Witam, posiadam tv Sony KDL-37S5500 i zastanawiam się nad kupnem jakiegoś tv box-a, aby mieć internet oraz oglądać programy nadawane cyfrowo w mojej kablówce. Znalazłem takie oto urządzonka:
1. TV HOME BOX DVB-T OVERMAX OV-MM-05 ANDROID 4 WiFi + GRATIS DODATKOWA KLAWIATURA BEZPRZEWODOWA Z MYSZKĄ BEZPRZEWODOWĄ WRAZ Z STACJĄ DOKUJĄCĄ ORAZ KABEL HDMI DO TV.
2. Measy U2C Dual Core Rk3066 Android PC mini Wbudowany Bluetooth +kamera + mikrofon PC Mini HDMI Dongle Android TV Klawiaturo-myszą bezprzewodową Mele F10.
3. Measy U2C Dual Core Rk3066 Android PC mini Wbudowany Bluetooth +kamera + mikrofon PC Mini HDMI Dongle Android TV Klawiaturo-myszą bezprzewodową RC12.
4. Smart TV Android Dongle przystawka do telewizora - Android 4.0 - WiFi - USB.
Nie grzebać się w starociach. Do smart TV coś naprawdę nowego polecam : http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-New-Quad-Core-Android-4-2-TV-Box-RK3188-2GB-DDR3-8GB-Support-Bluetooth/1014363856.html Koniecznie bezprzewodowa klawiaturka do tego. To z naziemną TV (DVB-T) nie ma nic wspólnego. Tylko z szybkim internetem bardzo dobrze współpracuje.Najlepiej po kablu, ale wi-fi też jest. Ważne że na A9 Quad-Core (RK3188) - najnowszy i najszybszy. Najogólniej to taki smartfon na Androidzie 4.2 z wyświetlaczem poprzez HDMI na TV.
Generalnie im nowszy Android tym lepiej, nowszy system ma więcej sterowników do cyfrowych kamer USB itp. Są programy które działają tylko na nowszej wersji Androida ale wszystkie stare będą też działać na nowszym systemie (automatyczne upgrade z PLAY MARKET) więc lepiej mieć nowszy. Najważniejsze jest aby w miarę możliwości był najnowszy procesor i największa ilość RAM-u aby programy nie przycinały i działały stabilnie, w zależności jedne bardzie potrzebują jednego a inne tego RAM-u. Fajny sprzęcik znajdziecie na electrogate.pl wpisując np TV BOX albo TV Android. Tam będą też filmy z działania sprzętu.
Generalnie im nowszy Android tym lepiej, nowszy system ma więcej sterowników do cyfrowych kamer USB itp. Są programy które działają tylko na nowszej wersji Androida ale wszystkie stare będą też działać na nowszym systemie (automatyczne upgrade z PLAY MARKET) więc lepiej mieć nowszy. Najważniejsze jest aby w miarę możliwości był najnowszy procesor i największa ilość RAM-u aby programy nie przycinały i działały stabilnie, w zależności jedne bardzie potrzebują jednego a inne tego RAM-u. Fajny sprzęcik znajdziecie na electrogate.pl wpisując np TV BOX albo TV Android. Tam będą też filmy z działania sprzętu.
Tam są 4 produkty na krzyż, faktycznie wybór))
Wyszukiwarka Google i hasło "Best mini pc tv" i wywali ci tego o jakieś 1000% więcej:)
Lub w Googlach: "youtube+best mini pc tv compare"
Nie przeczę, jednak moim zdaniem warto się trochę zastanowić nad ich kupnem.
W opisie nie ma nic na temat xbmc które jest dziś standardem jeśli chodzi o domowy media player. Sam procesor - nie jest już najnowszy, bo od ponad 10 miesięcy jest już RK3188, który jest naprawdę solidnym wsparciem sprzętowym.
Ja bym raczej polecał coś konkretnego, jak np. MINIX NEO X7 - kosztujący do 130 dolarów lub do 100 funtów.
Masz wifi dual band z zewnętrzną anteną, dedykowane wsparcie sprzętowe dla xbmc. Android 4.2 JB a nie 4.0 IS jak w tym tv box z tej strony... To tak, jak ktoś by oferował nowiutkiego laptopa z Windowsem XP:)
Może było by ciekawiej jak by ta strona miała większy wybór?
