pierwszy, a czas zamknięcia drugi.

    Proszę o jakąś podpowiedź gdzie mogę tego szukać bo jestem zielony i nie wiem jak to ugryźć.

    Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.

    0 14
  • #2 28 Kwi 2013 13:33
    janszy3643
    Poziom 29  

    Wystarczy zwykły oscyloskop.

    0
  • #4 28 Kwi 2013 15:43
    jarek_lnx
    Poziom 43  

    Można przebieg prostokątny z wyjścia uśrednić układem RC i zmierzyć napięcie woltomierzem, napięcie to porównać z napięciem zasilania, z tego wyliczyć wypełnienie.

    0
  • #5 28 Kwi 2013 21:14
    Polders
    Poziom 10  

    Korzystam w tej chwili z oscyloskopu ale to jest wartość szacunkowa. A ja potrzebuję dokładnej infrmacji.

    To urządzenie któro pokazałem ma 2 częstotliwości do wyboru 25 i 400 Hz.

    0
  • #6 28 Kwi 2013 22:26
    kaka0204
    Poziom 28  

    Polders napisał:
    Korzystam w tej chwili z oscyloskopu ale to jest wartość szacunkowa

    Kolego... W czym problem? Rozciągnij przebieg na cały ekran i wtedy będziesz mógł zrobić pomiar dość dokładnie. Jest to oscyloskop analogowy, czy cyfrowy?

    0
  • #7 29 Kwi 2013 12:12
    janszy3643
    Poziom 29  

    Polders napisał:

    Korzystam w tej chwili z oscyloskopu ale to jest wartość szacunkowa.

    Jak wartość szacunkowa jest to najlepsza metoda, jeżeli oczywiście potrawisz odczytać jednostki na osi czasu "X"

    Zawsze możesz podłączyć częstotliwościomierz liczący jeżeli taki posiadasz i ustawić wyzwalanie odpowiednimi zboczami by dokładnie zmierzyć czas trwania poziomu wysokiego i niskiego.

    0
  • #8 30 Kwi 2013 09:14
    jarek_lnx
    Poziom 43  

    Cytat:
    Korzystam w tej chwili z oscyloskopu ale to jest wartość szacunkowa. A ja potrzebuję dokładnej infrmacji.
    Jak dokładnej? oscyloskop cyfrowy z długim buforem umożliwia dosyć dokładny pomiar.

    Cytat:
    Chciał bym odczytywać ów sygnał w wartościach procentowych czyli np. 40 do 60 czas otwarcia jest pierwszy, a czas zamknięcia drugi.


    Co chcesz osiągnąć, wykonać pomiar, czy zbudować przyrząd do pomiaru?.

    0
  • #9 30 Kwi 2013 21:40
    Polders
    Poziom 10  

    Chciał bym właśnie zbudować przyrząd do pomiaru. Zanim odczytam oscyloskopem to minie chwilę czasu, a potrzebuję szybko odczytać wynik. Niestety nie posiadam oscyloskopu cyfrowego, mam tylko analogowy.

    http://www.autoelektronika.pl/index.php/oferta-wyposazenia/testery-2/tester-mechanizmow-wykonawczych

    Używałem czegoś takiego i coś podobnego chciałbym zbudować, ale nie do końca wiem jak. W tym celu napisałem właśnie tutaj. Bo sterowanie mam zrobione na układzie avt (pokazanym wyżej), kilka częstotliwości to również nie problem. Ale problemem jest pomiar współczynnika wypełnienia.

    1
  • #10 30 Kwi 2013 22:11
    jarek_lnx
    Poziom 43  

    Pytałem o dokładność.

    Można to zrobić analogowo tak jak napisałem powyżej, żeby było dokładne potrzeba układu formowania impulsów, który da ściśle określone poziomy logiczne na wyjściu.
    Można to zrobić cyfrowo - konstrukcja podobna do czasomierza/częstościomierza, dwa liczniki, kilka bramek.
    Można zrobić na mirokontrolerze.

    0
  • #11 30 Kwi 2013 22:24
    Polders
    Poziom 10  

    Najlepiej jak by to było dokładne do 1 impulsu.

    0
  • #12 01 Maj 2013 09:10
    jarek_lnx
    Poziom 43  

    Cytat:
    Najlepiej jak by to było dokładne do 1 impulsu.

    Nie rozumiem, co właściwie chcesz mierzyć, mowa była o wypełnieniu - zazwyczaj wartość podaje się w %, więc niedokładność tak samo (np ±10%, albo ±0,001%)
    Było też wspomniane o czasach, więc jednostką są sekundy, można zmierzyć np dla "25Hz" czasy 17,8ms i 29,5ms ±0.1ms (nie spodziewaj się że będzie dokładnie 25Hz, więc suma czasów stanu wysokiego i niskiego nie da dokładnie 40ms)

    0
  • #13 01 Maj 2013 13:44
    Polders
    Poziom 10  

    Ja cały czas mówię o %, czas miałem na myśli również w %. Dokładność jaka mnie interesuje to 1% bo odczyt na wyświetlaczu jest w liczbach naturalnych.

    Od czego musiał bym zacząć aby zbudować ten układ na mikrokontrolerze?

    0
  • #14 01 Maj 2013 16:07
    kaka0204
    Poziom 28  

    Polders napisał:
    Od czego musiał bym zacząć aby zbudować ten układ na mikrokontrolerze?

    Masz jakieś doświadczenie w pisaniu programów na µC?

    0
  • #15 01 Maj 2013 16:09
    Polders
    Poziom 10  

    Tutaj jest jedyny problem bo akurat tego nie umiem. Ale myślę, że dało by się to jakoś obejść, są inni którzy to umieją.

    0