Witam. W traktorku mam silnik Briggs 210000 Power Built (model 219707-0118-B1). Silnik nieoczekiwanie stracił moc a z tłumika wydobywał się czarny dym. Po krótkiej pracy czasem znowu odpalał, a po włączeniu kosiska gasł. Potem zaczął strzelać w gaźnik, ale odpalić już nie chciał. Sprawdziłam kosisko, i nie ma jakichś specjalnych oporów. Po przeglądnięciu info na forum: została sprawdzona świeca - była zalana. Po wyczyszczeniu i wkręceniu silnik nie odpala a świeca znowu zalana. Został rozebrany i wyczyszczony gaźnik oraz filtry powietrza. No i teraz mam problem z gaźnikiem. Jest to gaźnik Nikki z miseczką przykręcaną na dwie śruby do górnej części. Przy rozbieraniu pływaka, z gaźnika wyleciała dysza, taka z pierścieniem uszczelniającym i za żadne skarby nie wiem gdzie ona była. Nie pasuje do żadnego otworu. Założyłam ją na końcówkę rurki która wchodzi do miski gaźnika, ale to nie jest chyba to miejsce, bo są luzy. Odnalazłam schematy gaźnika, ale nie jest na nich dokładnie pokazane, gdzie są dysze. W takim stanie gaźnik został zamontowany spowrotem, no i teraz to dopiero strzela, aż widać ogień po zdjęciu filtra powietrza.
W związku z powyższym, może ktoś pomoże:
- gdzie powinna znajdować się dysza (jest to ta większa, mniejsza jest w swoim gnieździe)
- czy przyczyną takiego zachowania może być świeca, mimo, że jest niezła iskra
- czy są jakieś zamienniki do świecy Champion QC12YC (może być RC12YC ??),
- co może być przyczyną braku mocy
W związku z powyższym, może ktoś pomoże:
- gdzie powinna znajdować się dysza (jest to ta większa, mniejsza jest w swoim gnieździe)
- czy przyczyną takiego zachowania może być świeca, mimo, że jest niezła iskra
- czy są jakieś zamienniki do świecy Champion QC12YC (może być RC12YC ??),
- co może być przyczyną braku mocy