Być może ale kto da minimum 130 US za tego typu sprzęt, każdy chce mieć jak najlepszy jak najtaniej. Sprzęt który wskazałem świetnie radzi sobie z wszystkim co może oferować tego typu urządzenie i to z naddatkiem a kosztuje od 140zł do 200zł, również ma WIFI i wszystko to co tylko może mieć. XBMC to aplikacja, skoro urządzenie ma procesor i pamięć RAM to można przecież pobrać apkę i gotowe, po co tyle dopłacać żeby apka była ju fabrycznie zainstalowana ?. Ściąga się to Play Market podobnie jak MX PLAYER + kodeki i inne potrzebne aplikacje, to przyjemność którą wykonuje sobie klient wybierając co potrzebuje bo przecież i tak wszystkiego nie da się zainstalować fabrycznie, bo każdy ma inne preferencje i trzeba by pewnie 32Gb karty SD żeby każdemu dogodzić a pewnie i tak czegoś by brakło, kolejnym zarzutem było by że jest wszystkiego za dużo i ciężko się połapać.XBMC to kolejny program typu Media Center których przecież nie brakuje w różnych odmianach. Należy pamiętać że to tak jak z komputerami PC najnowszy procesor zawsze kosztuje dużo więcej w porównaniu do swych możliwości i tak np. 20% słabszy nie będzie kosztował 20% mniej tylko przynajmniej 50% mniej, taki jest marketing i tak na to pozwala, dodatkowo sprzęt składany w USA nie koniecznie będzie lepszy ale na pewno droższy bo inaczej kosztuje tam siła robocza, tam nikt nie pracuje za 1500zł nawet przy zbieraniu puszek po piwie. Wracając do procesorów ten 20% słabszy od najmocniejszego pewnie i tak starczy na min. 2 lata a po tym okresie tego typu urządzenia mogą kosztować przez połowę tego co dzisiaj i to z najnowszymi procesorami jakie wyjdą za dwa lata. Wszystko to jest oszacowaniem tego co się potrzebuje i czy jest sens wydawać największej gotówki ? inaczej mówiąc jak kupić jak najtaniej jak najlepsze. Nie mylić najtańsze i do du.... , tylko najtańsze z tych dobrych, albo najtańsze z tych najlepszych, przecież każdy tak chce a cena mało kiedy jest wyznacznikiem. Nawet porównując ceny tego samego sprzętu w różnych sklepach cena tego samego produktu potrafi się wahać nawet o 100% (polecam porównywarkę Ceneo) i zdarza się że za tą cenę za którą w jednym sklepie kupić można najlepszy sprzęt to w drugim ledwo minimum. Pozdrawiam.
sprzęt za 126zł ale jeden rdzeń procesora i 0,5Gb RAM-u. To przy nowych aplikacjach już może przystawiać, nie będzie to demon prędkości ale dla tych co nie mają zbyt dużo gotówki to cena zwykłego cyfrowego tunera telewizji naziemnej.
Dodano po 3 [minuty]:
A poniżej sprzęt za około 230zł który już powinien super działać i dać radę wszystkiemu na chwilę obecną tj. Styczeń 2014r i pewnie przez kolejny rok lub dwa nie będzie z tym jakichkolwiek problemów:
Wszystko pięknie, tylko spróbuj na tych "twoich" sprzętach wyświetlić film w full hd:)
XBMC - to nie jest zwykła app-ka, jak to mówisz, ale praktycznie dedykowany podsystem - jeśli mogę to tak określić - do sterowania mediami. Ja nie wiem co możesz mieć podobnego do XBMC skoro piszesz,ze takich applikacji nie brakuje... To chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz.
XBMC nie na każdym procesorze uruchomisz, mało tego, tu nie chodzi o pre instalowane ale o wsparcie sprzętowe dla danego systemu - właśnie po to by wyświetlić płynnie obraz z internetu w full hd.
Kamerka do skype... przy takim sprzęcie, to życzę ci powodzenia:) To pewnie już lepszy obraz będzie z mojego telefonu:)
Te wszystkie wspaniałe urządzenia są oparte o procesor RK3066 i Android 4.1 a nawet 4.0
Urządzenia o których piszesz sa raczej wyprzedawane, ze względu na dość już leciwe systemy i procesory.
Odpal na tym XBMC i powiedz, jak idzie np. SKY Sport1 lub HBO USA w wersji FullHD.
To nie działa tak, że nowy procesor będzie o 20% szybszy, tu chodzi o to, że wykona nawet do 80% obliczeń więcej niż poprzednik. ma to potężne znaczenie w multimediach a zwłaszcza przy wyświetleniu obrazu FullHD.
Kupisz takie coś za 300zł i XBMC będzie zacinało, kamerka skype - radzę ci to przetestować bo się zawiedziesz! Nie dość, że będzie zacinać podczas video rozmowy to jeszcze kamerka wyświetli plamy zamiast obrazu. Do urządzenia które podałem wyżej możesz dołączyć dowolną kamerę USB, ta HD też, mało tego, pilot dedykowany (nie w zestawie) jest również słuchawką z mikrofonem.
