Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bardzo niestabilny internet radiowy.

kriple 29 Apr 2013 19:47 5151 40
  • #1
    kriple
    Level 9  
    Witam, mam problem z internetem radiowym.
    Posiadam internet radiowy 4Mbs od firmy "multilan", niestety nie jestem z niego zadowolony w ogóle. Pingi w grach skaczą od 30 - 400 regularnie,co uniemożliwia grę.Nawet przeglądanie stron internetowych czy oglądanie filmików na youtube stwarza problem ponieważ internet często traci prędkość czy rozłącza się w ogóle (mimo słonecznych dni).
    Mój komputer znajduje się ok.5 metrów od routera wiec to nie powinna być przyczyna.
    Screen pingów w załączniku.
    Bardzo niestabilny internet radiowy.
  • #2
    voitek1
    Level 39  
    Czy do routera idzie kablel LAN/RJ45 ? Tzn. jak router jest podłączony do operatora?
  • #3
    kriple
    Level 9  
    Dzięki za zainteresowanie.
    W takich sprawach jestem strasznym laikiem, jedyne co ci mogę powiedzieć to że router jest podłączony kabelkiem ethernet do takiego małego urządzonka (przypominającego mały zasilacz do laptopów) firmy "Ubiquiti"

    edit - dodałem screen z testem pingów
  • #4
    voitek1
    Level 39  
    Czy ten sam problem masz jak podepniesz się bezpośrednio, bez routera?
  • #5
    kriple
    Level 9  
    Nie jestem w stanie się podpiąć bezpośrednio ponieważ zarówno router jak i to urządzenie znajdują się na strychu.
  • #6
    Heinzek
    Network and Internet specialist
    pewnie routera nie masz. Masz samą antenę "Ubiquiti" zasilaną przez PoE ( to co wygląda jak zasilacz do laptopa to zasilacz PoE)

    wpisz polecenie ipconfig /all
    wyszukaj bramę domyślną ( preferowaną) i spróbuj ją pingować.
  • #7
    kriple
    Level 9  
    Router mam, to na pewno. Zrobiłem to, o co prosiłeś.
    Screen:
    Bardzo niestabilny internet radiowy.
  • #8
    voitek1
    Level 39  
    No to albo antena, albo modem, albo za długi kabel antenowy (pomiędzy anteną i modemem), albo operator Ci przycina... może być wiele powodów.
    Czy jak zakładałeś radiówkę, to korzystałeś z kompa czy od razu podłączony był router do modemu?
  • #9
    kriple
    Level 9  
    Odkryłem,że wina nie stoi po stronie dostawcy/routera. Używam osobiście komputera stacjonarnego,który nie ma wbudowanego odbiornika wi-fi.
    Korzystam z zewnętrznego firmy tp-link model TL-WR702N i jestem przekonany,że w tym jest własnie problem. Czemu tak sądze?
    Ustawiłem laptop w tym samym miejscu co odbiornik i test pingu nie pokazuje żadnym skoków. Jutro dostanę inny odbiornik i zobaczymy czy to coś pomoże.
    Chociaż z drugiej strony, ten sam odbiornik działał bez zarzutu odbierając sygnal z routera Huawei wiec nie wiem co o tym myśleć.
    Czy jest prawdopodobne,że odbiornik nie jest kompatybilny z routerem? Chociaż odbiornik jak i router są jednej firmy - tp-link.
  • #10
    voitek1
    Level 39  
    Wgraj do kompa inSSIDer i pokaż screena z zakładki 2.4GHz z miejsca, w którym masz problem z łączem WiFi
  • #11
    kriple
    Level 9  
    Niestety nie uda mi się zrobić tego, o co mnie poprosiłeś, bo ani wersja 2.1 ani 3 nie chcą mi nic zbadać bo nie widzą żadnego wifi.
    Pokazuję mi tylko "No Wi-Fi Devices Connected" i "No Wi-Fi interfaces found!"
  • #12
    voitek1
    Level 39  
    Czy kompem łączysz się po kablu?
  • #13
    kriple
    Level 9  
    Nie,jak wcześniej wspomniałem łączę się za pomocą zewnętrznego odbiornika - TL-WR702N.
  • #14
    voitek1
    Level 39  
    A teraz łączysz się po WiFi? Zobacz czy masz coś w zkładce inSSIDer z timeGraph
  • #15
    kriple
    Level 9  
    Tak,jestem podłączony do wifi, niestety również i w tej zakładce nic nie jest pokazane.
  • #16
    voitek1
    Level 39  
    Pokaż właściwości połączenia
  • #17
    kriple
    Level 9  
    Nie wiem czy o to ci chodzi:
    Bardzo niestabilny internet radiowy.
  • #18
    voitek1
    Level 39  
    Masz Internet radiowy, ale łaczysz się po kablu, a nie po WiFi.