Witam. Kamerkę akurat podpinałem do dwurdzeniowego sprzętu o nazwie MX, nie jest to taki drogi i górnolotny sprzęt o którym piszesz ale wszystko chodziło na SKYPE płynnie i bez zacięć a obraz był super. Fakt że podpięta kamera przez USB nie była byle jaka bo to MT4028 też nie jakiejś górnolotnej firmy bo Media-tech (tu znowu poszła kasa za parametry a nie za napis), tylko jeden kabel USB bo to kamera cyfrowa i dźwięk jak i obraz lecą cyfrowo jednym kablem. Ale co mnie urzekło urządzenie androidowe obsłużyło ją bez jakichkolwiek problemów pomimo iż a) kamera cyfrowa b) 12Mpix. Zauważ że w tych urządzeniach sterowniki sprzętu zewnętrznego nie są doinstalowywane jak w systemach Windows na PC-tach tylko leżą w jądrze Androida i tutaj wersja 4.1 już wystarczyła aby takie sterowniki się tam w nim znalazły więc nie wiem po co ci koniecznie 4.2, dodatkowo sprzęt zawsze posiada możliwość upgrate do nowszej wersji pobranej ze strony producenta. Tego typu urządzenia zawsze sprzedawane są z najnowszym systemem jakie były przy wypuszczaniu sprzętu w fabryce. Napisy na pudełku typu 4.1 podają wersję systemu do najstarszego sprzętu - pierwszej sztuki jaka była wypuszczona z fabryki i systemu jaki wtedy był bo nikt co chwile nie zmienia napisów na pudełku, robi się to raz podczas wypuszczania sprzętu. Na YouTube też nie zauważyłem jakichś zacięć przy dwurdzeniówkach i grafice typu przynajmniej MAIL400 to problem leży jedynie po stronie internetu czy jest w stanie bez przycięć pobierać takie ilości danych oraz jeżeli to nie YouTube a jakiś inny program to czy ma wbudowane mechanizmy odpowiednio wyprzedzającego buforowania informacji właśnie ze względu na wspomniany wcześniej internet i buforowanie leży wtedy po stronie oprogramowania które można sobie zainstalować taką czy inną apką. Na temat XBCM nie będę się rozpisywał bo szkoda mi na to czasu aby się przezbywać podam tylko linki, co powinno wyczerpać dyskusje na ten temat:
A co do wyświetlania filmów w FULL HD zamiast się rozpisywać czy to może czy nie to kup sobie raz taki sprzęt zamiast motorycznie przepłacać i wyrzucać swoje ciężko zarobione pieniądze a więc zmniejszać wartość swojej pracy i wypróbuj a dopiero potem coś napisz na ten temat. Chyba że masz bogatych rodziców, albo jesteś właścicielem hurtowni i ci to zwi.... to nie ma sprawy twoja sprawa i wiedza oraz wolność wyboru ale nie rozpisuj się o czymś czego nie testowałeś bo wprowadzasz innych w błąd.
Pozdrawiam ponownie.
Dodano po 6 [minuty]:
Nie twierdzę że tamten sprzęt nie może, tylko że ten (już dwurdzeniowy) też może a jest dużo tańszy. Jak ktoś chce DLNA, kilka gniazd USB chociaż zwykły HUB za 12zł załatwia sprawę (sprawdzałem), airplay i inne wodotryski z których połowę wykorzysta a o drugiej połowie pewnie i tak nie będzie wiedział albo do niczego nie będzie mu to potrzebne to polecam też w rozsądnej cenie co do tego typu sprzętu z pod linka:
Ludzie nie mogą zrozumieć że wszystko w marketingu wymyślone jest tak aby płacić jak najwięcej zwłaszcza tym którzy nie mają pojęcia o tym co kupują. Ludzie kupując napis cieszą się jak dzieci a ktoś inny pije z nich ”krwawicę” łoi ich z kasy i cieszy się z tego podwójnie bo po pierwsze ich złoił z kasy a po drugie oni jeszcze z tego są zadowoleni. A co to jest firma niech każdy zada sobie to pytanie, jakby świat stał w miejscu to od każdego przedmiotu była by tylko jedna marka, raz jest lepsza w jednym a za chwilę gorsza w drugim inaczej dalej KIA były by słabymi samochodami i pewnie by splajtowały. Sęk w tym że niektórzy jak już wyrobią renomę to jakiś czas ciągną na tak zwanym napisie – marce czerpią z tego podwójne zyski nic nie robiąc, nie inwestują w dalsze badania (lub za mało) tylko ewentualnie reklamę i marketing, liczą się tylko słupki zysku a wydatki w tym nie pomagają (ale bez dalszych badań są to tylko zyski chwilowe czasem przed katastrofą, spadkiem pozycji rynkowej), więc konkurencja ich wyprzedza a jak już zupełnie są technologicznie do tyłu to nazywają swoje produkty konserwatywnymi (często przemysł samochodowy, Brytyjski) ale to też ma swoich zwolenników.
Staram się sprostać w temacie i się rozkręciłem trochę w poszukiwaniach na odpowiedź że tamten pierwszy sprzęt (jednordzeniowy) jest za słaby. Chodziło o to że bardzo mocny sprzęt można dostać za rozsądną kasę. WOT OT WSJO
To bardzo miło, że starasz się - ale może zacznij od tego, że czegoś się nauczysz o sprzęcie jakim handlujesz - skoro o nim się tak zażarcie wypowiadasz?
Zwłaszcza, że literatury na ten temat jest mnóstwo. Tak samo różnego rodzaju urządzeń (nie tylko 4 czy 5) na rożnych procesorach.
A przy okazji, ja bym dziś nic nie kupował co jest słabsze od RK3188.
XBMC - jak ci napisałem, nie bardzo rozumiesz co to jest. Przytoczyłeś linki i dalej nie kumasz na czym polega sprawa. XBMC to nie jest kolejny klon media player, to praktycznie cały system medialny. XBMC jest w Polsce mało popularny,bo niestety cała dokumentacja jak i sam program jest w j. angielskim (choć może już jest po polsku) - stąd jaki z braku popularności konsol do gier xbox czy playstation przyczyniło się do nikłej znajomości tego tematu.
Tak czy owak, dziś standardem na świecie jest właśnie XBMC - nie ma niczego co można by z tym porównać, nawet pierwowzór który pochodzi z x-box Microsoftu się nie może równać.
XBMC to między innymi 90% telewizji jakie nadają na żywo na świecie! To magazyny z filmami, łącznie z napisami, to całe składnice albumów muzycznych i to w jakości HD (dlatego potrzebny dobry sprzęt) a do tego gra i pokazuje wszystko co masz w swojej sieci domowej lub w sieci np. kolegi;) jeśli ci udostępni. To miejsce gdzie sprawdzisz pocztę, pogodę, lokalne wieści o korkach łącznie z kamerami. Potrafisz teraz sobie wyobrazić czym jest XBMC? I dlaczego zawsze w specyfikacjach, opisach mini PC - jest jednym z punktów. XBMC dziś jest standardem, który musi być wszędzie tam gdzie jest potrzeba multimediów.
Zainstaluj to sobie na Windowsach, a sam zobaczysz...
Owszem XBMC dużo potrafi, nie powiem że nie, tylko że jest to tylko program jak MX Player tyle że dużo bardziej rozbudowany. Nie jest to coś wtopione w układ scalony i dostępne z patentem tylko jednej firmy produkującej te kości. Mówię jeszcze raz jest to tylko program który można ściągnąć z jednego z powyższych linków w jednej z poprzednich odpowiedzi i po prostu zainstalować. Nie widzę w czym problem ?, nie wyobrażam sobie że urządzenie QUAD-CORE z MAIL400 nie było by w stanie tego obsłużyć, to co by było w stanie ? i po co to oprogramowanie było by w takim przypadku ?. Zaczęliśmy temat że nie kupi dobrego urządzenia jak się nie da minimum 130-300$, ja twierdziłem że się da i nie musi to być jakaś znana marka i trzymajmy się tematu. Chodzi o to że czasem przepłaca się za markę, nie potrzebnie. Jakby wszyscy byli tak konserwatywni (być może z głupoty ?) to dzisiaj nadal w komputerach PC królowałby IBM bo nikt nie kupił by ASUS-a, jak i wiele innych marek które powstały i dogoniły te poprzednie ale z niższą ceną, albo nawet stały się od nich lepsze. Chodzi o to że trzeba starać się mieć szersze spojrzenie, dopuszczać nowe pomysły, czasami stanąć krytycznie do samego siebie bo być może nie robi się wszystko do końca jak powinno być nawet jak się tak myśli. Takie hołdowanie tzw. marką jakie widać w dzisiejszym świecie (zwłaszcza wśród młodych ludzi) to przypomina indoktrynację umysłu podobną do tego jaką różni zwolennicy modelów rządzenia czy religii (np. faszyzmu) mieli w przeszłości to fanatyzm, nie da się im nijak przetłumaczyć, co nie ma tyle wspólnego z jakością produktów do ceny a raczej z chęcią pokazania "mnie na to stać" to powoduje przepłacanie i to duże za coś co w oczach czyichś podnosi jego stopę życiową i tu nie chodzi o to że ten produkt taki dobry, ale że kolega lub koleżanka widzi że mogłem to kupić, takie działanie z kolei powoduje dalsze podnoszenie ceny wybranych produktów pomimo iż nie jest tej ceny warty. Tak więc niektórzy na głupocie wielu zarabiają ogromne pieniądze. Ale tak to już jest że zgodnie z wykresem Pareto 20% ludzi posiada 80% majątku całego świata, wśród tych 20% pewnie też można zauważyć podobną zależność. Zejście poniżej tych 20% pewnie się nie da bo grozi rozpoczęciem nowej rewolucji, i pewnie z tych powodów jest to wartość graniczna. Wygląda na to że ludzkość sama siebie wpędza w biedę ? ale to już są wywody filozoficzne na inny temat.