    Czy przy zakładaniu radiówki miałeś podłączonego kompa do medemu, czy od razu swój router?
  • #19
    kriple
    Level 9  
    Łącze się po wifi,ale nie bezpośrednio. Używam takiego urządzonka - TL-WR702N, które łączy mnie z routerem. W komputerze wygląda to jakbym łączył się po kablu bo inaczej nie jest przewidziane(tak mi się wydaje) bo mój komputer nie ma wbudowanego odbiornika wifi.
  • #20
    voitek1
    Level 39  
    Czy przy zakładaniu radiówki miałeś podłączonego kompa do modemu, czy od razu swój WR702N?
  • #21
    kriple
    Level 9  
    Od razu to małe urządzenie
  • #22
    voitek1
    Level 39  
    Jak zmienisz APeka do taj znać. Natomiast dobrze by było żebyś przesłał ustawienia WAN i LAN routera i ustawienia swojego APeka
  • #23
    kriple
    Level 9  
    To małe urządzenie jest sprawne, użyłem drugiego takiego samego i problem nadal występuje.
    Wrzucam screeny ustawień o które mnie prosiłeś:

    ustawienia WAN i LAN routera:
    Bardzo niestabilny internet radiowy.

    ustawienia tego małego urządzenia:
    Bardzo niestabilny internet radiowy.
  • #24
    voitek1
    Level 39  
    Potrzeba jeszcze z LAN z obydwu DHCP, zakres IP (jeśli jest jakiś) i WiFI z APeka
  • #25
    kriple
    Level 9  
    Co masz na myśli "lan z obydwu dhcp" i "wifi z apeka" ?
  • #26
    voitek1
    Level 39  
    Ustawienia po strona WiFi z "tego małego urządzenia"
    oraz WiFi z routera
  • #27
    Heinzek
    Network and Internet specialist
    Spróbuj pingować po kolei adresy:
    192.168.0.254
    192.168.0.1
    10.0.0.1
    i wklej wyniki.
  • #28
    kriple
    Level 9  
    Mam screeny wszystkiego o co mnie prosiliście.

    ustawienia wifi małego urządzenia:
    Bardzo niestabilny internet radiowy.

    ustawienia wifi routera:
    Bardzo niestabilny internet radiowy.

    ustawienia dhcp małego urządzenia:
    Bardzo niestabilny internet radiowy.

    ustawienia dhcp routera:
    Bardzo niestabilny internet radiowy.

    pingi:
    Bardzo niestabilny internet radiowy.
  • #29
    Heinzek
    Network and Internet specialist
    Problemem jest łącze radiowe między TL-WR702N a routerem. Jeśli możesz to spróbuj zmienić kanał na inny ( np 1,8,11) jeśli nie pomoże to zmień tryb z 11bgn na 11g lub 11b. przy 4 Mbit/s nie powinno być różnicy a stabilność powinna się poprawić.
  • #30
    voitek1
    Level 39  
    OK.
    1. W małym urządzeniu 702N wpisujesz:
    a) Gateway 192.168.0.1
    b) DNS: 192.168.0.1 i 8.8.8.8
    2. Restart (nie reset!) 702N
    3. Trybu radiowego w 702N nie zmieniaj, jedynie zrób to w routerze - bo to 702N znajduje sieć, a nie odwrotnie.
    4. Lease time ustaw na max.: 2880
    5. Restart (nie reset!) routera
    6. Jeśli nie zadziała to (po w/w zmianach) ustaw 702N w funkcji repeater.
    ew. dodatkowo
    7. W routerze zmień nazwę SSID - bo wszyscy dookoła widzą Twój # tel. Jeśli to zrobisz to nie zapomnij zrobić ponownie "survey" w 702N, żeby połączyć się z siecią. ...i ponowny restart obydwu: routera i 702N