Dodano po 11 [minuty]:
Być może za następne 20lat markowe to będą auta z Chin ? Skoro będą coraz lepsze a nowa generacja ludzi która się właśnie narodziła, nie będą widzieć na ulicach tylko BMW czy Mercedesów więc nauczą się trzeźwo oceniać również te inne modele które z czasem na pewno będą coraz lepsze. Podobnie jak kiedyś Koreański Hyundai czy KIA albo Japońskie auta po drugiej wojnie światowej. Wcześniej wszystko co Japońskie było nazywane kiczem i być może tak było, ale z czasem się to zmieniło, zapewne też nie wszystkie produkty byłe złe ale stwierdzenie przyległo do całości bo było z tego kraju.
XBMC to nie tylko Player - dlaczego tego nie przyjmujesz! To cały multimedialny system. Możesz do XBMC dorzucić jakiś Player...
Wypowiadasz się o sprawach w których nie masz za dużo do powiedzenia, bo brak ci podstawowej wiedzy.
XBMC - owszem są linki, ale nie każdy procesor będzie współpracować z tym systemem - potrafisz to zrozumieć? Czy Windows 7 zainstalujesz na telefonie z androidem? A też masz linki...
Procesory mają pisane instrukcje które wspomagają działanie takich aplikacji jak XBMC - dzięki temu aplikacje nie muszą emulować pewnych instrukcji, czym zużywają RAM i procesor w znacznym stopniu co w efekcie uwidacznia się na szybkość i wydajność danego urządzenia.
130 dolarów wystarczy na bardzo doby sprzęt. Na sprzęt który bez problemowo pociągnie wszelkie multimedia w tym w rozdzielczości HD łącznie z Youtub.
(Widziałeś kiedyś na telewizorze poprawnie wyskalowany obraz Youtube z rozdzielczością 1080p?) Pewnie nie, bo to nie każdy sprzęt potrafi (znów wracamy do sprzętu!)
Widzisz, ze sprzętem jest tak jak z samochodami - Samochód dostawczy daleko nie zawiezie ci 20ton ładunku - ciężarówka już tak, a i dostawczy jak i ciężarówka to samochody które mają bardzo podobną jak nie identyczną zasadę działania.
Piszesz, że jak by każdy był konserwatywny z głupoty, to do dziś królowały by IBM:)))
I królują - tylko na innym polu działania. Jak wspomniałem na samym początku, brak ci wiedzy. IBM uwolniło patent na swoje konstrukcje komputerów oparte o procesor x86. To dało wszelkiej maści producentów możliwość produkcji własnego sprzętu a nie dlatego, że powstały i dogoniły IBM zostawił sobie jednak pewną działkę To był ruch na miarę tak zwanych decydujących, to przez ten ruch umarły wszelakie wynalazki typu: commodore, atari czy amiga - a szkoda!
Swój procesor od zera zbudowali jednak Chińczycy parę lat temu - tu faktycznie, jest to totalnie nowa jednostka na rynku, zaprojektowana od zera przez chińskich naukowców, nazywa się to Loongson. Obecnie są już 8 rdzeniowe procesory, przy czym ten procesor nie wspiera instrukcji x86 znanych z IBM, Intel, AMD itd.
Głównie współpracuje z Linux i ,... Androidem! Dlatego widzisz wracamy do początku, gdzie jak ci wspomniałem nie każdy program pod androida będzie działać na danym procesorze lub będzie (aplikacja) musiała emulować instrukcje które ten procesor nie wspiera czyli będzie bardzo zasobożerna.
Nikt się marką nie hołduje, dałem ci tylko przykład najlepszego urządzenia w tej cenie, podejrzewam, że firma która to robi to może 4 gości skrzyknęło się po studiach i rozpoczęli coś takiego składać. Tu im na pomoc przyszło przede wszystkim darmowe oprogramowanie czyli Android, który bazuje na jądrze Linux'a. Tak więc nie jest to jakaś renomowana firma, jak wiele innych które produkują mini PC czy multimedia playery. Dlatego napisałem ci, ze nie masz w ofercie czegoś naprawdę solidnego. Przy okazji, to ci powiem, że opinie o tym box-sie MINIX 7 są dość ciekawe i niektórzy piszą, że jego możliwości przewyższają Apple TV 3 generacji.
Powinieneś o tym poczytać, bo nie wszystko da się określić anem, ze to marketing.
Chiny racze nie są potęga motoryzacyjną, prędzej elektroniczną i tak zwaną HighEnd-ową. Jak napisałem, maja swój procesor, samochody to będzie raczej domena Indi:)
Chiny już w dziedzinie elektroniki są na 1. miejscu na świecie. To tam powstają projekty urządzeń do medycyny, laboratoriów, jak by były tandetne, to pewnie by nie były m wyposażeniu zachodnich placówek, a przy okazji wcale tanie nie są. Za wysokiej jakości sprzęt musisz zapłacić, bez względu czy jest z USA czy z Chin. To mit, że z Chin jest taniej...
ps. poczytaj więcej o tych urządzeniach bo to bardzo ciekawe i przyszłościowe "zabawki" - z tego co piszą ludzie na Twitterze, Sony będzie do smartTV takie "pudełka" pakować
Jeżeli to ten MINIX 7 który widziałem w necie to był dual-core (dwurdzeniowy) więc chyba nie takie cudo, jak sam wspomniałeś część instrukcji na gotowo zaszyte jest w procesorze żeby RAM i moc obliczeniowa miała mniej pod górkę - nazywa się to wsparciem sprzętowym, ale to taki sam procesor jakie pakowane są do wielu innych urządzeń dwurdzeniowych, a może się mylę ?. Co do procesorów Chińskich to o tym wiem bo sam mam ze trzy lepszego wypasu telefony produkcji Chińskiej i te procesory pomimo że wydają się szybsze (porównuje po taktowaniu i ilości rdzeni) to jeszcze prawie wcale nie zaliczają zwiechy w przeciwieństwie do Qualcom-ów. Chińskie oznaczenia procesorów modelu AMR (czyli nie pecetowych) to MTK 6577 dla dwurdzeniowych i na nich oparte są min takie cuda:
Dalej pisząc, nie twierdzę że XBMC to MX Player tylko że to program podobnie jak MX Player który w bardziej zaawansowany sposób wykorzystuje wewnętrzne instrukcje procesora aby praca odbywała się jak najbardziej sprzętowo a mniej obliczeniowo na ile się to da. I tak samo będzie pracował w każdym urządzeniu opartym o taki procesor jak posiada wspomniany wcześniej MINIX 7 a na czterordzeniowych pewnie lepiej bo to te same procesory tylko dwa rdzenie więcej i pewnie kolejne nowe instrukcje wewnętrzne.
Nie wiem dla czego wspominasz o wspieraniu albo nie wspieraniu instrukcji x86 które pochodzą z platformy PC, nigdzie o tym nie wspominałem a jedynie na przykładzie tych komputerów jak jedne marki dościgały drugie, i to nie prawda że IBM tak sobie oddał rynek bo nikt tego nie robi jak zarabia na tym kasę, po prostu zaczął plajtować bo inni dreptali mu po piętach i sprzedawali coraz lepsze urządzenia i coraz taniej w porównaniu do niego a świadomość ludzi o tym rosła. Jedyne co mógł zrobić to wyprzedać pozostałe patenty (pewnie przed samym ich wygaśnięciem) które mu zostały i zainwestować kasę w coś innego. Pewnie wiesz że a) patenty wygasają same po pewnym czasie (bo nie było by rozwoju i blokowały by dalszy rozwój technologiczny) b) można je obejść gdy wynajdzie się rzeczy które robią to samo ale ich mechanizm jest całkowicie inny. Tak np lampa mogła być patentem ale już samo radio nie (bo patent wygasł) więc zastąpienie lampy tranzystorem nie narusza patentu ani lampy ani radia który już tym patentem nie jest, a efekt ten sam słychać muzykę nadawaną ze stacji.
Chiny nie są potęgą motoryzacyjną, owszem przykład o autach podałem w odniesieniu do genezy samego rozwoju techniki a więc i elektroniki i wszystkiego innego co ma myśl techniczną i gdzie rządzi również marketing. Natomiast samo porównanie Chińskich aut w przyszłości ma jeszcze inne znaczenie, dosłowne:
Co do cen, to owszem jak każdy liczący się sprzęt będzie drogo bo tak mówi marketing i rynek podaży - popytu, ale na początku jest zawsze tanio bo trzeba czymś zachęcić do kupowania a ludzie nie patrzą na nieznany sprzęt jak na tzw markę i nie wiedzą jeszcze że za niewielkie pieniądze można kupić coś dobrego więc nie kupują i dla tego ceny są nisko. My jesteśmy na końcu tej pierwszej drogi co do elektronicznego sprzętu z Chin i można jeszcze kupić dobry sprzęt za małą kasę, oczywiście trzeba się na tym znać bo w Chinach nie ma jeszcze jeszcze czegoś takiego jak normy jakościowe i wymogów ich przestrzegania ale są firmy które które pierwsze próby robienia sprzętu mają już dawno za sobą zdobyły doświadczenie i wiedzę ich sprzęt się już dawno przestał psuć a świadomość że musi być coraz lepszy aby nie zniknąć z rynku jest coraz wyższa.
Bolączką Polskich handlowców jest to że chcą kupić sprzęt za kilka centów a sprzedać za kilka stówek, taki sprzęt zawsze się będzie psuł. W imię zasady kupić jak najtaniej a sprzedać jak najdrożej żeby szybko się nachapać, nie wiedzą że to krótko wzroczne że nie tędy droga bo zapominają o jakości. Kolega był w Chinach i widział na półce identycznie wyglądający sprzęt w trzech cenach, zapytał dla czego a odpowiedź była prosta: ten pierwszy za kilka centów był bez gwarancji i mógł się zepsuć od razu, ten drugi za kilka dolarów już miał inne podzespoły na tej samej płytce i miał gwarancję na rok a ten trzeci to już inna płytka wszystkie podzespoły najlepsze materiały, rezystory ceramiczne odporne na mrozy i upały, malutkie, tranzystory zastąpione scalakami, cewki RC kwarcami kilka funkcji więcej i minimalne zniekształcenia sygnału i na to cudo kosztujące kilkanaście dolarów była gwarancja na 3 lata. Przełożenie cenowe na chwilę obecną jest takie: co u nas kosztuje np 1000zł to na Ebay-u u Chińczyka kipisz za 50% tej ceny albo za 30-40% jak się uda, na miejscu w Chinach za 25-30% bo Chińczyk na Ebay-u też widzi za ile się sprzedaje podobny sprzęt w Europie czy USA a jego Ebay to jego okno na świat więc zgodnie z prawem podaży popytu podnosi swoją cenę skoro nadal sprzedaje. Oczywiście trzeba wiedzieć co się kupuje i trochę się na tym znać bo można też przepłacić za sprzęt albo zostać oszukanym.
Co do tego że Sony będzie takie pudełka pakować do swoich TV to Samsung od dawna to robi tylko w okrojony sposób, nazywało się to SMART TV miało nieporównywalnie mniej funkcji bo było rozwiązane wyłącznie sprzętowo i nie miało systemu operacyjnego jaki na tych pudełkach jest Android i kasowali za to dodatkowo dużo więcej niż kosztuje to pudełko, to są właśnie koszty nie wiedzy i gonienia za tzw marką. Obecnie w najnowszych i najdroższych modelach telewizorów Samsung-a SMART TV przypomina już te pudełka z Androidem i być może te nowe SMART TV w tych modelach o system operacyjny Android oparte są ? nie wiem, ale cena też tego trochę spadła bo wymusza to rynek coraz częściej i w wielu wydaniach ukazujących się pudełek TV Android. Podam linka do telewizora który w ogóle oparty jest o Androida jest to telewizor obecnie Chińskiej firmy Lenovo
Dodam jeszcze jedno, trzeba Chińczyków szanować za to że próbują i coś robią, na początku co prawda kopiowali rozwiązania technologiczne bo technika jest już tak mocno rozwinięta że nie da się jej dogonić zaczynając od zera (kamienia łupanego) a niektóre rozwiązania nie da się po prostu zrobić inaczej albo jeszcze nikt na to nie wpadł. Jednak do tego też trzeba inżynierów i wykształconych ludzi, bo żeby nawet skopiować płytkę elektroniczną a potem ją modyfikować wraz z obwodami to trzeba się już na tym znać i wiedzieć co się robi, ci którzy bawili się kiedykolwiek w elektronikę czy jakieś systemy sterowania wiedzą o czym mówię. W każdym razie jak u nas było FSO to do nich wysyłane były małe Fiaty bo nie mieli ani jednego swojego samochodu, obecnie my nie mamy ani jednego swojego a oni już nawet nie da się policzyć na palcach obu rąk
wystarczy każdą markę kliknąć żeby zobaczyć ile posiada modeli, jedne bardziej drugie mniej podobne do znanych już marek z Europy czy USA ale zdobyli doświadczenie i wychodzą już nowe modele których "designe" nie jest już podobne do innych marek a i podobnych części coraz mniej, natomiast testy coraz lepsze. To kolejny krok planu.
Dodano po 3 [minuty]:
A w elektronice to już w ogóle wypuścili swoje nowe procesory MTK które są zupełnie różne od tych znanych jak np qualcomm, spełniają obliczenia architektury AMR i w mojej ocenie są lepsze bo wydają się szybsze a i moje telefony oparte w te cuda zaliczają nieporównywalnie mniej zwiech i chwilowych przycięć.
Teraz to już trochę za późno na tego typu wynalazki ponieważ dużo aplikacji przeniesione jest do telewizorów i działa na jednym pilocie. Jak już przeniosą wszystko to kolejnym krokiem marketingu będzie telewizor z Androidem bo technicznie to możliwe tak szybko jak powstały pierwsze telefony z tym systemem. Ale trzeba najpierw zarobić na każdej kolejnej emotionce dodawanej z osobna.
Dodatkowo od podpinanego pudełka z Androidem pod TV wygodniejsze jest używanie telefonu z tym systemem który jest w stanie przesłać obraz bezprzewodowo na telewizor. Każdy z nowych telewizorów na grudzień 2015r za około 1500zł taką funkcję ma i prawie każdy średniej półki smartphone. Jest to wygodniejsze bo telefon to i tak każdy chyba ma, pilotem po Androidzie staje się dotykowy ekran telefonu a jak chcemy oglądnąć film to go uruchamiamy i kładziemy fona na półce. Dla tego sprzedałem swojego TV BOX-a
Kupilem tv boxa (NPET Quad Core MXQ Smart TV BOX Mini PC Streaming Media Player with KODI(XBMC) Streamer 1GB/8GB, Fully Loaded,Google Android 4.4 KitKat,CPU Amlogic S805, 1.5 GHz ) i podlaczylem go kablem hdmi do nowego tv Sony KDL-48W705... internet mam w sieci virgin 50mb/s...nie mam innych domownikow,ktorzy moga mi ciagnac transfer itd...problem polega na tym,ze po wlaczeniu wtyczki weeb.tv obraz sie zacina,mrozi( nie wiem jak to poprawnie nazwac). Czytalem o tym,ze to moze pomoc: kodi-system-wideo-akceleracja....i tu chyba kazda konfiguracje zrobilem i nadal to samo...
Sprawdź ten internet wkładając kartę SIM do modemu, takiego np na USB i sprawdź prędkości na PC-cie lub komórką podłączoną do routera przez WIFI. Play LTE też reklamuje prędkości na poziomie 40Mb/s a modem wykazywał jedyne 250kb w porywach do 2mb a jest to w mieście wojewódzkim. Mało tego im więcej internetu było wykorzystywane tym bardziej serwer ciął dynamicznie prędkości aby wykazywać tym co nie wiele z netem robią że mają większe prędkości niż rzeczywiście by to było gdyby faktycznie zaczęli korzystać z netu. Rozwiązałem z Play-em umowę a temat oddałem do Rzecznika Konsumentów. Teraz mam net z kablówki i wszystko śmiga aż miło. W Ameryce za takie oszustwo w świadczeniu usług to by nie wyszli z sądów a odszkodowania szły by w miliony dolarów. Ale może my tak nie mamy bo nic nie robimy, machamy ręką i przyzwalamy na to więc wszyscy którzy świadczą nam jakieś usługi czują się na tyle bezkarnie że zaczynają nawet świadome oszustwa. Takie nic nie robienie to może nawet wymuszać zmianę prawa (sterowane przez lobby) ale tylko na niekorzyść konsumenta. Zacznijmy coś robić pokażmy że chcemy trochę zmian na naszą korzyść.
Witam jeśli mogę podepnę się do tematu by nie zaśmiecać. Chciałbym kupić konwerter smart tv overmax homebox 4.1, jednakże potrzebuje osoby która sprawdziłaby mi dwie rzeczy.
1. Czy po wejściu na np. serwis alltube.tv bez problemu odwarzane są filmy i seriale tam umieszczone?
2. I dla żony czy po wejsciu na nasza-klasa można bez problemu uruchomić i grać np. w wiejskie życie.?
Dziękuję za odpowiedzi.